Mogerini očekuje da se dijalog nastavi: Još jednom poručila Prištini da povuče takse

Ona je naglasila da u dijalogu Beograda i Prištine trenutno postoji veliki problem koji se odnosi na taksu koju je kosovska vlast uvela za robu iz Srbije i BiH

  • 57

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i da će dovestii do pozitivnog ishoda.

- Pozitivan ishod bi bio pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva otvorena pitanja normalizacije odnosa - poručila je Mogerini.

Ona je, posle sastanka ministra spoljnih poslova zemalja članica, ocenila da dijalog Beograda i Prištine i dolazak do pozitivnog rešenja u dijalogu imaju punu podršku unutar EU.

- Mi im nudimo podršku, prostor, savete, a na njima je da definišu agendu, brzinu i dubinu razgovora uključujući ishod dijaloga - poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da će EU pozdraviti ono rešenje koje se na sveobuhvatan način bavi svim otvorenim pitanjima u okviru normalizacije odnosa, na pravno obavezujući način i na način koji poštuje principe međunarodnog parava i EU.

- To znači bez etničkih podela između zemalja. Koje god rešenje zemlje budu razmatrale u budućnosti, ono ne treba da vodi etnički čistim državama - zaključila je Mogerini.

Ona je naglasila da u dijalogu Beograda i Prištine trenutno postoji veliki problem koji se odnosi na taksu koju je kosovska vlast uvela za robu iz Srbije i BiH.

- To je definitivno suprotno saradnji u regionu. Dijalog mora da bude vođen u atmosferi poverenja ili bar poštovanja. Očekujem da vlada Kosova ovu meru povuče - ponovila je Federika Mogerini.

Ona je navela da je i komesar Johanes Han angažovan na rešavanju trgovinske barijere koje je Kosovo uvelo na srpsku robu.

(Kraj) max/sn

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lacika

    10. decembar 2018 | 19:06

    Nema svrhe pregovarati ako Priština ne ispoštuje dogovoreno.

  • ines

    10. decembar 2018 | 21:08

    Ceo svet ih proziva i poziva na razum i ukidanje taksi.Neko treba da digne glas i da im zapreti a ne samo blagim rečima da ih opominju.

  • dana

    10. decembar 2018 | 19:07

    Sta im porucujes nego ih ucenite kao sto Srbiju ucenjujete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA