≫ 

Dijalog Beograda i Prištine na dnevnom redu ministara EU: Kako prevazići zastoj?

Očekuje se da će na današnjem sastanku ministri sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu

  • 22

Razvoj situacije na Zapadnom Balkanu jedna je od tema današnjeg zasedanja šefova diplomatija Evropske unije u Briselu, izjavila je pre početka sastanka visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

- Današnja agenda pokriva suštinski čitav svet, od Venecuele do Irana i od Zapadnog Balkana, do odnosa sa Afričkom unijom - rekla je Mogerini dolazeći na sastanak.

Prema ranijim najavama iz Brisela, očekuje se da će na današnjem sastanku ministri sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu i ponovo naglasiti "neopozivu opredeljenost za evropsku perspektivu" regiona.

Mogerini - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šefovi diplomatija EU pokušaće da razmotre kako da se prevaziđe zastoj u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se što pre došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa od čega direktno zavise izgledi dve strane za napredak na evropskom putu.

Na dnevnom redu biće i Makedonija i očekivanja EU, da se u Skoplju u celosti prihvati sporazum o imenu s Atinom, kao i očekivanja da posle oktobarskih izbora "u Bosni i Hercegovini budu formirani organi vlasti na svim ravnima i da se u BiH prvenstvo dâ reformama nužnim za napredak te zemlje na putu ka EU".

Mogerini je uoči sastanak rekla da će šefovi evropskih diplomatija razgovarati i o situaciji u Azovskom moru tokom radnog ručka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom kome će preneti podršku EU teritorijalnom integrutetu Ukrajine.

VIDEO: Poslednji pregovori vođeni su početkom novembra

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA