≫ 

Priština htela da izazove ratni sukob, EU da zaustavi nameravanu eskalaciju: Đurić poručio da Srbi žele mir (FOTO)

- Istog trenutka kada Priština ukune svoje diskriminatorske mere, mi ćemo se vratiti u svoje institucije - poručio je Đurić

  • 16

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sazvao je vanrednu konferenciju za medije kako bi još jednom apelovao na međunarodnu zajednicu da reaguje na odluke prištinskih vlasti, čija je namera bila da se izazovu ratni sukobi.

- Srbija poziva EU i kompletnu međnunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazumi Prištinu, da je vrati poštovanju prava i da je zaustavi sa puta dalje eskalacije problema. Srbi su reagovali mirno i normalno na sve provokacije iz Prištine, iako je jasno da je delovanje Prištine za cilj imalo da Srbe dovede u tako težak položaj sve Srbe sa Kosova, a drugi cilj Prištine je bio da izazove rat - rekao je on na konferenciji.

Đurić je najavio da će se Srbi sa Kosova vratiti na funkcije kada Priština povuče diskriminatorske mere. On je preneo Vučićevu poruku da budu mirni i da sačekamo jedino racionalno, a to je da konačno reaguje međunarodna zajednica, "pre nego što bude suviše kasno".

Đurić je najavio da će se Srbi sa Kosova vratiti na funkcije kada Priština povuče diskriminatorske mere-Foto: Printscreen

Đurić je dodao da postoje ljudi koji žele da vide Srbiju kao krivca za ubistvo Olivera Ivanovića te da je to bio cilj kada je ROSU uhapsila Srbe na Kosovu i pokušala da privede Milana Radoičića.

On je rekao da je poligrafsko ispitivanje pokazalo da Milan Radoičić nije kriz za ubistvo, niti organizaciju ubistva Olivera Ivanovića i da su time pali u vodu planovi Prištine da se za to optuži Beograd i srpska strana.

Na pitanje novinara da li je time završena istraga i ako jeste, a imajući u vidu da poligraf nije valjan dokaz na sudu, čemu onda služi pravosuđe, Ðurić je na vanrednoj konferenciji za novinare podsetio da je srpska policijska istraga pokrenuta i vodi se zato što Priština i međunarodni organi nisu do sada dali prave odgovore.

- Srpskoj policiji je pošlo za rukom da Radoičić da iskaz i to najboljim stručnjacima koje Srbija ima. Prošao je poligraf i utvrđeno je da on nije počinilkac niti organizator tog zločina. Ta činjenica je iznervirala mnoge koji su priželjkivali da krivca doveka traže na srpskoj strani - rekao je Ðurić.

Hapšenje Srba na Kosovu je bila namera da se Beograd optuži i oslabi srpska strana-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da je pre nekoliko dana likvidiran, Radoičić bi doveka bio okrivljen za to ubistvo, dodao je Ðurić.

- Time se raspao plan Prištine i nekih sa strane i dela onih koji su želi da na tome grade podelu Srba i stigmatizuju Srbe na severu i uklone neke od ključnih figura koje su sposobne da se suprotstave namerama Prištine - rekao je on.

Na insistiranje novinara da odgovori da li je time istraga protiv Radoičića završena i konstataciju da poligraf nije prihvatljiv dokaz na sudu, Ðurić kaže da "poligraf nije sudski dokaz, ali da nedvosmisleno govori da li je neko kriv".

On je upitao i zašto prištinsko i međunarodno pravosuđe na KiM nema odgovor na pitanje ko je ubio Ivanovića 11 meseci, a neki Srbi se nerviraju.

Srbi na KiM suspendovali su učešće u prištinskim institucijama, jer je Priština pogazila sporazum i namakla im političku, ekonomsku i bezbednosnu omču oko vrata-Foto: Printscreen

- Nedvosmisleno je utvrđeno - onaj koji je stigmatizovan skoro godinu dana nije kriv. I šta ćemo sad? Šta ćemo sa tim lažima da iza toga stoji Beograd, srpska strana,provlačenjem Vučića kroz blato? Da li će se neko izviniti? - pitao je on.

Ponovio je da će Srbi na KiM i Srbija nastaviti da poštuju Briselski sporazum.

- Srbi na KiM suspendovali su učešće u prištinskim institucijama, jer je Priština pogazila sporazum i namakla im političku, ekonomsku i bezbednosnu omču oko vrata - naveo je on.

Nova eskalacija bila bi opasna i zato reagujemo i apelujemo na međunarodnu zajednicu, jer je Srbija odgovorna zemlja, koja razmišlja nekoliko koraka unapred, dodao je Ðurić.

Ne želimo eskalaciju nasilja i nećemo napraviti nijedan korak da do sukoba dođe-Foto: Printscreen

- Ne želimo eskalaciju nasilja i nećemo napraviti nijedan korak da do sukoba dođe i možda je poslednji trenutak da se Priština urazumi i da je dovedu du poštovanja prava, jer ono što su danas govorili i do danas uradili je korak u tom pravcu - rekao je Ðurić.

Poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji, uz slogu i solidarnost cele Srbije, da je molba predsednika Aleksandra Vučića da sve što rade - rade mirno, demokratski i civilizovano, kao i do sada i da ne dozvole da ih bilo ko isprovocira.

- Da ne žure sa daljim koracima napuštanja prištinskih institucija, da sačekamo ono što očekujemo i što smatramo da je neophodno i jedino racionalno i normalno - da međunarodna zajednica, koja je morala da reaguje i pre 15-20 dana, preduzme nešto pre nego što bude suviše kasno - rekao je Ðurić.

Srbi sa KiM su danas ponos čitave Srbije, dodao je Ðurić.

- Naša podrška i sve što radimo ima za cilj da se sačuva mir u celoj Srbiji, mir na KiM i da se omogući opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji. Pozivam celu Srbiju da u ovom teškom vremenu bude jeidnstvena, da budemo ujedinjeni, slodarni složni - porucio je Ðurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA