≫ 

Milošević jeste sahranjen u Srbiji ali se njegov mozak i dalje nalazi u jednoj drugoj zemlji? Svi detalji ovog bizarnog slučaja

Miloševićevo telo je, u okviru istrage koju je u paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji, posle čega je, u zatvorenom kovčegu predato Miloševićevom sinu Marku, koji je doleteo iz Moskve da ga preuzme

  • 7

Telo Slobodana Miloševića počiva ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, ali njegov mozak je, po svemu sudeći, ostao u Hagu. Izjave patologa, bivših saradnika i njegovog sina, Marka Miloševića, samo su doprinele širenju vela tajne koji je obavio ovaj slučaj, a misterija je ostala nerešena već 12 godina.

Više osoba koje su u vreme Miloševićeve smrti radile za Međunarodni krivični tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji potvrdilo je za BBC priču o kojoj se godinama šuškalo u hodnicima Tribunala: da je telo isporučeno porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu.

Miloševićevo telo je, u okviru istrage koju je u paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji. Nakon toga je u zatvorenom kovčegu predato Miloševićevom sinu Marku, koji je doleteo iz Moskve da ga preuzme.

Međutim, za dubinsku toksikološku analizu mozga koju su holandski patolozi želeli da obave bilo je potrebno više vremena, tako da je mozak, navodno, ostao u Institutu.

Više osoba koje su u vreme Miloševićeve smrti radile za tribunal potvrdilo da je telo isporučeno porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu-Foto: Profimedia/AFP

Neki otrovi se, naime, brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu, te je ova patološka analiza deo prakse detaljnijih istraga.

- Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga - rekao je za BBC Kristijan Šartije, koji je u to vreme bio portparol Tribunala i dodao da ne zna da li je posle mozak vraćen porodici ili je uništen.

Florans Artman, koja je 2006. bila portparolka glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte, potvrdila je ovu priču i objasnila da zbog strogih holandskih zakona o privatnosti nije bilo moguće proveriti da li je u Hagu ostao samo mozak ili još neki delovi tela.

SMRT U ĆELIJI

Milošević je u subotu ujutru, 11. marta 2006. pronađen mrtav u ćeliji pritvorske jedinice u haškom predgrađu Sheveningen.

Milošević je u subotu ujutru, 11. marta 2006. pronađen mrtav u ćeliji pritvorske jedinice u haškom predgrađu Sheveningen-Foto: Wikimedia/ICTY staff

Telo je pronašao stražar, koji je obavestio nadređene da je pritvorenik preminuo, a nakon što je smrt potvrdio i glavni lekar pritvorske jedinice, doktor Paulus Falke, ćelija je zapečaćena.

Uznemiren zbog glasina koje su počele da kolaju u medijima da je Milošević otrovan, predsednik Tribunala Fausto Pokar naredio je opsežnu istragu koju je poverio sudiji Kevinu Parkeru.

Rezultati istrage, koja je vođena paralelno sa istragom holandskih vlasti, objavljeni su u maju 2006. i mogu se naći na sajtu Tribunala.

UZROK SMRTI SRČANI UDAR

Prema Parkerovom izveštaju, Milošević je umro između 7:30 i 8 sati ujutru, a patolozi su utvrdili da je smrt nastupila usled srčanog udara, prouzrokovanog dugogodišnjom hipertenzijom i zadebljanjem srčanog mišića leve komore.

Milošević je umro između 7:30 i 8 sati ujutru, a patolozi su utvrdili da je smrt nastupila usled srčanog udara-Foto: Profimedia/AFP

Toksikološkom analizom pronađeni su tragovi preparata za snižavanje pritiska koji su Miloševiću bili prepisani, ali i nekih drugih lekova - uglavnom sedativa - koje je, kako piše u izveštaju, uzimao na svoju ruku.

Ništa od toga, međutim, nije moglo da izazove srčani udar, tako da je konačan zaključak da je smrt bila prirodna.

- Nikakav otrov, niti bilo koja hemijska supstanca koja bi mogla da dovede do smrti nisu nađeni u telu... Nisu uočeni ni tragovi nasilja - kaže se u izveštaju.

NIJE POŠTOVAO SAVETE LEKARA, NEKE LEKOVE JE UZIMAO NA SVOJU RUKU

Iako je istraga pokazala da se ne radi ni o ubistvu ni o samoubistvu, konstatovano je da je Milošević nehotice sam doprineo svojoj smrti.

Ne samo što je uporno odbijao da drži dijetu, nego je nastavio da puši, izbegavao fizičke aktivnosti i konzumirao alkohol koji su mu krišom doturali u ćeliju, piše dalje u izveštaju, navodeći neke od zabeleženih slučajeva.

U februaru 2006, kod Miloševića su nađeni lekovi u koverti na kojoj je pisalo "Miša", a istragom je utvrđeno da je lekove u pritvorsku jedinicu uneo advokat Dragoslav Ognjanović Miša-Foto: Milena Đorđević

Tako je, navodi se u izveštaju, pretresom prostorije koju je Milošević koristio za pripremu odbrane, 4. jula 2004. pronađena je boca viskija i dve kutije tableta koje mu nisu bile prepisane: midalozam (pilule za spavanje) i prezepam (sredstvo za umirenje).

Skoro dve godine kasnije, u februaru 2006, kod Miloševića su ponovo nađeni isti lekovi, u koverti na kojoj je pisalo "Miša", a istragom je utvrđeno da je lekove u pritvorsku jedinicu uneo advokat Dragoslav Ognjanović Miša, koji je u to vreme zastupao Miloševića, piše u izveštaju.

POKUŠAJ LEČENJA U RUSIJI

Uobičajeni koktel lekova koji su Miloševiću prepisali haški lekari u početku su dobro delovali ali je, u mesecima koji su prethodili smrti, sve češće dolazilo do naizgled neobjašnjivih skokova krvnog pritiska.

Milošević je, tvrdeći da u Hagu ne prima adekvatnu terapiju, u decembru 2005. zatražio da ga privremeno prebace na lečenje u Rusiju, što je sudsko veće MKSJ odbilo.

Milošević je, tvrdeći da u Hagu ne prima adekvatnu terapiju, u decembru 2005. zatražio da ga privremeno prebace na lečenje u Rusiju, što je sudsko veće MKSJ odbilo-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako Milošević nije reagovao ni na pojačane doze lekova za snižavanje pritiska, naručene su dodatne analize i one su u januaru 2006. pokazale prisustvo rifampicina, retkog antibiotika koji se koristi za lečenje lepre i tuberkuloze. U zemljama Evropske unije se ne prepisuje, a u nekim medicinskim izveštajima se tvrdi da poništava dejstvo lekova za snižavanje pritiska.

Milošević je u pismenoj izjavi, kao i u pismu koje je tri dana pre smrti uputio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova negirao da je uzimao rifampicin, tvrdeći da mu ga je neko dao bez njegovog znanja.

Do danas nije utvrđeno ko je uneo ovaj antibiotik u pritvorsku jedinicu, a rezultati finalne autopsije, međutim, nisu ukazali na značajno prisustvo ovog medikamenta u tkivu.

KOVČEG SA TELOM SLOBODANA MILOŠEVIĆA ZAPEČAĆEN STIGAO U SRBIJU

Miloševićev sin Marko je 14. marta, tri dana posle očeve smrti, doputovao iz Moskve i preuzeo telo iz Holandskog forenzičkog instituta. Bio je u pratnji pravnog tima i grupe ruskih lekara.

Miloševićev sin Marko je 14. marta, tri dana posle očeve smrti, doputovao iz Moskve i preuzeo telo iz Holandskog forenzičkog instituta-Foto: Profimedia/AFP

- Moj otac nije umro, on je ubijen - rekao je novinarima AFP kada je sleteo na amsterdamski aerodrom, ali potom više nije davao izjave za medije.

Ruski lekari su odgledali video snimak preliminarne autopsije (koja nije uključivala mozak) i pregledali telo pre nego što je prebačeno u limeni sanduk, koji je potom odvezen na aerodrom i smešten u posebnu prostoriju.

Sanduk je posle nekoliko sati zavaren i ukrcan u avion za Beograd posle neophodnih carinskih formalnosti.

Po dolasku u Beograd, posmrtni ostaci bivšeg predsednika Srbije prenoćili su u jednoj privatnoj mrtvačnici na periferiji grada.

Po dolasku u Beograd, posmrtni ostaci bivšeg predsednika Srbije prenoćili su u jednoj privatnoj mrtvačnici na periferiji grada, a dan kasnije on je sahranjen u dvorištu kuće u Požerevcu-Foto: Marko Todorović

Sanduk ni tamo nije otvaran, premda su se u nekim medijima pojavile teorije da je Miloševićeva smrt lažirana i da je on tajno prebačen u Moskvu.

- Postoje razne priče, ali zamislite da je otvoren kovčeg. Milošević je već osam dana mrtav. Mi smo čak mislili da promenimo kovčeg, ali pošto je vršena obdukcija, to je limeni kovčeg unutra - rekao je Miloševićev saradnik.

KO MOŽE DA DOBIJE DETALJNE INFORMACIJE OD HOLANDSKOG INSTITUTA?

Prema rečima sagovornika BBC-ja, samo državni organi i Miloševićeva porodica mogu da zahtevaju informacije od Holandskog instituta. Miloševićev sin Marko i supruga Mira Marković su još u Moskvi kao političke izbeglice, a ćerka Marija živi u Crnoj Gori.

Bilo ko od njih može da zatraži od Holandskog patološkog instituta da im kažu šta je od Miloševićevih ostataka ostalo u Hagu, a mogu i da zatraže ekshumaciju.

Ekshumaciju, odnosno iskopavanje sanduka bi mogla da traži i opština Požarevac, na osnovu toga što je Milošević sahranjen mimo Člana 2 Zakona o grobljima i posmrtnim ostacima koji izričito propisuje da se umrla lica ne mogu sahranjivati van groblja.

VIDEO: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. novembar 2018 | 18:09

    POZNATO JE DA JE MOGUCE COVEKA UBITI AKO JE HRONICNI BOLESNIK I KOMBINACIJOM LEKOVA KOJI SU NAJNOVIJI I NAJBOLJI NA LISTI!!! OVO ZNACI DA JE MILOSEVIC UBIJEN!! SAMO JOS DA CUJEMO IME NOVOG DR.MENGELEA JER JE TAMO PUNO SRBA UMRLO!!

  • Тодорић

    29. novembar 2018 | 18:46

    Крађа органа...језиво.Дакле,нећете се опаметити ни од његовог мозга,лешинари једни!

  • Sale1971

    29. novembar 2018 | 18:18

    Ko je ubio Stambolića?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA