≫ 

Od OVK, preko kosovskog zaštitnog korpusa i KBS, do "vojske": Razvojni put terorizma na Kosovu

Prvi komandant zaštitnog korpusa bio je Agim Čeku, nasledio ga je kasnije Sulejman Seljimi, koji je trenutno u zatvoru zbog zločina počinjenog tokom rata

  • 11

Kosovske bezbednosne snage, koje su danas usvajanjem seta zakona u parlamentu Prištine transformisane u kosovsku vojsku, mimo ustava, naslednik su kosovskog zaštitnog korpusa, formacije koja je nastala deset godina ranije, demilitarizacijom pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čijim pripadnicima ovih dana stižu pozivi od Specijalizovanog tužilaštvo za ratne zločine iz Haga na saslušanja.

Prvi komandant zaštitnog korpusa bio je Agim Čeku, nasledio ga je kasnije Sulejman Seljimi, koji je trenutno u zatvoru zbog zločina počinjenog tokom rata, a Čeku je pod optužnicom zbog zloupotreba sa spiskovima veterana OVK, kojima se isplaćuje ratna penzija od pre par meseci.

Kosovski zaštitni korpus, činili su pripadnici OVK, na albanskom UČK, terorističke formacije koja je osnovana 1994., a prvi put se u javnosti pojavila 1996. sa ciljem da se oružanom borbom domognu kosovske nezavisnosti.

Osnivač i vođa terorističke OVK bio je Adem Jašari, a u posle njegove smrtri(1998) u februaru naredne godine osnovan je glavni štab ove paravojske na čijem čelu je bio Sulejman Seljimi, koga je ubrzo nasledio Agim Čeku, inače, sada zamenik ministra KBS.

Foto: Wikimedia/Bdx

Politički lider ove terorističke organizacije bio je Hašim Tači, kome je ratni nadimak Zmija, sada kosovski predsednik.

Među bivšim vođama teroritičke OVK je i aktuelni premijer Ramuš Haradinaj, protiv kojeg je Haški tribunal podizao dve optužnice za ratne zločine nad Srbima, ali je u oba slučaja sud doneo oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza.

Spisak zlodela koje su OVK pripadnici počinili na Kosovu i Metohiji protiv srpskog stanovništva je ogroman, a akteri tih dela su i dan-danas, ne samo slobodni, već i na visokim pozicijama u kosovskoj vlasti. Prema podacima MUP-a Srbije, u više od 1. 800 oružanih napada jedinica i „trojki“ OVK tokom devedesetih ubijeno je 364, a ranjeno 605 osoba.

Okružni sud u Prištini je 11. jula 1997. godine Tačija proglasio krivim i u odsustvu osudio na 10 godina zatvora. Po toj presudi, Tači je na području Srbije formirao neprijateljsko terorističko udruženje, kao deo OVK. Sud je utvrdio da je Tači bio među organizatorima napada na objekte, vozila i pripadnike policije, vojske i izbegličke kampove 1993. godine na području Glogovca, u kojima su ubijena četiri i ranjena tri policajca, dok je pokušano ubistvo još 16 ljudi.

Printskrin: Facebook/Hashim Thaçi

Međunarodna poternica za Tačijem je u tajnosti ukinuta, a da nikada nije obelodanjeno zašto i na čiji zahtev. Tači se našao i u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte „Lov: Ja i ratni zločinci“ u kojoj je ona obelodanila da je više od 300 Srba i manji broj Albanaca, koje je zarobila ili otela OVK, odvedeno na sever Albanije, gde su ubijani radi trgovine organima.

Specijalni sud formiran za slučajeve ratnih zločina koje su počinili nekadašnji pripadnici tzv. OVK do sada nije podigao nijednu optužnicu, a kosovski mediji su često špekulisali da bi se na tim optužnicama mogli naći, osim Tačija, koji se smatra jednim od najzaslužnijih za formiranje OVK i komandant Dreničke grupe, mogao naći i Haradinaj, koji je bio komandant Dukađini grupe.

Haradinaj je obuku 1996. godine završio u Albaniji i učestvovao je u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks (Kukeš) na severu Albanije i Tropoja. Na Kosmet je ušao ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997. godine, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu 1998. godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK.

Foto: kryeministri-ks.net

Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana specijalna jedinica „Crni orlovi“ u okviru OVK, kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjičkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani. Optužen je za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. godine na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa.

Nazim Ajeti je komandovao grupom „Crvena ruka“ i bio je zadužen za čišćenje Podujeva od Srba. Osuđen je na sedam godina zatvora. Učestvovao je sa bratom Avnijem u formiranju Oslobodilačke vojske Bujanovac, Preševo Medveđa i na dušu mu se stavlja paljenje, proterivanje i silovanje građana srpske nacionalnosti.

Husini Ahmeti iz 141. brigade OVK bio je od 1998. zadužen za teritoriju Kosovske Mitrovice. Okrivljen je za više desetina kidnapovanja Srba koja ni do danas nisu pronađeni.

Foto: Profimedia/AFP

Aktuelni ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, organizovao je i upravljao zatvorima na teritoriji Orahovca i Prizrena. Učestvovao je u napadu na karaulu VJ na Košarama, a prema svedocima 1999. godine lično je likvidirao nekoliko srpskih vojnika, zbog čega ga je prošle godine Viši sud u Nišu osudio zbog terorizma, tačnije zbog ubistva srpskih vojnika na Košarama 1998. Salji Beriša je bio zadužen za obuku OVK terorista u kampovima u Albaniji, a zatim i na Kosovu.

Smatra se da je direktno po naređenju Hašima Tačija ubio Ekrema Redžu - komandanta „Drinija“, koji je ubijen ispred svoje kuće pod misterioznim okolnostima u maju 2000. godine.

U vreme rata bio je zadužen za zonu Paštrik. Pod svojom komandom imao je više od 10.000 vojnika. Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu sa sedištem u Hagu do sada je pozvalo na saslussanje sedam visoko rangiranih pripadnika OVK.

Poziv iz Haga je upućen jedan od najpoznatijih komandanata terorističke OVK Sami Ljuštaku, bivšem komadantu OVK u Drenici, Nazifu Mehmetiju, bivšem predsedniku suda OVK Sokolju Dobruni, komandant operativne zone Lap, Rustemu Mustafi, poznatom i po nadimku "komandant Remi", komandantu specijalne jedinine Glavnog štaba teroristiccke OVK Remzi Šalji koji je odbio da se odazove pozivu te dvojica nizzih oficira. Specijalni sud zadužen je za istragu zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih zločina koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u periodu od 1998. do 2000. godine.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili svoju "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    14. decembar 2018 | 14:57

    To se zove zapadno - demokratska legalizacija terorizma . Kada su Srbi u pitanju tu su sve njihove cak i istorijske teroristicke organizacije , njihovo djelovanje i njihove posljedice "demokratske" legalne i dozvoljene . Oni ne prezaju ni od kakvog zla da bi dosli do cilja i prije ce ratovati nego se svog luksuznog nacina zivota odreci . Balkan je nestabilan bio oduvijek i svi mi koji jos uvijek zivimo na Balkanu trebamo da budemo mnogo pametni i to im ne dozvoliti .....

  • Mihajlo

    14. decembar 2018 | 14:58

    To je teroristička vojska kosova a ne oslobodilačka

  • Stojan

    14. decembar 2018 | 15:00

    Od terorista su napravili Vojsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA