≫ 

Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića! Vučić o istrazi ubistva lidera GI SDP: Albanci su spremni na sve

- Milan Radoičić je prošao poligraf - objasnio je Vučić

  • 77

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije "Oko intervju" na RTS-u, a teme razgovora su aktuelna kosovska kriza i hapšenje Srba, obeležavanje stogodišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu u Novom Sadu, Podgorici i Parizu, ali i ekonomska situacija, spoljna politika Srbije i situacija u BiH posle izbora novog tročlanog predsedništva.

Domaćin emisije je urednik i voditelj Gorislav Papić.

KOSOVO I METOHIJA - SRPSA BORBA I ALBANSKI NACIONALIZAM

Prva tema na dnevnom redu voditelja je istorijat Kosova i istraživanje da većina našeg naroda želi status kvo, odnosno zamrzavanje situacije.

Odgovarajući na pitanje da li je loša politika u proteklom veku kriva za problem sa Kosovom, Vučić je odgovorio da szaboravljamo da smo prvi put, posle Prvog balkanskog rata preuzeli ono što nam je pripadalo - kosovski vilajet stavljamo pod svoju kontrolu.

- Ljudi misle da je bilo naše od pamtiveka, ali to ne odgovara istini. Imali smo probleme od Berlinskog kongresa, uspostavljanje prve Prizrenske lige, borili smo se uvek za ovaj prostor, a iz decenije u decieniju smo gubili - rekao je Vučić.

Već 1991. smo imali svega 17 odsto stanovnika na KiM, ukazao je on.

Naveo je da su Albanci bili veoma disciplonovani i sve davali za svoju kosovsku državu, a mi Srbi smo mnogo bili skloni kompromisima, mnogo napuštali KiM.

Printskin: TV Prva

- Nikad nisam bio zabrinutiji zbog jednog istraživanja. Vidim da građani ne žele rešavanje kosovskog probelma, a mislim da mnogi ne razumeju neke stvari. Mi se suočavamo sa željom Albanaca da se izbore za svoju državnost i spremni su da plate svaku cenu - rekao je Vučić.

IDEJA RAZGRANIČENJA i STATUSA KVO

Vučić je naglasio da se ne može držati zamrznuti konflikt ni između Rusije i Ukrajine, da može samo do sledećeg broda, stradalog u Lugansku, Donjecku ili nekom drugom kraju.

- Ko vam garantuje da ćete držati status kvo. Niko to ne želi, Evropa, a ni svet, ne žele ni Albanci, kojih je trenutno na KiM 91 do 92 odsto, a već imaju potvrđenu državnost od starne stranog zapadnog sveta - rekao je on.

- Vidim šta mi narod poručuje po pitanju Kosova, ali sam na mestu da znam više i želim najbolje za svoj narod. Usuđujem se da kažem da je danas put u propast i nestanak Srba. Ja da vodim ljude da ratuju za Mostar, Sarajevo ne pada mi na pamet. Mi danas moramo da naučimo sve naše lekcije iz prošlosti. Što se Kosova tiče mi imamo jedan problem. Tu nam srce i pamet nisu na istoj strani. Srce vam kaže jedno, a pamet i racio vam kaže nešto donekle drugačije. Mi imamo problem da definišemo šta je to realno kada je reč o KiM.

Vučić je upitao šta bi trebalo da radimo, ukoliko dođe do bilo kakvog sukoba.

- Da se radujemo što će srpska vojska ući i rizikovati sukob sa NATO, ili da kažemo uđite pobijte naš narod. Zato sam sve vreme govorio „ajmo da pronađemo kompromisno rešenje“, bez rešenja ulazimo u ogrome probleme za naš narod - poručio je on.

- Imamo veliki i ozbiljan dodatni problem koji se nadovezuje na ovo, a to je EU. Je li EU pravična prema nama? Nije. Jesu li nam mnogo toga uradili dobrog, da li se ponašaju prema Albancima kako zaslužuju? Ne. Imao sam teške razgovore sa ljudima iz EU. Ne najavljujem da će takse od 100% biti puštene, naprotiv! Prepuni su ideja, da dobiju struju za ukidanje taksi.

- Sada je najmanja podrška našeg naroda EU, a mi moramo da ostanemo na evropskom putu.

Printskin: TV Prva

Albanci najavljuju danas Veliku Albaniju, šta misle da ja treba da proglasim Veliku Srbiju? Ne pada mi na pamet.  Teško da ćemo definisati šta je realno na Kosovu i Metohiji, i ako te ne uspemo ja ću priznati svoj poraz. Sa druge strane, razgovaramo sa ljudima koji su neodgovorni i neozbiljni i zato su veoma opasnui ne poštuju nikakav dogovor. Reč je o Albancima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su SAD "mama i tata" Albancima, a da su im ostale zapadne zemlje "strine i tetke".

Vučić je rekao da i on ima tetku, a da su Albancima tetke Engleska, Francuska, Nemačka, dok su im SAD mama i tata.

Kako kaže, Srbija se u tim uslovima bori svim snagama, a ima podršku Rusije i Kine i drugih zemalja, "kojih je sve više".

- Da li je to dovoljno? Nije. Nije jednostavno, teška je naša pozicija, borimo se da održimo poziciju na tabli, da imamo šanse za remi, a da pobedimo - biće teško, jer imamo damu manje - rekao je Vučić.

O ALEKSANDRU KARAĐORĐEVIĆU

Vučić rekao je da sa ove istorijske distance ne može da napada ideju Jugoslavije i naglašava da će nam dugo vremena trebati posle 90-tih da podignemo svoj ugled i poštovanje.

Odgovarajući na pitanje da li je Jugoslavija bila najbolji okvir tada za Srbe ili greška, Vučić je kazao da se trudi za razliku od drugih da ne istrčava i pravi se pametan posle bitke.

- Danas to tako izgleda kao kobna greška. Veoma cenim šta je radio kralj Aleksandar Karađorđević. Reč je o dobrom kralju. Čoveku koji je stradao na užasan način, zaverom u kojoj su učestvovale ustaše, VMRO, i strane službe - objasnio je on.

Naglasio je da je kalj Aleksandar bio izuzetna istorijska ličnost, a da na našu sramotu nema ni ulicu ni spomenik u Beogradu.

- Imamo ulicu Aleksandra Obrenovića i kneza Aleksandra, ali ne kralja Aleksandra Karađorđevića. Imamo čak ulice dvojice atentatora na kralja Aleksandra. Kao da je bila nekakva zavera nekih krugova da se nikada ne dogodi, kao što je bio slučaj sa spomenikom kralju Petru u Novom Sadu - kazao je on podsetivši da različite komunističke i DOS-ovske elite nisu dozvolile da se sprovede odluka iz 1934. godine.

Aleksandar Vucic na otrkivanju spomenika kralju Petru Prvom Karadjordjevicu u Novom Sadu, povodom obelezavanja 100. godisnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Spomenik je postavljen na Trgu republike i otklriven uz pesmu "Vostani Serbie".

Rekao je da narod treba da odluči ko treba da dobije spomenik i ulice, podsećajući da svi znaju da je Milan Stojadinović bio jedan od najboljih vladara, a proglašavali smo ga za okupacionig slugu, a da smo slušali njega spasili bi ko zna koliko glava i imali bismo bolje finansije.

Ocenio je da smo posle Drugog svetskog rata pravili veće greške nego posle Prvog, podsećajući da je kralj Aleksandar dobio široke srpske etničke prostore.

Naveo je da je srpski narod ubedljivo podneo najveće žrtve.

- Nismo izašli kao pobednici iz Drugog svetskog rata, nismo uspeli, niti tražili kako treba da dobijemo ono što su Srbi zaslužili - kazao je on.

O RADOIČIĆU I UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA

- Da bi mediji meni naškodili, ustanovili su da je sigurno ubica. Srbi imaju mnoga saznanja i za razliku od drugih nismo pričali u javnosti ko iza čega stoji. Sve što je Priština radila bilo je neozbiljno, rekli smo dajte nam čaure, da vidimo ko je u pravu. Nisu nam dali, do dana današnjeg da vidimo iz koje se puške pucalo.

- Neko je birao poseban trenutak i poseban dan da ubije Olivera Ivanovića jer je ubijen na dan kada su raspisani beogradski izbori.

- Saznali smo da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i to srpska policija može danas da podeli sa javnošću. Sad su hteli da ga ubiju. Došli su 52 na glavni ulaz, 15 ka garaži i nekoliko je držalo logistku.  Uvereni smo da su htelid a ga likvidiraju. On nije ni književnik ni intelektualac, Milan radoičić je za razliku od velikih Srba, uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice. On je do juče, do pre godinu dana, i čovek broj jedan u smislu zaštite i otpora Albancima u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetio je i da je Radoičić već ispitan, još 21. februara ove godine, u Kosovskoj Mitrovici. Dodaje i da je ucenjivan i drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen po poternici Crne Gore i da je njemu nuđeno da optuži Radoičića kako bi upakovali celu priču i optužili zvanični Beograd.

- Tajming sad je izabran jer vide da Srbija neće da odustane i da neće dobiti priznanje. Milan Radoičić nije učestvovao ni u logistici, nije ni organizovao, niti pomagao, niti podstrekavao na ubistvo, a da su ga ubili ko bi mogao da dokaže da nije umešan?

- Mi vodimo svoju istragu u nemogućim uslovima. Imamo gotovo sklopljenu priču kao država i čekamo još neke dokaze. Očekujem da će nadležni organi izaći uskoro sa činjenicama.

Sad kada, kako je primetio, "nema" Radoičića, onda je tu Ivanovićeva sekretarica, kojoj je, inače, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, uz obrazloženje da je osumnjičena za "pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo".

- Zamislite da je sekretarica htela da ubije svog šefa... Je l'' vi verujte.. da je ona učestvovala u zaveri i sve su lepo upakovali... - primetio je.

Printskrin: TV Pink

SRPSKA LISTA

- Odavno Srpska lista nije u Vladi. Srpska lista se odavno ponaša kao opoziciona lista.

- Ne pravim razliku između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. Meni to njihovo pokazivanje "orla"više liči na pokazivanje kokoši. Da smo mi ovako nešto uradili, odmah bi išli u Hag.

INTERPOL

-  Naš posao je da ozbiljnim ponašanjem ne budemo protiv Zapada, a da isrtovremeno budemo dobri sa Rusijom i Kinom. Ako neko nije u stanju da poštuje takse i sve to uradi, zato što smo mi bili naterani da se branim u Interpolu. Bili smo naterani da se branimo i ništa više od toga.

Upitan da li se slaže sa konstatacijom da posle svega što se dešavalo u Interpolu, da je Kosovo samo malo poglavlje knjige koja se piše o Rusiji, kaže:

- Delimično se slažem. Tu ima jedan problem. To se tiče nas, Srba, bar jednako koliko i Albanaca, i što je naš posao da pokušamo da ozbiljnim i odgovornim ponašanjem ne budemo protiv Zapada a da uz sebe imamo Rusiju i Kinu."

Na pitanje o odnosima sa Austrijom, Vučić kaže da i danas imamo dobre odnose sa tom zemljom, da je austrijski kancelar priv osudio takse koje je uvela Priština, a li da se ne može očekivati da rade protiv svoje politike.

Foto: interpol.int

- Ne možete očekivati da budu na istim pozicijama kao mi. Nisu i neće biti - rekao je on i podsetio da su Austrougarska i Velika Britanija od druge polovine 19. veka na strani kosovskih Albanaca i da se tu radi o kontinuitetu politike.

Kaže i da nije čuo za predlog austrijskog vicekancelara Štrahea o međuanrodnoj konferenciji o Kosovu.

- Nisam čuo za taj predlog, ali to zavisi od velikih sila - dodao je on.

BOSNA I HERCEGOVINA, "CRNE LISTE" U CRNOJ GORI

- Oni su istom problemu kada su takse u pitanju kao i mi. U predsednika Dodika sam siguran da želi dobru saradnju, za ove druge... videćemo, sarađivaćemo - rekao je Vučić.

- Srbija jeste tačka oslonca, a kao neko ko je rođen u Beogradu, a majka mi je rođena u Vojvodini, ja se osećam kao prekodrinski Srbin i mnogo vremena sam proveo tamo, ta ljubav njihova prema Srbiji je neizmerna, kao ponekad ljubav Srba prema Rusiji. Nije čak ni sasvim racionalna i nije to samo zato što pripadaju istom narodu. Srbija je za naš narod zapadno od Drine, ali i u Crnoj Gori i Makeodniji, nešto najlpeše.

Vučić kaže da ne može da se saglasi sa onima koji u Crnoj Gori govore "nikad više 1918. godina" i da se duboko protivi tim rečima, ali da ne želi da bude previše glasan, ne zato što je uplašen, nego zato što ne želi da stvara protivnike Srbiji.

- Protivnika imamo mnogo, ne uvek svojom krivicom. Ali, ne možete da igrate na šest tabli protiv ravnopravnih partnera...Možete ako ste velemajstor, pa igrate protiv đaka... Zato izaberite dve table na koje morate da igrate, na šest je nemoguće - rekao je Vučić.

Upitan za "crnu listu" Crne Gore sa osobama iz Srbije kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, Vučić kaže da je to nedopustivo u 21. veku i da mnogo više govori o njima, nego o ljudima koji su na toj listi.

Ti ljudi su, kaže Vučić, njegovi politički protivnici, ali to mu daje još veću obavezu da zaštiti njihovo pravo da budu slobodni građani i da slobodno misle.

- Ako mislite da mi treba njihovim intelektualcima da zabranjujemo ulazak u Srbiju... Srbija je kosmopolitska, široka i demokratska država da bi to mogla da učini - rekao je Vučić.

O MAKRONU, MERKELOVOJ, ORBANU...

- Kako Srbi dočekauju svoje goste? Očekujem da bude dočekan na veličanstven način, da Francuska razume da Francuska ima dobrog saveznika u Srbiji.Postaviću mnogo teža pitanja od tog gde sam sedeo na obeležavanju stogosišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu. Sa nama ima smisla razgovarati jer mi donosimo odluku, zna se da građani Srbije donose odluku...

- Veoma se plašim za budućnost Evrope posle odlaska Angele Merkel. Ko ima takvu ekonomsku snagu i moć, takvu politiku? Ko drugi? Nemačka ima ogroman autoritet!

Printskrin: RTS

EKONOMIJA

Vučić je naveo da Srbija već treću godinu ima suficit u budžetu, da se radi dramatično na smanjenju javnog duga i da je on sada 54 odsto BDP, ad aće 1. januara biti 48 ili 49 odsto.

- Treba da platimo milijardu evra i već smo rezervislai 800 miliona, a to je sve vraćanje starih dugova. Ljudi ne vide (boljitak), ali videće to u budućnosti u boljoj ekonomiji i kroz veće penzije, ali sada ne vide -kaže on, uz podsećanje d aje nezaposlenost pala sa 25,9 na 11,9 odsto i da više nije najveći problem u Srbiji.

Upitan kako komentariše što su se danas sastali "njegov" gradonačlenik Boško Ničić i Miroslav Mišković, on kaže da je Ničiću rekao da radi kako misli da treba i da neće da zaustavlja razvoj.

- Ne mislim dobro ništa o Miškoviću i obrnuto i zna se šta mislim o tajkunskoj hidri koju čine Mišković, Šolak i Ðilas - kaže on.

Dodaje da ako Miškovićeva ponuda pobedi na tenderu za Sava centar, grad treba da postupa u skladu sa zakonom, ali prvo moramo da vidimo kakva će biti presuda.

- Nisam se utalio sa Miškovićem, ja to ne radim nikad, nikad mi nije dao ni dinar i to je sam napisao u knjizi, niti mi treba za bilo šta - zaključio je.

Vučić je poručio i opoziciji koja optužuje vlast da se strani investori koji dolaze u Srbiju samo bogate - da su to ljudi koji spasavaju Srbiju.

- Ne, nego će da dođu (strani investitori) da izgube profit. Pa, tako stvari funkcionišu, to je kapitalizam, ali od toga najveću korist imamo mi - rekao je on na optužbe Ðialsa, Jeremića, Obradovića.

Podseća da je u RTB Boru 2008. godine dug bio milijardu i 300 miliona evra i da je potom rastao i to kad je cena barkra bila dobra.

- Šta ste vi radili, to je vreme kad ste hteli da sadite kikiriki? Mi rešimo problem, molim Šija, Kinezi pobede na otvorenom tenderu, dok se njima niko ne javi ni na jedan od 4 tendera. Mi to uspemo, jer smo popravili ugled, a oni kažu - budžašto ste prodali. kako vas nije sramota? - upitao je on.

- Oni su protiv ljudi koji nas spasavaju - kaže Vučić.

Naš najveći problem u ekonomiji je Kosovo, poručio je predsednik.

On je dodao da će prosečna plata do kraja godine biti oko 486 evra, što nije 500, kaže, koliko je rekao ranije, ali je svakako mnogo više nego što je bila pre šest godina.

Vučić je  rekao da ljudi teško žive i da će još teško živeti, mada im je bolje nego ranije.

Podsetio je da je minimalna zarada 2011. bila 162 evra, a u januaru ove godine 228 evra, što je za 48 odsto više za tako malo godina.

Najavio je da će i sledeće godine minimalna zarada biti ponovo veća.

Što se prosčne plate tiče podsetio je da je 406 evra, u decembru će biti 445 evra, realno 420 evra.

- Sa povećanjem ona će dostići 486 evra. Nije 500 koliko sam govorio ranije, ali je mnogo više nego što je nekada bila. Mi smo išli na zapošljavanje ljudi čak i sa malim platama posebno u ruralnim sredinama, ne da bismo dizali prosek, već da imamo više plata u porodici i gradimo stabilniju osnovu za budućnost - objasnio je Vučić. Penzionerima se ponovo zahvalio na podršci reformama, dodajući da su one morale biti sprovedene, jer nije bilo iz čega platiti penzije.

Na molbu da prokomentariše rast uvoza, Vučić je kazao da to znači da bolje živimo.

On je rekao da je pokrivenost izvoza uvozom veća i da nam raste izvoz, iako ne u tom procentu kao uvoz.

Kada je u pitanju Telekom, većinske akcije država neće da prodaje, baš kao i u slučaju EPS-a, rekao je Vučić.

- Telekom ima protivnika koji je prigrabio sve, zahvaljujući činjenici da su potplaćivali i potkupljivali sve u državnom rukovodstvu, sve u rukovodstvu Telekoma nekada, dobijali kablove tamo gde smo mi našu komunalnu infrastrukturu gradili za džabe... Tako je SBB prevladao, preuzeo sve. Pa šta sad, Telekom da umre? Da ugasimo Telekom, da bi bili srećniji Ðilas i Šolak. Da se bore na tržištu i da pobede Đilasa i Šolaka, to je jedina normalna razumna ideja. Telekom se širi i treba da bude jedna od najvažnijih kompanija.

Predlogom budžeta planiran je i nacionalni stadion za 64. 000 ljudi da uživaju u fudbalu.

- Paragvaj da pobedimo, inspirisan sam posle Interpola, da još jednom vidim da ih pobeđujemo. Izgradićemo 7 ili 8 stadiona u Nišu, Leskovcu, Novom Sadu...

UNUTRAŠNJA POLITIKA

Po pitanju napada na Borka Stefanovića, kaže da je to osudio i da se država ponela odgovorno hapšenjem počinilaca.

- Slučaj Stefanović je pokazao razliku između odgovornih i neodgovornih ljudi, političara i države. Interesantno je da niko nije pokrenuo pitanje "jel sramota nekog za Ranka Panića?", što je ubijen na demostracijama jer je drugačije mislio od Đilasa i ostalih. Niko nije hteo da čuje da je mrtav. Šta je još trebalo da uradim kad se desilo Stefanovića? Osudio sam, policija ih spasila, privedeni su, odgovaraju u pritvoru. Šta još je trebalo da uradim?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    26. novembar 2018 | 20:44

    Ma kakvo ubistvo samo nova izmišljotina Prištine da mogu da nastave sa maltretiranjem Srba i da prikriju prave Oliverove ubice!

  • Maja

    26. novembar 2018 | 20:50

    Dešavanja na KiM su zabrinjavajuća,ali moramo da se izborimo za bezbednost našeg naroda!

  • Milica

    26. novembar 2018 | 20:36

    Priština poziva na sukobe i rat,ali nećemo nasesti na sve te provokacije.Srbija je jaka i snažna .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA