Oštre prozivke u Skupštini Kosova: Tači i Pacoli što više lobiraju, Prištini sve gore

Kosovski predsednik i vlada u roku od godinu dana uspeli da "unište geostrateški položaj Kosova koji je održavan tokom proteklih 30 godina" - čulo se u pokrajinskom parlamentu

  • 13

Nakon više neuspešnih pokušaja, danas u Prištini, na zahtev 42 poslanika zaseda kosovska skupština, sazvana na temu "neuspeha i skandala" u spoljnoj politici Prištine, koju je ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pokušao da odloži, a na kojoj je opzicija insistira da vlada aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja podnese ostavku.

Haradinaj prisustvuje sednici.

Sednici ne prisustvuje 10 poslanika Srpske liste.

U sali je, navodi se, mali broj poslanika pozicije i opozicije.

Pedsednik opozcionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kuti je kritikovao Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija zbog neuspeha u pridruživanju Prištine međunarodnim organizacijama.

- Što se Tači i Pacoli više trude, Kosovu je sve gore - rekao je Kurti i dodao da je "sve što oni urade kontraproduktivno".

Kurti - Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Zapitao je šta je to što su oni uradili u spoljnoj politici Prištine, prenela je Gazeta expres s.

Poslanici najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova ponovo su pokrenuli pitanje ostavke aktuelne vlade.

Poslanica te stranke Vjosa Osmani je rekla da su vlada i kosovski predsednik i vlada u roku od godinu dana uspeli da "unište geostrateški položaj Kosova koji je održavan tokom proteklih 30 godina".

Ona je predložila usvajanje rezolucije koja bi u tački jedan predviđala "zaustavljanje svakog pokušaja osporavanja državnog i međunarodno subjektiviteta i teritorijalnog integriteta Kosova, zatim da vlada podnese ostavku i na taj način otvori put uspostavljanju novih institucija koje bi imale zadatak da "konsoliduju i ojačaju "državnost Republike Kosova" na međunarodnoj sceni sa "njenim geopolitičkim opredeljenjem u evroatlantske integracije.

Početku sednice prethodio je pokušaj zamenik premjera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pokušao da odloži današnje zasedanje o neuspesima kosovske spoljne politike pismom koje je uputio predsedniku Kadri Veseljiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA