Dva koraka bliže EU: Srbija otvorila poglavlja 17 i 18

Delegaciju Srbije na Međuvladnojoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović

  • 42

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Otvorena su poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 - statistika.

Međuvladina konferencija počela je u 15 sati u zgradi u novoj zgradi Evropskog saveta "Evropa".

Delegaciju Srbije na Međuvladnojoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

- Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, koja je posvećena nastojanjima da se održe regionalni mir i stabilnost - izjavila je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, koja je rekla da nije nezadovoljna što su danas otvorena samo dva pregovaračka poglavlja.

- Zadovoljni smo što smo otvorili poglavlja 17 i 18, ona su važna jer je Srbija predvodnik ekonomske transformacije u regionu. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u vladavini prava, nismo nezadovoljni, rešeni smo da budemo uporni, strpljivi, odlučni u nameri da postanemo članica EU - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Joksimović je izjavila i da je zahvalila Austriji koja je držala temu proširenja na svojoj agendi predsedavanja EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Izvestila sam da smo izuzetno zabrinuti zbog onoga što nastavlja da radi Priština, suprotno evropskim vrednostima i što najvaljuje nove mere. Zamolila sam prijatelje i partnere iz EU, nama nije važno da se nama čine ustupci, već da vrednosti i principi EU postanu bliski i drugima, posebno Prištini i Albaniji, koja je podržala ove neevropske mere Prištine - rekla je Joksimović i naglasila da je Srbija mala zemlja, ali da hoda na stabilnim i visokim potpeticama.

Joksimović je zahvalila članicama EU koje su podržale otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, ukazujući da je čak 19 zemalja bilo za to da se sa Srbijom otvore tri poglavlja.

Pored šefova diplomatija EU, otvaranju poglavlja prisustvovali su i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

Han izjavio je da su danas sa Srbijom otvorena dva pregovaračka poglavlja - 17 i 18, vezana za ekonomiju i monetarnu politku, odnosno statistiku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Han je naveo da je EU spremna za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, kada se za to ispune uslovi.

Prema njegovim rečima, poglavlje 17 zahteva transparentno usvajanje budžeta i sprovođenje ekonomskih i monetarnih reformi.

- Domaći i strani investitori prate reforme u Srbiji - konstatovao je Han.

Govoreći o Poglavlju 18, Han je izjavio da u Srbiji treba više raditi na elektronskom prikupljanju podataka. On je ocenio da je u Srbiji ostvaren napredak u jačanju vladavine prava, ali da je potrebno koncentrisati se na tu oblast, što je i stav više članica EU, kao uslov za otvaranje novih poglavlja.

- Sve je vezano za vladavinu prava, gotovo svako poglavlje - rekao je Han.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl rekla je da je zadovoljna što je Srbija danas otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, kao i da će tokom večeri biti otvorena i nova poglavlja sa Crnom Gorom.

Ona je podržala nastavak dijaloga Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, ukazujući da je to pitanje od ključne važnosti za napredak u evropskim integracijama. Knajsl je istakla da je Srbija postigla napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije i unapređenju pravosuđa.

(Telegraf.rs / Tanjug / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boskic

    10. decembar 2018 | 16:55

    Hvala. Nema potrebe. Na ovakav nacin nas EU ne zanima !

  • uki

    10. decembar 2018 | 17:07

    Želimo da uverimo evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, koja je posvećena nastojanjima da se održe regionalni mir i stabilnost

  • Steva

    10. decembar 2018 | 16:14

    Tako je bitno da idemo napred i ispunjavamo trazeno. Lepo je gledati da se stvari pomicu ka boljem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA