≫ 

Kuburović odbrusila Bramercu: Nije tačno da nedostaje regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina

Ministarka pravde Srbije nalazi se u Njujorku, gde učestvuje na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN

  • 20

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je u Njujorku, gde će učestvovati na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom novog šestomesečnog izveštaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, da je Srbija uvek spremna na regionalnu saradnju u okviru procesuiranja ratnih zločina.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona se u razgovoru s tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom nije složila s njegovom ocenom u izveštaju da nedostaje regionalna saradnje u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Herceogivini.

Kuburovićeva je rekla da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je reč o srpskim zamolnicama.

Ona je istakla i da je Srbija u protekle dve godine značajno unapredila kapacitete Tužilaštva za ratne zločine, kako bi imalo sve neophodne uslove za efikasno procesuiranje okrivljenih za najteža krivična dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost.

Takođa je naglasila da objavljeni memoari bivšeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića ne zaslužuju da budu tako oštro kritikovani od strane tužioca ili Mehanizma, posebno što je ista takva kritika izostala kada su u pitanju slučajevi nacionalnog veličanja Bošnjaka Nasera Orića u BiH ili Hrvata Slobodana Praljka u BiH i Hrvatskoj.

Nela Kuburović razgovarala je u Njujorku i s predsednikom Mehanizma Teodorom Meronom, kome je ponovo postavila pitanje transfera srpskih osuđenika zbog neadekvatnih uslova u Estoniji, gde služe kaznu zatvora.

Kako se navodi u saopštenju, Meron je ukazao da je on lično saglasan da ih je potrebno premestiti u neku drugu državu i rekao da saoseća s porodicama tih srpskih osuđenika.

Takođe je pozdravio pozitivan stav Srbije u vezi sa osnivanjem Informativnog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala.

Govoreći o preostalim slučajevima protiv Srba koji se vode pred Mehanizmom, Meron je rekao da će drugostepena odluka protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića biti doneta do kraja marta 2019. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilinčanin

    11. decembar 2018 | 11:03

    Bramerc je naučio samo da kritikuje Srbiju a što niko od zločinaca iz OVK-a nije procesuiran to njega ne tangira.

  • vivijen vivi

    11. decembar 2018 | 10:54

    Bramec šminka kako njemu odgovara.

  • Mare86

    11. decembar 2018 | 10:26

    Svi koji su pocinili najkrvavije zlocine nad Srbima nisu ni osudjeni, ni kaznjeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA