≫ 

Ministri tzv. Kosova potvrdili opasne namere Ramuša Haradinaja: 3 mere spremili za Srbiju, evo i koje

Ramuš Haradinaj, još 21. novembra, nakon uvođenja 100 odsto povećanog poreza na robu iz Srbije i BiH, rekao da će, ako Srbija nastavi kampanju protiv tzv. Kosova, uslediti nove mere

  • 10

Privremene prištinske institucije neće podleći pritisku i ukinuti stopostotno uvećani porez na proizvode iz Srbije i BiH, već suprotno tome razmišlja o uvođenju tri dodatne mere - zabrana ulaska vozila sa srpskim tablicama, nepriznavanje srpskih dokumenata i zabrana uvoza robe stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji, piše GazetaExpres onlajn.

Prema izvorima Ekpresa, uvođenje dodatnih mera se očekuje ove sedmice nakon sednice vlade, kao deo strategije sprečavanja, kako se navodi, "jedostranog ponašanja srpske države".

Podseća se da je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, još 21. novembra, nakon uvođenja 100 odsto povećanog poreza na robu iz Srbije i BiH, rekao da će, ako Srbija nastavi kampanju protiv tzv. Kosova, uslediti nove mere.

Printskrin: RTK2

Savetnik Haradinaja i šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Beogradom, Avni Arifi, je za Expres rekao da se mere pripremaju, ali da ne može da kaže da li će one biti donete na sutašnjoj sednici vlade.

Ministar trgovine, Endrit Šalja, je takođe potvrdio da se o dodatnim merama razgovara, ali da do sada nije ništa konkretno odlučeno.

- Samo smo razgovarali, još uvek nema ništa konkretno. Bićete obavešteni o svim odlukama koje ćemo preduzeti - rekao je Šalja za Expres.

Portal navodi da su u međuvremenu iz Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili informacije koje se tiču registarskih tablica.

Izmi Zeka, zamenik ministra, izjavio je za Ekspres da je odluka o tome doneta i da su u toku konsultacije sa Evropskom unijom.

- Mi smo u konsultaciji sa EU, ali uprkos njihovom mišljenju, donosimo odluke kao nezavisna država - rekao je Zeka, koji tvrdi da je Priština ispunila do sada sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Srbija navodno nije.

Portal piše da se od kosovske vlade očekuje da primeni recipročne mere prema Srbiji kada je reč o kretanju ljudi i vozila, jer su, kažu, građani Kosova prinuđeni da prilikom pelaska administrativne linije tablice zamenjuju privremenim.

Pored toga, vlada će odlučiti i o zabrani uvoza robe koju strane kompanije proizvode u Srbiji, kao i da Kosovo neće priznavati srpske dokumente i različite sertiifkate sve dok, kako se navodi, Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pozivajući se na svoje izvore iz privremenih institucija u Prištini, Expres tvrdi da će se prva mera odnositi na uvođenje reciprociteta sa registarskim tablicama na vozilima koja iz Srbije prelaze na Kosovo.

Građani Srbije će, kažu, biti primorani da pre ulaska na kosovsku teritoriju tabilice zamene privremenim.

Druga mera, prema istim izvorima Expresa, je zabrana uvoza proizvoda stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji.

Očekuje se da će treća mera protiv Srbije biti odluka vlade da ne priznaje srpske dokumente, baš kao što, kako se navodi, Srbija ne prihvata kosovske dokumente.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. decembar 2018 | 20:23

    Srbija nema neku štetu od toga, samo su Srbi na Kosovu ugroženi. Kada dođe do toga da se više ne može živeti tamo treba omogućuti ljudima da se presele u Srbiju i napuste Kosovo dok se stanje ne sredi. Onda Kosovu nema pomoći, biće crna rupa na mapi Evrope, nepriznata zemlja odbačena od svih, sa presečenom komunikacijom koja vodi preko nas. Kada budu potpuno uništeni od strane njih samih moći ćemo mirno da se vratimo nazad.

  • Milan

    10. decembar 2018 | 19:05

    Priprema li Srbija kontamere ili i dalje ceka reakcije sveta? Niko nista nece uraditi da pomogne jer ih boli uvo za nas. Hitno uvesti kontamere!

  • Neki

    10. decembar 2018 | 19:36

    Njima treba zabraniti transport kroz našu državu, pa da vidimo kako će da reagira onda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA