≫ 

Američka ambasada u Prištini još jednom pokazala ko joj je čedo: Suvereno pravo Kosova je da formira "vojsku"

- Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom koje se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu nastaviti - saopštili su iz ambasade SAD

  • 8

Američka ambasada u Prištini posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Prištine, oglasila se saopštenjem u kome ponavlja podršku SAD, kako je navedeno "tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane", uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova.

- Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade - navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

Foto: Tanjug/AP

- Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom koje se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama zarad svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu - navodi se dalje u saopštenju.

Regionalna stabilnost zahteva da Kosovo "učini istinske napore da normalizuje odnose "sa susedom Srbijom", navela je američka ambasada u Prištini, ističući da ohrabruje obe strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Cilj je, kako se navodi, postizanja obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu , što je najviši prioritet SAD na Kosovu.

- Pozivamo sve zainteresovane strane da preusmere svoju energiju i angažuju se ozbiljno i konstruktivno u ostvarivanju ovog cilja - ističe se u saopštenju američke ambasade.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili svoju "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    14. decembar 2018 | 13:19

    Kristalno jasno da je Pristina pod okriljem i zastitom NATO i SAD!

  • Ignjat

    14. decembar 2018 | 13:22

    Formiranjem Vojske Kosova USA pokušava da zaokruži započeti proces stvaranja još jedne nezavisne albanske države na Balkanu.

  • Milan Antić

    14. decembar 2018 | 13:09

    Ne treba da nas čudi reakcija Amerike, tzv. nezavisno Kosovo je njihova tvorevina, kao Frankenštajnovo čudovište.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA