3 ključna bezbednosna izazova su pred Srbijom u 2019: "U času nevolje mi nemamo na koga da se oslonimo"

Srbija u 2019. godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju

  • 5

Za Srbiju će 2019. godina biti teška i sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodeći da će, između ostalog, velike sile tražiti od malih, pa i od Srbije, da se jasno odrede i zauzmu stranu.

- To će biti godina u kojoj ćemo imati brojne bezbednosne izazove, godina u kojoj će se stvarati nekakva vojska, godina u kojoj migrantska kriza neće imati taj intenzitet, ali neće ni jenjavati, godina u kojoj će velike sile tražiti od malih naroda, pa i Srbije da se jasno i glasno odrede, iako je srpski narod odlučio da više nikada ne zauzima stranu i da u velikim olujama neće i ne treba da ima svoje mesto - rekao je Vulin.

Na otvaranju konferencije "The Economist - Svet u 2019", ministar odbrane je poručio da “ono što nije do nas, ne treba ni da bude deo našeg života, a ni razlog naše smrti”.

Vulin i Đorđević na konferenciji - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vulin je naveo i da će se 2019. godine nastaviti sa ekonomskim jačanjem, ali da svaki bezbednosni izazov otežava ekonomsko jačanje.

Jer, kako je rekao, teško je ubediti investitora da veže svoj kapital, a da nije siguran da se neće pojaviti neko ko će na našu robu da stavi takse ili će u krajnjoj liniji početi da zvecka oružjem.

S druge strane, istakao je da se Srbija, zahvaljujći politici predsednika Aleksandra Vučića, pokazala kao faktor stabilnosti u najtežim vremenima.

Ministar je poručio da Srbija u 2019. godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju.

- Mi ćemo aktivno raditi za mir. Na Balkanu uvek je bilo najmirnije i najsigurnije kada smo mi na ovom parčetu zemlje sami odlučivali o sebi. Kada su velike svetske oluje brisale preko ovog prostora, a mi postajali njihovi učesnici, onda se govorilo o Balkanu kao buretu baruta - rekao je on.

Navodeći da svet povećava vojne budžete i da traži opravdanje za svoje postojanje tako što će jačati vojne kapacitete, Srbija, kako kaže, vojno neutralno, ne tako bogata, ali bogatija, uspešnija i moćnija nego što je bila 2012.godine, stoji sama.

- U času nevolje mi nemamo na koga da se oslonimo i to je naša odluka, vojna neutralnost. Vojna neutralnost je odluka ove zemlje, a vojna neutralnost košta. Ona je najskuplja, iako jeste najčasnija. Sa zebnjom posmatramo da se na našim granicama gomila naoružanje, da se stvara nekakva vojska Kosova - rekao je Vulin.

Konferencija "Ekonomist: Svet u 2019": Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je to nazvao “ludilom”, jer se, kako kaže, ponavlja isto ponašanje, a očekuje se drugi rezultat.

- Dati oružje teroristima i očekivati da ga neće koristiti jeste ludilo. I kada nam prijatelji iz Evrope pokažu na Francusku i Nemačku kada su stvarali Evropu, ne smeju da zaborave da kažu da su oni tada imali De Gola, a mi Ramuša Haradinaja, da su oni imali ratnog heroja, a mi ratnog zločinca - rekao je Vulin.

Zaključio je da zato vremena u kojima živimo nisu vremena koja tako lako mogu da se porede i da se prepišu gotova rešenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    13. decembar 2018 | 16:00

    1999 OD ZAPADA SMO ZVERSKI BOMBARDOVANI PROTIVNO SVIM UN POVELJAMAJEDINO VOJNI SACEZ SA PUTINOVOM RUSIJOM SVE OSTALO JE DEMAGOGIJA I POTPUNA NEODGOVORNOST ZA OPSTANAK CELOVITE SRBIJE

  • GRADJANI SRBIJE

    13. decembar 2018 | 17:20

    GOSPODINE VULINE DALI CE SRBIJA JEDAN PUT DA SHVATI DA MORAMO UCI U SAVEZ SA RUSIJOM JEL NAROD NECE U EU I NATO!"

  • Ljubiša

    13. decembar 2018 | 19:46

    Aj se ne lažemo više.Nemamo mi sposobnu vojsku i generale kao '99.Sad?Pa samo za parade,nego da mi molimo Boga da šiptari ne krenu za Niš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA