"Vojska Kosova" ugrožava bezbednost Balkana! Moskva upozorava: EU i SAD moraju da izvrše pritisak na Albance da opozvu svoje odluke

"Vojska" koju stvaraju kosovske vlasti, suprotno odredbama sopstvenog Ustava, može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu - ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova

  • 8

Moskva smatra da bi formiranje "Vojske Kosova" moglo dovesti do ozbiljnih posledica za bezbednost Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo smatra da bi „takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini međunarodni pravni akt u oblasti rešenja situacije na Kosovu“.

To je još jedan destabilizujući i provokacioni korak posle uvođenja taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je rusko Ministarstvo.

- "Vojska" koju stvaraju kosovske vlasti, suprotno odredbama sopstvenog Ustava, može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu, već i za bezbednost balkanskog regiona u celini - ističe se u saopštenju i navodi da Rezolucija 1244 podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu.

Moskva se nada da će međunarodne snage za Kosovo ispuniti mandat koji im je poveren i u slučaju pojavljivanja takve strukture odmah preduzeti mere za njegobu neutralizaciju i razoružanje-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Moskva se nada da će međunarodne snage za Kosovo ispuniti mandat koji im je poveren i u slučaju pojavljivanja takve strukture odmah preduzeti mere za njegobu neutralizaciju i razoružanje.

- Sponzori Prištine - EU i SAD - treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti - naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ranije je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio da će vojska samoproglašene republike Kosovo zvanično biti osnovana 14. decembra.

Video: Vučić: Albanci najavili datum formiranja vojske, molimo ih da pet puta razmisle

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    5. decembar 2018 | 14:58

    Priština je velika pretnja za čitav region i njenim kabadahijama se mora stati na put!

  • MIrko

    5. decembar 2018 | 15:11

    Nisu svesni svojih postupaka.

  • Zlatibor

    5. decembar 2018 | 15:04

    NATO i zapadna Evropa,ako ne reaguje na najavljeno stvaranje vojske Kosova kršenje rezolucije 1244,biće direktno odgovorni za moguće posledice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA