≫ 

Haradinaj i posle poziva Stoltenberga ostaje pri svojoj odluci: Odluka o transformaciji KBS 14. decembra

Haradinaj navodi da je Stoltenbergu rekao da ima razumevanja za njegov stav o perspektivi procesa transformacije, ali i da je Kosovo posvećeno transformaciji KBS u vojsku

  • 51

Premijer privemenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, saopštio je da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu preneo da će odluka o transformaciji KBS u vojsku biti doneta, kako je i najavljeno, 14. decembra.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je Stoltenbergu u telefonskom razgovoru rekao da je to "suverena odluka Kosova, koja će biti doneta 14. decemba i predstavlja viziju i volju građana Kosova da čuvaju i štite zapadne vrednosti".

- Vojska Kosova će pridoneti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije biće za nastavak bliske saradnje s Kforom i dalje, budući da delimo iste sigurnosne zabrinutosti, interese i vrednosti - naveo je Haradinaj u postu nakon razgovora sa Stoltenbergom.

Haradinaj navodi da je Stoltenbergu rekao da ima razumevanja za njegov stav o perspektivi procesa transformacije, ali i da je Kosovo posvećeno transformaciji KBS u vojsku koja će, tvrdi, biti profesionalna i u službi svih građana Kosova.

Američka agencija AP prenela je danas da je Priština saopštila šta je danas premijer Ramuš Haradinaj rekao u telefonskom razgovoru sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, ali da nije navela kako je Stoltenberg odgovorio na ono što mu je Haradinaj rekao.

Haradinaj i generalni sekretar NATO razgovarali su u vezi sa planovima (prištinskih vlasti) za formiranje nove vojske, što je potez, ističe AP, kojem se snažno protive i Srbija i Alijansa.

Američka agencija navodi se da je "u današnjem saopštenju kosovske vlade objavljeno da je Ramuš Haradinaj izneo uveravanja Stoltenbergu da će tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u regularnu vojsku biti obavljena u bliskoj saradnji sa NATO".

Foto: nato.int

AP navodi da se "u saopštenju ne kaže kako je Stoltenberg odgovorio".

Agencija podseća da je Stoltenberg juče poručio da bi ova transformacija "mogla da ima ozbiljne posledice po buduće evroatlantske integracije Kosova".

AP takođe podseća da je "Srbija upozorila da bi formiranje kosovske vojske moglo da pokrene oružanu intervenciju".

Agencija navodi da će "kosovska skupština 14. decembra glasati o formiranju regularne vojske".

VIDEO: Haradinaj se tvrdoglavo drži svog stava o vojsci Kosova

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mara

    6. decembar 2018 | 17:13

    Lazna drzava - lazna vojska!

  • Maja

    6. decembar 2018 | 17:31

    Vreme će pokazati ko ovde govori istinu a ko ne!U svakom slučaju situacija na relaciji Priština-NATO je vrlo zbunjujuća.

  • Daca

    6. decembar 2018 | 18:07

    Zacrtali su svoje ne razmišljajući o posledicama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA