Albanci bi mogli da iskoriste predsedavanje OEBS-om za promociju "nezavisnog Kosova", Dačić zabrinut: Nije tajna da imamo različite stavove

Nije tajna da su pozicije Srbije i Albanije, u vezi sa pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dijametralno suprotne -izjavio je Dačić

  • 9

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas na 25. ministarskom savetu OEBS-a, da je Srbija zabrinuta jer bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedvajućeg OEBS tokom 2020. godine za promociju nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada te organizacije.

On se osvrnuo na jučerašnju odluku o predsedavanju Albanije OEBS-u tokom 2020. godine.

Nije tajna, kako kaže, da su naše pozicije, u vezi sa pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dijametralno suprotne.

- Srbija je zbog toga, a imajući u vidu ranije postupke Albanije upravo u ovoj cenjenoj Organizaciji, izrazila zabrinutost da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedavajućeg za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada OEBS-a - istakao je Dačić.

Dačić je posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem dobio je čvrste garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe Organizacije-Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Kako kaže, nakon više razgovora i razmene pisama sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem dobio je čvrsta uveravanja i garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe Organizacije.

- Očekujemo da će Albanija svoje predsedavanje OEBS-u sprovoditi u potpunosti u skladu sa normama, principima i preuzetim obavezama OEBS-a - rekao je on.

Srbija ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima, napretku našeg regiona i poboljšanju regionalne stabilnosti, uz spremnost da podeli iskustva stečena tokom svog uspešnog predsedavanja OEBS-u 2015. godine, istakao je Dačić.

Naveo je i da je Srbija posvećena evropskim integracijama i sadržajnoj regionalnoj saradnji, i nastupa kao kredibilan partner u cilju obezbeđivanja stabilnosti i bezbednosti u regionu.

- Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju svega dogovorenog u skladu sa Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine. Smatramo, međutim, da je za nastavak ovog dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz šire Srbije - kaže Dačić.

Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ovu odluku snažno osuđujemo, kao i nedavno javno spaljivanje srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji, što je čin bez presedana, poručio je Dačić.

- Zastrašivanje srpskog stanovništva od strane specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa ''trgovinskim ratom'' koji je pokrenula Priština, predstavljaju očigledan napad na srpsko stanovništvo, što zaslužuje osudu svih država učesnica - kaže on.

Srbija, kako kaže Dačić, nastavlja da podržava sve usaglašene formate koji su uspostavljeni u cilju rešavanja zamrznutih sukoba, u uverenju da najveći deo odgovornosti leži na sukobljenim stranama.

Kao primer da je rešenje za višegodišnje zamrznute konflikte moguće, naveo je postizanje Prespanskog sporazuma.

- Srbija u potpunosti podržava dogovor dve strane, kao i punu implementaciju dogovorenog - istakao je Dačić.

Zastrašivanje srpskog stanovništva od strane specijalnih jedinica kosovske policije predstavlja napad na srpsko stanovništvo-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osvrnuo se i na nedavnu godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, rekavši da Srbija, kao zemlja koja je izgubila odnosno skoro 30 odsto svog ondašnjeg ukupnog stanovništva, ima puno pravo da kaže da nikada ne smemo da napustimo diplomatiju, jer je cena bilo kog uloženog napora u diplomatiji mnogo manja od gubitka jednog jedinog ljudskog života.

- Nesporazumi i rasprave su uvek mogući, ali je od ključne važnosti naći političku volju, načine i sredstva da se oni prevaziđu i da se otvorena pitanja na konstruktivan način reše - naveo je on.

Izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije u istočnoj Ukrajini koja pogađa i civilno stanovništvo u zoni sukoba, kao i zbog kontinuiranih prepreka za slobodu kretanja, čestih zastrašivanja posmatrača OEBS-a, napada na njih i na imovinu ove organizacije.

- Stoga, pozivamo sve strane da u potpunosti i bezrezervno poštuju prekid vatre, obustave sve sukobe i sprovedu odredbe Sporazuma iz Minska - rekao je Dačić.

Izrazio je i zabrinutost zbog nedavnih događaja u Azovskom moru i pozvao uključene strane da nađu rešenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom, i to putem dijaloga i saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA