Od svih evropskih ministara, baš se hrvatska šefica diplomatije oglasila o Kosovu: Nije propustila šansu da nas kritikuje (VIDEO)

Hrvatska je tokom rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu EU insistirala na pitanju, kako je navela, "nespremnosti Srbije da se suoči sa pitanjima iz prošlosti"

  • 8

Šefica diplomatije Hrvatske Marija Pejčinović Burić kaže da su ministri spoljnih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu izrazili zabrinutost zbog činjenice da nema dijaloga Beograda i Prištine.

- Svi su izrazli želju da se stvore uslovi i okruženje za nastavak tog dijaloga - poručila je Pejčinović Burič.

Ona je nakon prepodnevne rasprave Saveta EU o Zapadnom Balkanu izjavila da je razgovorm šefova diplomatija EU dominiralo pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

- Izrazili smo zabrinutost zbog činjenice da tog dijaloga nema. Svi izrazlili želju da se stvore uslovi i okruženje za nastavak dijaloga. Mislimo da je to veoma važno za stabilnost, sigurnost i rešavanje otvorenih pitanja u Jugoistočnoj Evropi - kaže Pejčinović Burić.

Ona je dodala da je Hrvatska tokom rasprave o Zapadnom Balknau u Savetu EU insistirala na pitanju, kako je navela, "nespremnosti Srbije da se suoči sa pitanjima iz prošlosti", što prema njenim rečima, otvara sva druga pitanja posledica rasprada bivše Jughoslavije kao što su pitanje granica, nestalih i suđenja za ratne zločine.

- Mi smo izrazili zabrinutost da ti procesi ne idu onako kako bi trebalo, niti dovoljno brzo sve dok sa srpske strane ne bude pravog suočavanja sa prošlošću i odricanjem od ideologije iz 90-ih - rekla je šefica hrvatske diplomatije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    10. decembar 2018 | 15:58

    Deda joj bio ustaski poglavnik,ali to njima nije proslost...u tom je kvaka!!!

  • sava

    10. decembar 2018 | 16:00

    Hrvati su jedva docekali da nam se ovo desava,samo licemerje od njih.

  • Maki

    10. decembar 2018 | 15:59

    Tako smo i ocekivali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA