"Vojska Kosova" predstavlja do sada neviđenu pretnju miru na Balkanu: Đurić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje

Pozivamo sve aktivne snage međunarodne zajednice da postupe odgovorno - izjavio je Marko Đurić

  • 61

Rukovodstvo Srbije poziva međunarodnu zajednicu i vojni kontigent KFOR, pod upravom NATO, da zaustave kosovsko-albanske vlasti u formiranju armije, koja ugrožava mir na području Balkana, izjavio je za RIA Novosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je ranije da će kosovska vojska biti formirana 14. decembra.

Premijer samoproglašene republike Ramuš Haradinaj, dodao je da odluka kosovskog parlamenta o formiranju punopravne vojske predstavlja jedan od važnijih puteva ka NATO. Očekuje se da će oružane sile Prištine činiti 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.

Najavljena transformacija Bezbednosnih snaga Kosovo u takozvanu “vojsku Kosova” predstavlja do sada neviđenu pretnju miru i stabilnosti u regionu i direktno narušavanje Rezolucije Saveta UN 1244, kao i vojno-tehničkog sporazuma kojim je završen konflikt 1999. godine na Kosovu i Metohiji, izjavio je Ðurić za rusku agenciju.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je da će kosovska vojska biti formirana 14. decembra-Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, zadatak oformljene vojske bio bi "ostvarenje političkih ciljeva albanskih ekstremista i separatista i stvaranje pretnji za Srbe" na Kosovu i Metohiji i celom regionu, a takođe realizacija ciljeva "koje je nedavno odredio Enver Hodžaj, potpredsednik privremenih struktura u Prištini, zapravo stvaranje regionalnog bloka protiv Srbije".

- Srbija poziva međunarodnu zajednicu, pre svega (međunarodni kontigent pod uprvom NATO) KFOR, koji ima mandat Saveza UN, da spreči i onemogući nameru albanaca u Prištini suprotnu međunarodnom pravu da osnuje takozvanu vojsku na teritoriji Srbije. Tražimo da se KFOR usprotivi tome, ako Albanci otpočnu formiranje oružanih formacija da ih razoružaju - ukazao je direktor Kancelarije KiM.

- Takođe mi pozivamo sve aktivne snage međunarodne zajednice da postupe odgovorno i da se uzdrže od podrške stvaranja oružanih strana Kosova, što je jako važno. Zato što to predstavlja dolivanje ulja na vatru, na već tako uzavrelu političku situaciju u našem regionu - rezimirao je Đurić.

VIDEO: Ramuš Haradinaj o formiranju "vojske Kosova"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mina

    12. decembar 2018 | 09:48

    formiranje vojske kosova moze samo da destabilizuje stanje citavog regiona

  • Nikolas

    11. decembar 2018 | 23:08

    DALI NEKO BAREM MOZE U SRBIJI DA RAZUME OD NASIH POLITICARA DA JE ALBANCIMA I NASIM ZAPADNIM PRIJATELJIMA VODILJA MRZNJA PREMA RUSIJI,SRBIJI ,KINI I IRANU I OSTATKU NE POROBLJENOG SVETA!! TU NEMA RAZUMA VEC ZELJE ZA RATOM !!!

  • marija

    11. decembar 2018 | 22:00

    Ako Kosovski Albanci formiraju vojsku to ce biti pretnja ne samo za Srbiju vec i za ceo Balkan jer oni su neodgovorni i teze ka sukobima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA