≫ 

Slovačka izričito protiv "Vojske Kosova", premijer Pelegrini poručio: Mi ćemo iskoristiti svoj položaj u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja

Slovačka i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i naš stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova se ne menja - izjavio je premijer Slovačke Peter Pelegrini

  • 53

Slovačka se izričito protivi tranformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, poručio je danas premijer Slovačke Peter Pelegrini posle sastanka sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić.

On je na konferenciji za novinare naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova - ne menja.

Dijalog vidimo kao jedini put, poručio je on.

Na pitanje novinara šta ako se obistine pretnje Prištine i bude formirana tzv. Vojska, on kaže:

Premijer Slovačke Peter Pelegrini sastao se danas sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić-Foto: Vlada RS

- Situacija je veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU.  Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS za rešavanje ovog pitanja - poručio je on.

Kako je rekao, Priština mora da dobije jasan signal da ako bude povlačils korake protiv međunarodnog prava i ako bude narušavala mir i stabilnost u regionu ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi.

- Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije - rekao je Pelegrini.

Kada je reč o taksama koje je uvela Priština on je rekao da je sporazum Cefta do sada dobro funkcionisao i da treba vratiti regionalnu saradnju za pregovarački sto.

Zamrznuti konflikt nije rešenje i nikome nije od koristi, rekao je on.

Zamrznuti konflikt nije rešenje i nikome nije od koristi, rekao je Pelegrini-Foto: Vlada Srbije

- Mislimo da mere uvedene od Prištine ne bi trebalo da postoje danas - rekao je on,dodavši da se pomoć Slovačke po tom pitanju ogledaju u privlačenju strana za pregovarački sto.

Brnabić je rekla da je Pelegrinija upoznala sa teškom situacijom u kojoj se Srbija nalazi, o "teškom novembru", taksama koje je uvela Priština i ogromnoj zabrinutosti Beograda zbog najava o formiranju tzv. vojske.

- To smatramo najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan, i opredeljeni smo za dijalog - istakla je ona.

Zamolila je, kako kaže, Slovačku da utiču u EU da se vratimo dijalogu a ne da podižemo barijere.

- Zahvalni smo i na stavu o tzv vojsci - dodala je premijerka.

Brnabić je podsetila da je Slovačka jedna od pet članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna-FOTO: TANJUG/ Vlada Srbije

Brnabić je podsetila da je Slovačka jedna od pet članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna.

- To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost - rekla je ona.

Brnabić ističe da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u 21. Veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku.

- Idu praznici a mi ne znamo da li će Srbi imati grejanje ili lekove i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, da govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost, rekla je Brnabić te dodala da Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelni stav.

Brnabić je rekla da je prenela Pelegriniju zahvalnost srpskog naroda.

- To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom - rekla je ona.

VIDEO: Ramuš Haradinaj o formiranju "vojske Kosova"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    11. decembar 2018 | 17:44

    Svi koji žele miran i stabilan region su protiv osnivanja bilo kakve šiptarske vojske!

  • Zlatko

    11. decembar 2018 | 20:13

    Slovacka je uvek na nasoj strani i hvala im na tome. Cesto se sa tribina njihovih fudbalskih utakmica ori "Kosovo je Srbija".

  • BlackMeri

    11. decembar 2018 | 22:51

    Zahvalni smo Slovačkoj što je protiv formiranja vojske Kosova, puno nam znači njena podrška.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA