≫ 

Ne treba nam još oružja na buretu baruta! Prva reakcija Beograda na nabavku naoružanja "Vojske Kosova"

Nove mere Prištine mogle da budu varnica koja bi ceo region gurnula u provaliju

  • 19

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da bi nove mere Prištine mogle da budu varnica koja bi ceo region gurnula u provaliju i apelovao na međunarodnu zajednicu i Albance da to razumeju.

Ðurić je rekao i da naoružavanje Prištine nije nešto na šta može da gleda sa blagonaklonošću i simpatijama.

- Sada nam treba deeskalacija, ne nove vojske na Kosovu i još oružja na buretu baruta, a još manje nove varnice koje bi mogle da gurnu ceo region u provaliju - rekao je Ðurić.

On je naveo da bi nove mere Prištine mogle da budu ta varnica i da je zato sada vreme za apel na razum u međunarodnoj zajednici i među Albancima na KiM. Ðurić je rekao da su mere Prištine neprijateljske, da su uperene protiv mira i stabilnosti, a da Srbija žele mir i saradnju između Srba i Albanaca.

- Sve što smo radili u prethodnom periodu imalo je za cilj da normalizuje stanje na KiM, ali neko želi nenormalno stanje - rekao je Ðurić.

Đurić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ðurić je Srbima na KiM poručio da će Srbija biti uz njih, da će im omogućiti da ostanu tamo i da niko ne treba da se igra sa njihovom budućnošću i bezbednošću.

Na pitanje koje su to nove mere kojima Prištin preti Srbiji, Ðurić kaže da je Srbija prilično dobro informisanai o različitim planovima koji se prave u Prištini i da je u upravo zbog apeluje na međunarodnu zajednicu koja ima i vojno i bezbednosno i politicko prisustvo na KiM da pre nego sto bude kasno to zaustavi".

- Znam da je to delovanje protiv mira i nešto što potkopava i budućnost i stabilnost i samih Abanaca i možda i jako skoru budućnosti i sadašnjost. I ja im ne bi savetovao da preuduzimaju te mere, savetovao bih im da se okrenu dijalogu i tražnju rešenja - poručio je Ðurić.

Kako kaže, sasvim sigurno da tim merama neće postići taj cilj, mogu samo da postignu kontraefekat.

- Neće tako postati više država nego što jesu, ako budu vodili takve mere. One samo doprinose razgradnji njihovih institucija i položaja u međunarodnoj zajednici i uticaju na terenu. Mogu samo da se igraju i da prave predstave, ali to neće doprineti smirivanju situacije ni budućnosti niti ostvarivanju njhovih ciljeva - kaže Ðurić i napominje da zeli da spekuliše "kakve sve ludosti pojedinacima mogu da padnu na pamet".

Sednica Vlade tzv. Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

- Mogu samo da ih pozovem da to ne rade, jer bi to bila velika greška - rekao je Ðurić i poručionašim ljudima na KiM da će Srbija uvek naći načina da bude uz njih i da ć im omogućiti da ostanu i opstanu na KiM, kao i da niko ne treba da se igra sa njihovom budućnoscu i bezbednošću.

- Za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu nisu potrebne nove mere već ukidanje postojećih , a ja smatram i nadam se da niko normalan ne želi drugačiji region, Balkan, drugačiju Srbiju KiM od one kojoj se sva deca i svi ljudi mirno i spokojno bave svojim životima, a ne nečim što smo gledali devedesetih i 2000 - tih godina, kada su tamo sprovođeni i nasilje i progoni i sve ostalo - kazao je Đurić.

On ističe da ova upozorenja o opasnosti koja preti zbog ponašanja Prištine nisu preterivanja već izraz najdublje zabrinutosti i navodi da bi Kfor morao da spreči formiranje takozvane vojske Kosova.

- To mu je mandat, za to je postavljen na KiM - rekao je Ðurić i podsetio na rezoluciju 1244, gde je obaveza NATO i Kfor da spreče postojanje bilo kakvih naoružanih grupa na KIM, i 20 godina posle sukoba stavlja puške ekstremistima u ruke.

- Oni svakako ne žele da ih koriste za paradiranje 14. decembra, već imaju sa njima najcrnje i najgore moguće planove - zaključuje Ðurić i dodaje da onaj ko naoružava ljude treba da zna da ne doprinosi njihovoj budućnosti.

On podseća da Srbija svakako želi mir i stabilnosti i zahteva od Kfora i NATO i međunarodne zajednice da spreči nasilje Prištine

- Kao što je Vučić već najavio, ako do toga dođe, Srbija će sa svojim paratnerima u međuarodnoj zajednici preduzimati dalje korake - zaključio je on.

VIDEO: Ramuš Haradinaj o formiranju "vojske Kosova"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    10. decembar 2018 | 13:42

    Šta još treba da se desi da bi se uverili da zapadne velike sile podstiču krvavi obračun na Balkanu i da im nije u interesu mir i stabilnost, što se već više puta ponovilo. Albanci njima služe kao rukavice koje će posle upotrebe baciti, mada ih neće sačuvati jer će im ruke biti krvave do ramena.

  • Kaja

    10. decembar 2018 | 13:14

    Bice haosa,bojim se.

  • Miloš

    10. decembar 2018 | 13:07

    Mere Prištine su krajnje neprijateljske,a mi sve radimo kako bi očuvali mir i stabilnost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA