≫ 

U kasarni koja nosi ime najvećeg teroriste, Albanci obeležili formiranje "Vojske Kosova": Srbija zahteva hitnu sednicu SB UN (FOTO) (VIDEO)

Usvajanjem zakona u pokrajinskom parlamentu omogućena transformacija KBS u "Vojsku Kosova"

Skupština tzv. Kosova danas je usvojila zakone koji će omogućiti transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u "Vojsku Kosova". Na današnjoj sednici, poslanici su podržali predloge zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, Ministarstvu odbrane Kosova i o službi u bezbednosnim snagama. Ime snaga neće biti promenjeno jer su za to potrebne izmene Ustava, čemu se protivi Srpska lista, bez čijih glasova nije moguće izglasati ustavne promene.

20.00 - Predsednik Srbije se obraća naciji povodom formiranja "Vojske Kosova"

19.30 - Aleksandar Čepurin stigao na nenajavljeni sastanak sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, koji mu je doneo "poruku Moskve", preneo je Tanjug i to nakon današnje odluke Prištine o transformaciji KBS u vojsku Kosova.

18.30 - Građani severnog dela Mitrovice će pratiti Vučićevo obraćanje preko video-bima

Prema saznanjima „Novosti“ obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zakazano za 20:00 časova, građani severne Kosovske Mitrovice pratiće sa video-bima postavljenom kod spomenika Knezu Lazaru u centru grada.

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

17:49 - Posle obilaska novih vozila KBS, završena svečanost u kasarni "Adem Jašari"

17:45 - Ambasadori bojkotuju svečanost "Vojske Kosova"

Ambasadori "prijateljskih" država tzv. Kosova bojkotovali su svečanost povodom današnje odluke parlamenta o usvajanju seta zakona kojima se inicira transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova, tvrdi Zeri onlajn.

17:15 - Večeras vanredno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

17:06 - Veselji, Tači i Haradinaj zajedno ušetali u kasarnu "Adem Jašari"

Predsednik Skupštine tzv. Kosova, predsednik i premijer privremenih pokrajinskih institucija zajedno su došli u kasarnu "Adem Jašari", gde se svečano obeležava transformacija KBS u "Vojsku Kosova".

Sa njihovim dolaskom je i počela manifestacija.

Printskrin: Kosova Press

17:01 - Dodik: Tzv. Vojska Kosova, udar na stabilnost regiona

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavjanje tzv. vojske Kosova, irektan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije, već celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

- Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova je ozbiljan udarac i međunarodnoj zajednici koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava - rekao je Dodik, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

On je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u celom regionu neophodno da se tim povodom, u najskorije vreme, oglasi i Savet bezbednosti UN, telo koje je i ustanovilo Rezoluciju 1244.

- Verujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini - naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

16:49 - U kasarni, koja nosi ime najvećeg teroriste iz redova zločinačke OVK, Adema Jašarija, očekuje se početak svečanosti povodom transformisanja KSB u "Vojsku Kosova".

Ovom prilikom će, kao prenosi Bota sot onlajn, biti prikazana i vojna multifunkcionarlna vozila - poklon Prištini od Sjedinjenih Američkih Država.

Američka donacija - Printskrin: Kosova Press

16:45 - Zaev se usprotivio Albancima: Nije vreme za "Vojsku Kosova"

- Nisu nam potrebne dodatne tenzije na Balkanu - rekao je premijer Makedonije.

16:12 - Žandarmerija pod punom borbenom opremom: Pratimo situaciju na Kosovu, spremni smo za sve zadatke

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost - Foto: MUP

15:55 - Vučić na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije

15:13 - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, posle usvajanja seta zakona koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, oglasio se na Tviteru i poslao poruke i to prvi put na srpskom jeziku.

- Ovo je izvanredna vest za konsolidaciju kosovske države. Kosovske snage će uvek biti multietničke i u službi svih njenih građana, u funkciji mira sa svim vojskama u regionu, uključujući i Vojsku Srbije, kako bi imali partnerstvo za mir - napisao je on.

 

15:03 - Zabrinjavajuće upozorenje stiže iz Rusije: Moguće da se Priština sprema za rat

14:56 - Uz zurle, talambaše i petarde, ogrnuti američkim zastavama: Albanci širom Kosova slave formiranje "vojske"

14:49 - Vlada Srbije najoštrije osudila formiranje "Vojske Kosova": Ova odluka je apsurd i dokaz da Priština ne poštuje ni sopstvene norme

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

14:29 - Ko je Rustem Beriša kog Albanci veličaju kao heroja? Prvi čovek "Vojske Kosova" ubijao srpske vojnike na Košarama

14:18 - Palma: Teroristima uručen sertifikat i diploma

- Danas su Sjedinjene Američke Države i još nekoliko država dale sertifikat i diplomu terorističkoj organizaciji OVK za učešće u, kako su danas rekli bivši šefovi terorističke OVK, a danas čelnici takozvanog nezavisnog Kosova Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, mirovnim misijama. Sertifikat i diploma su dati da bi kosovska vojska učestvovala u terorističkim misijama u svetu. Ova teroristička organizacija već više od 20 godina deluje na teritoriji Srbije, a od nedavno i na Bliskom Istoku. Kosovo danas ima najviše boraca u sastavu ISIS u odnosu na broj stanovnika u Evropi - rekao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Dragan Marković Palma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nigde se u svetu nije desilo da mirovne misije, kao što su KFOR i EULEX na Kosovu i Metohiji, koje garantuju sprovođenje međunarodnih sporazuma, ćute, umesto da pohapse sve čelnike OVK zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima na Kosovu i Metohiji. KFOR i EULEX koga vi štitite? Teroriste - upitao je Marković.

14:12 - Srbija traži hitnu sednicu SB UN zbog odluke Prištine, Dačić poručio: To je direktna pretnja miru u regionu i bezbednosti srpskog naroda

13:46 - Vanredno obraćanje Đurića povodom ilegalne okupacione tvorevine: Prištinski parlament doneo odluku o "Vojsci Kosova" po diktatu albanske većine

13:22 - Nemačka poziva Srbiju i Kosovo na uzdržanost

Nemačka je danas saopštila da usvajanje zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku ne sme biti iskorišćeno za eskalaciju nasilja i pozvao Beograd i Prištinu na uzdržanost.

- Kosovo kao suverena država ima pravo da osniva regularne oružane snage - rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl (Rainer Breul) ali i podsetio na jasan stav Berlina da transformacija postojećih Kosovskih bezebednosnih snaga "ne treba da bude ishitren već inkluzivan proces koji će uključiti srpsku manjinu na Kosvu i u tesnim konsultacijama pre svega sa NATO i saveznicima".

On je naglasio potrebu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i apelovao na obe strane da ispolje uzdržanost.

- Usvajanje zakona se ne sme iskoristiti kao izgovor za dalju eskalaciju - naveo je.

13:17 - EU se konačno oglasila o formiranju "Vojske Kosova"

13:06 - Upozorenje premijerke Srbije: "Vojska Kosova" je najveća pretnja miru, hvala EU i UN što su osudile takvu odluku

12:48 - Vučić upozorio predstavnike Svetskog ekonomskog foruma: Priština jednostranim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je članicu Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Martinu Larkin sa situacijom na Kosovu i Metohiji i jednostranim potezima, kojima Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

12:42 - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

12:37 - Prva reakcija Srba na Kosovu o odluci Prištine: Nismo uplašeni i ostaćemo ovde

12:10 - Šamar usred Tirane: Neočekivana prva reakcija NATO na formiranje "Vojske Kosova"

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je da transformacija KBS u vojsku može imati negativne posledice za integraciju Kosova u NATO - Foto: nato.int

11:58 - Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Umrlica i grob za rezoluciju 1244, povelju UN, sporazum iz Kumanova i međunarodno pravo

11:56 - Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet napisao je na Tviteru:

- Sada, više nego ikad, kosovska vlada mora da se posveti manjinskim zajednicma i da sarađuje blisko sa NATO saveznicima i partnerima, dok počinje desetogodišnja tranzicija bezbednosnih snaga. SAD će biti tu za vas.

 

11:45 - U južnoj Kosovskoj Mitrovici začulo se slavlje uz petarde.

11:38 - Krizni štab četiri opštine sa severa KiM u podne

Vanredna konferencija za novinare kriznog štaba četiri opštine sa severa KiM biće održana u podne, najavljeno je iz Srpske liste nakon informacije da je u Priština usvojen palket zakona o formiranju vojske Kosova.

Konferencija za medije će biti održana u Kancelariji kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Građani u severnoj Mitrovici su izuzetno zabrinuti formiranjem vojske Kosova.

Sednica Kriznog štaba - Printskrin: Tanjug

11:36 - U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave. Na putevima su pojačane kontrole policije

11:19 - Komandant KBS potvrdio najgoru moru za Srbe sa Kosova: "Vojska" će imati mandant i u severnom delu

11:24 - Skupština u Prištini usvojila i zakon o Službi u bezbednosnim snagama.

11:12 - Britanci oštro o formiranju "Vojske Kosova" u prištinskom parlamentu: Značajno su skrenuli sa evroatlanstkog puta

11:00 - KBS preuzima zadatake Vojske

Poslanici Skupštine tzv. Kosova jednoglasno su usvojili nacrt zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama. Sa 107 glasova za, bez protivljenja i bez uzdržavanja, ovaj zakon je usvojen.

10:57 - Brnabić: Težak dan

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da "ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti u reginu", ali da će Srbija nastaviti svojim putem mira i stabilnosti.

Brnabić je na konferenciji za novinare, upitana o formiranju vojske Kosova, rekla da je ovo težak dan za nju i da smatra da bez stabilnog regiona nema stabilne Srbije niti bilo koje druge zemlje u regionu.

Ona je rekla da je bolje razgovarati o saradnji, umesto da zemlje dižu barijere i razmišljaju kako da spreče saradnju.

10:47 - Američki ambasador na Kosovu se oglasio uoči glasanja o "Vojsci Kosova"

- Dok se čeka glasanje u Skupštini Kosova, da podsetimo da sigurnost jedne zemlje zavisi od kvaliteta odnosa bezbednosti, mirnih odnosa sa susednim zemljama, ali i od snage i profesionalizma njenih oružanih snaga - napisao je na Tviteru američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

 

10:33 - Skupština tzv. Kosova sa 106 glasova za, bez glasova protiv i jednim uzdržanim usvojila je Nacrt zakona o Ministarstvu odbrane

Pored toga, narodni poslanici će glasati za drugo razmatranje Nacrta zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama.

Aplauz posle usvajanja prvog zakona - Printskrin: Youtube

10:28 - Fabrici: Vojska Kosova samo u skladu s ustavom

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s ustavom Kosova, ali da to ne znači da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu protivno ustavu.

- Naš stav je jasan. EU deli mišljenje NATO da transformacija mora da bude inkluzivna, dugoročna i u skladu s ustavom Kosova - rekao je Fabrici i dodao da Brisel poziva Prištinu da poštuje sporazume koje je postigla s EU 2013. godine.

Fabrici - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje da li to znači da današnje glasanje u skupštini Kosova protivno ustavu, Fabrici je odgovorio odrečno:

- Ne kažem da je protivno, kažem da će biti glasanja i sačekaćemo ishod. Naš stav je jasan, proces mora da bude inkluzivan, dugoročan i u skladu s ustavom Kosova.

Fabrici je odgovarajući na pitanja novinara naveo da su takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH protivne CEFTA i duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njegovim rečima, evropski komesar za proširenje Johanes Han je tokom prošlonedeljne posete Beogradu i Prištini pozvao na ukidanje taksi i predložio pregovore o trgovinskim pitanjima.

Fabrici je naveo i da je EU spremna da i dalje posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

10:22 - Počela sednica Skupštine tzv. Kosova

U Prištini je počela sednica na kojoj će se poslanici izjašnjavati o zakonima o Kosovskim bezbednosnim snagama, Ministarstvu odbrane Kosova i o službi u bezbednosnim snagama.

Sednici prisustvuje 107 od 120 poslanika. U sali nisu prisutni poslanici Srpske liste.

10:20 - U salu Skupštine tzv. Kosova stigli Tači i Haradinaj

Čelnici privremenih pokrajinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj došli su na sednicu Skupštine tzv. Kosova.

10:13 - Poseban operativni plan kosovske policije

Policija Kosova ima poseban operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na dan kada se u Skupštini tzv. Kosova glasa o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Prištinski mediji javljaju da su obavljene opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini.

Takve su kontrole organizovane i u svim delovima Prištine gde će se kako je najavljeno odvijati aktivnosti nakon usvajanja zakona.

Istovremeno pripadnici Jedinice za hitne reakcije Policije Kosova u južnom delu Mitrovice kontrolišu sva vozila koja ulaze u gradu i evidentiraju svako vozilo koje ulazi ili izlazi iz ovog grada

10:12 - Simić: Oči Srba na KiM uprte u Vučića i Vojsku Srbije

Potpredsenik Srpske liste Igor Simić kaže da Srbi na KiM moraju da sarađuju sa KFOR-om, ali da su njihove nade i oči uprte u predsenika Srbije Aleksandra Vučića i Vojsku Srbije.

On je naglasio da je predsednik Srpske liste i kriznog štaba Goran Rakić imao sinoć razgovor sa komandantom KFOR-a, da mu je poručio da među Srbima vlada zabrinutost i da ukoliko Priština pokuša da vojno interveniše u srpskim sredinama severno od Ibra niko neće moći da kontroliše situaciju i da spreči građane da se "goloruki bore za svoj opstanak".

10:00 - Poslanici i ministri privremenih institicija pristižu u Skupštinu tzv. Kosova

U plenarnu salu pokrajinskog parlamenta polako pritižu poslanici i ministri privremenih institucija uoči početka sednice na kojoj će se glasati o zakonima o Kosovskim bezbednosnim snagama, Ministarstvu odbrane Kosova i o službi u bezbednosnim snagama.

Skupština tzv. Kosova - Printskrin: Youtube

U sali se nalaze i predstavnici KBS.

Skupština tzv. Kosova - Printskrin: Youtube

09:59 - U Prištini zastave zemalja Kvinte i helikopteri NATO

Priština je jutros osvanula ukrašena i zastavama zemalja članica Kvitnte, a grad nadleću helikopteri NATO, prenela je Koha onlajn.

Priština je ranije ukrašena velikim brojem zastavama SAD, a jutros pored albanske, na ulicama i glavnom trgu su zastave Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Kako se navodi, naulicama i trgu su istaknute zastave zemalja članica EU koje su dale najveći doprinos "slobodi Kosova, njegovoj nezavisnosti i izgradnji KBS-a i njenoj transformaciji u vojsku".

Ranije, Priština je ukrašena zastavama Sjedinjenih Američkih Država.

Reč je o državama kojima će, kako navodi Koha, Kosovo uvek biti zahvalno.

09:53 - Sat vremena uoči glasanja o "Vojsci Kosova", Haradinaj provocira sa Fejsbuka

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj napisao je danas na Fesjbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od, kako je naveo, "istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

09:37 - Vojska Srbije spremna da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je sagledana situacija na prostoru KiM, zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavešten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

09:06 - KFOR i kosovska policija u pripravnosti

4 kontingenta raspoređena na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da Priština ni po jednom međunarodnom aktu nema pravo da formiraju vojsku i da je KFOR dobio mandat od UN po rezoluciji 1244 da razoruža sve albanske oružane formacije.

Vučić - FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u naredna 72 sata, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, Vučić u obilazak ide u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Vučić obilaz više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

VIDEO: Vučić: Srbija više neće ratovati

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdan

    14. decembar 2018 | 14:51

    Pustajte Legiju!!!

  • mici

    14. decembar 2018 | 17:11

    Izmišljena vojska kao i izmišljena drčava,šačica jadnika.Neće dugo slaviti.

  • K.Mitrovica

    14. decembar 2018 | 11:27

    Bruka i sramota na dan kada je od strane terorista u kaficu ubijeno 6 Srbskih mladica ti isti teroristi formiraju svoju vojsku unutar Drzave Srbije. Deco laka vam zemlja, pocivajte u miru i oprostite nam sto ne znamo sta radimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA