≫ 

Vuk Jeremić svedočio u Njujorku na suđenju Patriku Hou, optuženom u milionskom korupcionaškom skandalu

Jeremić je rekao saveznoj poroti da je on povezao Hoa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio diplomatska vrata za CEFC kako su širili svoj posao širom sveta

  • 26

Bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u utorak na suđenju Patriku Hou da nikada nije video “ništa nepropisno” od strane istaknutog biznismena iz Hong Konga povodom optužbi da je podmitio lidere vlada u sve afričke nacije kako bi ugovorio unosne poslovne ponude za kineski konglomerat nafte i gasa, prenosi AP.

Vuk Jeremić je direktno odgovarao optuženom biznismenu, Patriku Hou, dok je radio kao konsultant za CEFC Čajna Enerdži.

Jeremić je rekao saveznoj poroti da je on povezao Hoa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio diplomatska vrata za CEFC kako su širili svoj posao širom sveta.

Kako prenosi Saut Čajna Moning Post, Jeremić, bivši ministar inostranih poslova i sadašnji lider opozicije, bio je prvi koji je svedočio u utorak.

On je takođe bio predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj, grupe eksperata koja je u potpunosti finansirana sa nekoliko miliona dolara iz donacija od CEFC-a.

Jeremić je upoznao Hoa kada je bio predsednik Generalne skupštine UN-a od 2012. do 2013. godine.

Posle završetka rada u UN-u, Jeremić je angažovan od strane CEFC Čajna Enerdži kao konsultant.

Tokom dve godine rada za CEFC, Jeremić je bio plaćen 330.000 američkih dolara godišnje. Njegov posao je bio da savetuje vodeće lidere energetske kompanije.

Tužilac je detaljno analizirao razmenu elektronske pošte između Hoa i Jeremića, koji je olakšao poslove između CEFC-a i zemalja kao što su Meksiko, Turska, Rusija, UAE i Mongolija.

- Ja sam gradio odnose sa drugim ljudima. Otvarao sam vrata - rekao je Jeremić i dodao:

- Većina (ovih veza) nisu rezultirale sa dogovorom. Sećam se da su neke bile uspešne.

Jeremić je igrao ljučnu ulogu u povezivanju Gadia i Sema Kutesa, bivšeg ministra inostranih poslova Ugande, koji je bio povezan sa Hoovom drugom navodnom šemom podmićivanja.

Ilustracija svedočenja Jeremića - Foto: Tanjug/AP

U intervju koji je usledio posle višečasovnog saslušanja, Jeremić je rekao da se nikad nije bavio Hoovim delovanjima.

- Nikada u životu nisam prisustvovao da je on nešto nepropisno rekao - on je rekao ispred sudnice na Menhetnu.

Jeremić je dostavio pismo od američkog pravosuđa AP-u u kom se poziva da svedoči i u kome piše “on nije ni

optužen niti se pretpostavlja da je počinio zločin”.

Jeremić, koji vodi opozicionu stranku u Srbiji, kaže da je “omalovažavan” i da se suočio sa “brutalnim” kritikama u svojoj zemlji zbog učešća postupku protiv Hoa.

- Predstavljeno je kao da sam ja na suđenju - rekao je Jeremić i napomenuo:

- Bilo mi je veoma važno da speremo ljagu sa imena Srbije.

Jeremić je takođe želeo da udalji Ujedinjene nacije od krivičnog postupka, iako je Sam Kutesa, ministar inostranih poslova Ugande koji je takođe bio predsednik Generalne skupštine UN, jedan od zvaničnika optuženih za podmićivanje od strane Hoa.

Jeremić je svedočio drugog dana suđenja protiv Hoa. Ho, bivši ministar unutrašnjih poslova u Hong Kongs, izjasnio se da nije kriv za optužbe za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o korupciji u inostranstvu.

Između ostalih, on je optužen da je podmitio predsednika Čada, Idrisa Debija, sa 2 miliona američkih dolara, pokušaju da dobije prava na naftu za CEFC.

Hoovi branioci su tvrdili da su uplate namenjene kao dobrovoljne donacije i da su one bile legalne i dokumentovane.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić kaže da je jučerašnje višesatno ispitivanje Vuka Jeremića pred američkim sudom o njegovim vezama sa optuženim Patrikom Hoom pokazalo da je Jeremić duboko upleten u lopovluk najvišeg nivoa kao i da deo novca koji sada troši u Srbiji za političku kampanju potiče iz ovog kriminala.

- Kako drugačije objasniti da je američki tužilac Jeremića ispitivao satima, a da su u sudu čitani njegovi mejlovi koje je razmenjivao sa međunarodnim lopovima poput Hoa, u kojima su se otvoreno dogovarali kako da podele novac i prevare druge partnere u poslu - primećuje Vesić.

On u izjavi za medije kaže i da je jasno o kakvim se poslovima radi samo ako se pogledaju šifrovani mejlovi Patrika Hoa Kataru gde on nudi "nove igračke"”, što je, kaže Vesić, bila njegova lozinka za najmodernije i skupo oružje.

(Telegraf.rs/AP/Saut Čajna Moning Post/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado 7911

    29. novembar 2018 | 07:24

    Došlo je vreme da i Jeremija stane pred lice pravde!

  • Snežana

    28. novembar 2018 | 17:19

    Bogami, gde ima dima, ima i vatre. Nije se Jeremić džabe bahatio i provodio.

  • Sofija

    29. novembar 2018 | 00:54

    Svi znamo šta se tu i kako radilo. Vreme će pokazati svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA