≫ 

Gazivode nastavile s normalnom isporukom vode Prištini

- Mi albanskoj strani nismo ništa uradili nažao, iste količine vode se isporučuju za termoelektranu Obilić, koja proizvodi struju za čitavo KiM. Vodosnabdevanje je, takođe, normalno - kaže direktor JP za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar" Srđan Vulović

  • 16
Centar za ekologiju i razvoj sporta, jezero Gazivode Foto: Marko Jovanović

Hidrocentrala Gazivode radi normalno i uprkos merama Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije neće smanjivati količinu isporučene vode albanskoj strani na KiM, niti redokovati proizvodnju električne energrije za sever, izjavio je danas direktor JP za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar", koje upravlja Gazivodama, Srđan Vulović.

- Sigurno je da smo mi ovde korektni, da nemamo nikakve loše namere da smanjujemo nivo vode ili da redukujemo proizvodnju struje. Mi ćemo i dalje raditi kao da se ništa nije desilo, daćemo im priliku i šansu da se vrate na početak - poručio je Vulović u izjavi za Tanjug.

Vulović kaže da je trenutna situacija na Gazivodama mirna i da nema nikakvih problema.

Prizovodnja se odvija normalno, to znači, u prepodnevnim časovima ona traje dva, a popodne tri sata. Elektručnu energiju isporučujemo trafostanici Valač koja snabdeva sever KiM strujom", naveo je on.

Kaže da sealbanskoj strani isporučuja iste količine vode, kao i pre uvođenja taksi od 100 odsto.

- Mi albanskoj strani nismo ništa uradili nažao, iste količine vode se isporučuju za termoelektranu Obilić, koja proizvodi struju za čitavo KiM. Vodosnabdevanje je, takođe, normalno. Mi se zaišta ponašamo korektno, iako su ove drakonske takse, zaista, pogodile srpski narod na KiM".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje šta očekuje da će se dešavati u narednom periodu po pitanju Gazivoda s obzirom na sve složeniju političku situaciju, Vulović ističe da Gazivode rade normalno, ali da niko ne može da zna šta albanska strana planira.

- U njihovih glavama se svašta dešava, tako da zaista ne znam šta sve možemo da očekujemo - rekao je Vulović.

Podsetio je da su Gazivode strateški važne zbog proizvodnje struje u termoelektranama A i B u Obiliću.

- Ako voda sa Gazivoda ne bi došla do termolektrana onda bi morale da prestanu sa radom u roku od desetak sati. Bez vode sa Gazivode ne bi bilo ni proizvodnje struje na KiM i čitavo Kosovo bi ostalo bez električne energije".

Takođe, drugi važan faktor je to što od Gazivoda zavisi vodosnabdevanje za vodovod u Kosovskoj Mitrovici, Obiliću, Prištini, Srbici, Vučitrnu i svim gradovima i opštinama koji su naslonjene na kosovsku dolini.

Naglasio je da između 600.000 i 800.000 ljudi pije vodu sa Gazivoda.

- Treći faktor je navodnjavanje poljoprivrednih površina u kosovskoj dolini vodom sa Gazivoda, od Kosovske Mitrovice do Uroševca. I četvrti faktor je proizvodnja struje na Gazivodama koju koriste Srbi na severu KiM za svoje potrebe - zaključio je Vulović.

Protesti na Rudarima

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    24. novembar 2018 | 15:20

    Srbi moraju biti složni i jedinstveni i nikako ne smeju nasesti na provokacije Albanaca.

  • Milos

    24. novembar 2018 | 17:00

    Ugasite im vodu, ugasite im struju. Pa da vidis kako ce da puste nase ljude i da bude sve kao pre ovog povecanja 100%

  • marsovac

    24. novembar 2018 | 19:52

    POD HITNIM obustaviti isporuku vode, električne nergije i svaki vid kkomunikacije sa preddstavnicima šiptara! Insistirati na rezoluciji 1244, dovesti ih do stanja humanitarne katadtofe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA