≫ 

Građani birali vlast u Lučanima, Kladovu, Doljevcu i Kuli: Vučić proglasio pobedu, međusobne optužbe vlasti i opozicije (FOTO)

U izbornoj trci u četiri lokalne samouprave učestvovalo je osam izbornih lista

  • 46

Oko 90.000 građana četiri lokalne samouprave - Lučanima, Kladovu, Doljevcu i Kuli biralo je svoje predstavnike na lokalnim izborima, na kojima je učestvovalo osam izbornih lista. U svim opštinama birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova.

15:26 - PUPS zadovoljan prelaskom cenzusa u Kladovu

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je da je posebno zadovoljna rezultatima jučerašnjih izbora u Kladovu, gde je prešla cenzus i ušla u budući saziv tamošnje lokalne skupštine.

PUPS je jednako ponosan i na činjenicu da je jedina politička stranka, pored SNS-a, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, koja je na svim izborima u nedelju, u Kladovu, Kuli, Lučanima i Doljevcu, nastupala sa svojom potpuno samostalnom listom i ubeležila pristojnu podršku građana.

Uz čestitke SNS-u, ubedljivom pobedniku izbora, PUPS ističe da je, kandidujući pred biračima svoju politiku solidarnosti, kao istinska stranka socijalne pravde, u fokus svoje brige i aktivnosti, osim najstarijih sugrađana, stavio i poljoprivrednike, zaposlene i sve diskriminisane grupe našeg društva, dodaje se u saopštenju.

23:45 - SPS zadovoljna rezultatima

- Socijalistička partija Srbije čestita organizacijama u Kladovu, Kuli, Lučanima i Doljevcu na izvanrednim izbornim rezultatima ostvarenim na današnjim lokalnim izborima - piše u saopštenju SPS-a.

- Zahvaljujemo svim biračima koji su dali podršku listama Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije. Današnji rezultati izbora pokazuju da je naša koalicija SPS-JS ubedljivo druga politička snaga u Srbiji sa osvojenih gotovo 30 posto glasova u Kladovu, preko 11 posto u Kuli i Doljevcu i preko 10 posto u Lučanima - dodaju.

- Još jednom se pokazalo da je politika predsednika Ivice Dačića garant političke stabilnosti i predstavlja temelj daljih uspeha na svim poljima političkog delovanja u interesu svih građana Srbije. Koristimo priliku da čestitamo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci na ubedljivoj izbornoj pobedi - piše u saopštenju.

22:03 - Ubedljiva pobeda SNS u sve četiri opštine

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srpska napredna stranka ubedljivo pobedila na lokalnim izborima u sve četiri opštine.

Vučić proglasio pobedu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

21:34 - Javnosti se obraća predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić

Konferenciju za medije, možete pratiti ovde.

21:30 - SzS više neće na izbore do ispunjenja uslova

Savez za Srbiju tvrdi da je danas uhapšeno pet aktivista te organizacije, i poručuje da neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do ispunjenja - nastaviće sa protestima.

U saopštenju SZS objavljenom nakon vanredne konferencije za novinare u Lučanima, navodi se da dok ne budu ispunjeni svi izborni uslovi oko kojih se deo opozicije složio u petak više neće biti izbora ni na jednom nivou.

- Ponavljamo u ovakvim uslovima izbora više ne može biti. Odluka Predsedništva Saveza za Srbiju je da se nastavi borba za fer izborne uslove i da se nastavi podrška protestima koji se nastavljaju u subotu u Beogradu - piše u saopštenju.

21:23 - OIK: U Kuli glasalo 49 odsto birača

Do 19.30 sati na birališta u Opštini Kula, gde su danas održani vanredbi izbori, glasalo je 17.700 birača što je 49,50 odsto, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Kako je za agenciju Beta rečeno u OIK, nije bilo prijavljenih nepravilosti na 40 biračkih mesta, a zatvorena su po pravilima u 20 sati.

Izborna komisija ima rok od 24 sata da objavi zvanične rezultate.

21:10 - Hrkalović: Udar na institucije države

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović izjavila je da upad predstavnika Saveza za Srbiju, predvođenih Boškom Obradovićem, u policijsku stanicu u Guči predstavlja otvoreni udar na institucije države.

- Navodno nezadovoljni privođenjem jednog od predstavnika njihovog Saveza Lazara Đurovića, koji je doveden u stanicu po nalogu tužioca zbog sumnje da je danas napao novinara ispred jednog biračakog mesta, oni su na najbrutalniji način želeli da se obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva - navela je Hrkalović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, predstavnici Saveza za Srbiju po svaku cenu su hteli da se obračunaju sa policajcima i sa tužiocima, koji su u tom trenutku uzimali izjavu od Đurovića.

- Apsolutno nisu birali sredstva kako bi sprečili da se zakon primenjuje jednako prema svima - navela je Hrkalović.

Ona je istakla da je u policijsku stanicu došla da obiđe policijske službenike i da im pruži podršku zbog medijskih napada Obradovića, a kada je na pristojan način pokušala da smiri situaciju, usledile su najbrutalnije uvrede od strane Obradovića.

- Ne tražim zaštitu za sebe, ali ne mogu da dozvolim da Obradović i jedan deo funkcionera Saveza za Srbiju napadaju časne policajce, moje kolege koje svoj posao rade predano, pošteno i isključivo u skladu sa zakonom - poručila je Hrkalović.

Dijana Hrkalović - Foto: MUP

21:07 - U toku sastanak vrha SNS: Stefanović ponudio ostavku zbog situacije u Lučanima?

20:42 - OIK: U Kuli do 19.30 izašlo 49,5 odsto birača

Opštinska izborna komisija u Kuli je saopštila da je do 19.30 izašlo 49,5% birača.

20:07 - Stefanović: Boško Obradović upao u stanicu policije u Guči

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je lider Dveri Boško Obradović oko 19 časova sa grupom pristalica, kako piše u saopštenju, "upao u prostorije Policijske stanice u Guči".

- Kulminacija bahatog, divljačkog i nasilničkog ponašanja Boška Obradovića i jednog dela funkcionera Saveza za Srbiju, koji su danas u opštini Lučani fizički napali više ljudi, prvo ženu koja je došla da glasa na biračko mesto, a potom i novinara, dogodila se večeras oko 19 časova, kada je Boško Obradović sa grupom stranačkih funkcionera upao u prostorije Policijske stanice u Guči, u pokušaju da se na nasilan način obračuna sa policijom, koja je radila svoj posao po nalogu tužioca - navodi se u saopštenju.

Tom prilikom, Boško Obradović je, kako je saopšteno, prostačkim jezikom vređao državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović, koja je i pored agresije usmerene prema njoj, na pristojan način odgovarala Obradoviću, u pokušaju da smiri situaciju.

- Nažalost, nasrtaji na žene postaju obavezni deo političkog programa Saveza za Srbiju, a ujedno služe i da prikriju nedostatak podrške građana i u velikoj meri inspirušu najgore ponašanje u našem društvu. Najoštrije osuđujem ovakvo nasilje i bahato ponašanje i pružam punu podršku svim kolegama koji se na častan način bore za poštovanje zakona i kažnjavanje nasilnika, ma ko oni bili - istakao je ministar policije.

Stefanović - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

20:04 - Vučić se obraća javnosti u 21:30 h

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 21.30 časova.

Konferencija za novinare biće održana u sedištu Srpske napredne stranke.

20:00 - Zatvorena birališta u Lučanima, Kladovu, Doljevcu i Kuli

19:42 - Crta: Do 19h u Lučanima izašlo više od 67 odsto birača

Do 19 časova na lokalnim izborima u Lučanima glasalo je ukupno 11.156 birača, odnosno 67,7 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija.

19:35 - OIK: U Lučanima do 18 časova glasalo 54,79 odsto birača

U Lučanima je na redovnim lokalnim izborima danas do 18 sati glasalo 54,79 odsto birača, rečeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

U birački spisak Lučana upisano je 16.473 birača koji mogu glasati na 43 biračka mesta.

Birači u Lučanima - Pritnskrin: Tanjug

19:30 - Savez za Srbiju najavio 'belu knjigu' o nepravilnostima na izborima u Lučanima

Predsednik Pokreta "Dveri" Boško Obradović rekao je večeras da će Savez za Srbiju objaviti "belu knjigu" o svim nepravilnostima s današnjih lokalnih izbora u Lučanima i ponovio zahtev Saveza za Srbiju da se oslobode mediji i stvore uslovi za fer i slobodne izbore.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Lučanima rekao da je predsednik Izvršnog odbora "Dveri" Borko Puškić danas proveo 3,5 sata u policiji gde je priveden jer je pokušao da spreči zloupotrebu s paralelnim biračkim spiskovima.

18:48 - OIK: U Kuli do 18 sati glasalo 44,69 odsto birača

Odziv birača na današnjim vanrednim lokalnim izborima u Opštini Kula, bila je do 18 sati 44,69 odsto, potvrđeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Za Betu je rečeno u OIK da je glasalo 16.055 grawđana, i da nije bilo prijava nepravilosti sa biračkih mesta kojih je 40 u sedam naseljenih mesta.

18:20 - POKS: Članovi SzS prave incidente na izborima u Lučanima

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je danas predstavnike Republičke izborne komisije da reaguju i, ako treba uz pomoć policije, spreče članove Saveza za Srbiju da prave incidente na lokalnim izborima u Lučanima.

- Predstavnici Saveza za Srbiju, među kojima smo prepoznali ljude iz Dveri, pozivali su naše članove i simpatizere i vršili pritisak na njih da ne glasaju za našu stranku, preteći im i ucenjujući ih. Osim što su ljude nedozvoljeno zvali da izađu na izbore i glasaju za SzS, usred izborne ćutnje, pravili su incidente i na biračkim mestima i u njihovoj okolini, pokušavajući da utiču na tok glasanja i privole ljude da glasaju za njih - tvrdi se u saopštenju.

Pokret obnove Kraljevine Srbije pozvao je sve svoje članove i pristalice da bez straha izađu na izbore i da svaki incident prijave kontrolorima.

POKS izlazi samostalno na izbore i u Kuli i nema primedbi na izborni tok u ovoj opstini, navedeno je u saopštenju.

Foto: Poks.rs

17:46 - Nikolić: Kandidat SPS nasrće na aktiviste SNS u Kladovu

Prvi na listi „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Kladovo“ i kandidat za predsednika te opštine Saša Nikolić izjavio je da kandidat SPS za predsednika opštine Radovan Arežina na "najbrutalniji način vređa, presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS".

- Zgrožen sam nasilnim metodama i lažima kojima funkcioneri SPS, poput Arežine, pokušavaju da na izborni dan prekroje volju građana Kladova - naveo je Nikolić u pisanoj izjavi.

On tvrdi da je Arežina aktivistima SNS rekao „robijao sam, nije mi problem da robijam opet" i da je posle toga, kako kaže, jasno da "osim terora i nasilja" SPS nema šta da ponudi građanima Kladova.

- Najoštrije osuđujem silu i strah koji šire funkcioneri SPS u Kladovu, i pozivam nadležne državne organe da sankcionišu ovakvo ponašanje, kako bi se obezbedili demokratski i fer izbori, a građanima pružila mogućnost da se slobodnom voljom izjasne i da glasaju za koga oni žele - naveo je Nikolić.

17:12 - SNS: SzS želi da pobegne od realnosti i izbornog debakla

Srpska napredna stranka saopštava da, iako su, kako su napisali "lideri Saveza za silovanje i vešanje" mesecima unazad najavljivali svoju ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Lučanima, danas su očigledno shvatili da od te pobede nema ništa, i sada pokušavaju da primene novu taktiku u obmanjivanju građana.

- Ukoliko odustanu od Đilasovog kriminalnog plana - da njegovi batinaši koje je doveo iz čitave Srbije u Lučane razbiju biračke kutije i unište izborni materijal, planiraju da napuste izborni proces i da ponovo lažu građane, ovaj put tvrdeći da je bilo neregularnosti u sprovođenju izbora - piše u saopštenju.

Kako navode u SNS, iako su za većinu prijavljenih neregularnosti direktno odgovorni, Đilasova, Obradovićeva i Jeremićeva banda očigledno pokušava da po svaku cenu pobegne od realnosti, odgovornosti i novog izbornog debakla, jer građani Srbije ne žele da glasaju za one koji tuku i vređaju žene, pozivaju na vešanja i sprovode nasilje na svakom koraku.

16:41 - Crta: Do 16 h u Lučanima glasalo 52,8 odsto upisanih

Do 16 časova na lokalnim izborima u Lučanima na glasanje je izašlo ukupno 8.702 birača što je 52,8 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je Crta posmatračka misija.

16:25 - Boško Obradović: Policija u Lučanima je privela šefa Izbornog štaba SzS

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je danas u Lučanima da je policija privela predsednika Izvršnog odbora Dveri i šefa Izbornog štaba Saveza za Srbiju u Lučanima Borka Puškića.

- Traje velika akcija policije koja hapsi sve opozicionare koji se na bilo koji način suprotstavljaju izbornim neregularnostima na biračkim mestima. Paralelno sa tim u Lučanima su džipovi bez tablica koje niko ne zaustavlja, a aktivisti iz Srpske napredne stranke iz drugih gradova dovoze ljude na glasanje - rekao je Obradović na vanrednoj konferenciji za novinare u Lučanima.

16:24 -MUP neće dozvoliti kršenje zakona

Pripadnici policije maksimalno profesionalno rade svoj posao i nikome neće dozvoliti da krši zakon, a pogotovu ne onima koji su i danas nasrtali na žene i novinare u opštini Lučani.

Nakon završetka izbornog procesa Ministarstvo unutrašnjih poslova će obavestiti javnost o svim dešavanjima u opštinama u kojima se danas održavaju lokalni izbori.

Glasanje u Lučanima - Pritnskrin: Tanjug

15:58 - Savez za Srbiju i GG Jedan tim: Na izborima u Lučanima niz nepravilnosti

Predstavnici izborne liste "Savez za Srbiju Lučani - Savez za Dragačevo Milan Dragičević" i grupe građana "Jedan tim" saopštili su da je danas zabeleženo niz nepravilnosti na lokalnim izborima u Lučanima.

- Od jutros su batinaši SNS napravili opsadno stanje u Lučanima. Po čitavom mestu kruže automobili sa pančevačkim i novosadskim registracijama i ljudi sa spiskovima - navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Oni dodaju da se ispred biračkih mesta pojavljuju i vozila bez tablica i da su pored pritisaka na opozione stranke, predstavnici SNS pretili i posmatračima iz CRTA-e i Ofida, a na jednom automobilu posmatrača CRTA-e su pronađene probušene gume.

- Pored toga, aktivisti SNS su kombijem presreli aktiviste SZS i jurili ih kombijem na kružnom toku u Guči a kada je to prijavljeno, policiji policijacac je rekao da 'on nije na dužnosti' - navodi se u saopštenju.

Nosilac liste grupe građana "Jedan tim" Ivica Vukićević rekao je agenciji Beta da se na nekim glasačkim mestima glasa bez lične karte, da su neki birači glasali sa zdravstevnim knjižicama, da na nekim glasačkim mestima nije korišćen nevidljiv sprej i UV lampa prilikom glasanja.

Izbori u Lučanima - Pritnskrin: Tanjug

15:33 - OIK: Izlaznost u Kuli do 14 časova oko 28,5 odsto

Na vanrednim lokalnim izborima u opštini Kula, do 14 časova glasalo je 28,58 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Od upisanih 35.914 birača, do 14 časova glasalo je njih 10.267.

15:31 - Kladovo: Priveden funkcioner SPS

Potpredsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Kladovu Perica Panković priveden je danas na informativni razgovor u policiju jer je, po navodima socijalista, ukazao na prisustvo osoba iz Beograda u blizini biračkih mesta.

Kako je novinarima rekao predsednik socijalista u Kladovu Radovan Arežina, Panković je priveden pošto je u blizini jednog biračkog mesta upitao izvesnu osobu iz Beograda: Šta tu tražiš?

- Socijalistima se ne dozvoljava da aktivno učestvuju u izborima - rekao je Arežina navodeći da je u Kladovu tokom prethodne dve nedelje primećen veliki broj džipova beogradskih registracija.

Predsednik Opštinskog odbora SPS je dodao da je Panković pušten pošto je dao iskaz.

15.20 - MUP: Identifikovan nasilnik u Kotraži

Policijskoj stanici Lučani od strane dvoje građana prijavljeno je da su, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznatog lica.

Policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom tridesettrogodišnja građanka je izjavila da ju je nepoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da uđe na biračko mesto kako bi glasala. Istovremeno je i dvadesetjednogodišnji muškarac, koji je takođe došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da uđe na biračko mesto.

Pripadnici policije identifikovali su osumnjičenog i ustanovili da se radi o B.P. (1981) iz Prijepolja.

O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku koje je naložilo da se osumnjičeni privede tužiocu, a protiv njega će, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

15.05 - CRTA: Izlaznost u Lučanima do 13 sati 35 odsto

Prema informaciji koju je dala Crta misija posmatrača, do 13 sati na lokalnim izborima u Lučanima na glasanje je izašlo ukupno 5.784 birača što je 35 odsto građana upisanih u birački spisak .

14.35 - SNS: Đilas naredio razbijanje glasačkih kutija

Srpska napredna stranka je saopštila da ima pouzdane informacije da je jedan od lidera Saveza za promene Dragan Ðilas lično naredio razbijanje biračkih kutija i uništavanje dela izbornog materijala u opštini Lučani.

- Očigledno je Draganu Ðilasu i njegovim siledžijama već sada jasno da čak i na onim biračkim mestima gde su očekivali ubedljivu pobedu takvog rezultata neće biti. Upozoravamo javnost da ukoliko se sprovede Ðilasov kriminalni plan, da će to biti najbrutalniji pokušaj poništavanja izborne volje građana koji Srbija pamti - ističe se u saopštenju.

SNS, istovremeno, traži od nadležnih državnih organa da zaštite demokratsku izbornu proceduru, obezbede mir i red i neprikosnoveno pravo građana da se slobodnom voljom izjasne na izborima i da glasaju za koga oni žele.

13.45 - Opštinska izborna komisija: U Doljevcu do 11.30 sati glasalo 22,95 odsto birača

Po podacima Opštinske izborne komisije (OIK) u Doljevcu, na vanrednim lokalnim izborima u toj opštini do 11.30 časova glasalo je 22,95 odsto upisanih birača.

Po rečima sekretara OIK Gordane Cvetković, izborni proces protiče "u najboljem redu" a izlaznost je manja u odnosu na prethodne lokalne izbore kada je do podneva svoj biračko pravo iskoristilo 38 odsto upisanih birača.

- Izlaznost je manja nego na prethodnim izborima, a razlog je verovatno loše vreme. Komunalno preduzeće čisti puteve i ulice na području opštine i verujemo da će izlaznost biti puno bolja u popodnevnim časovima", kazala je Gordana Cvetković.

12.05 - SNS: Nasilje na biračkom mestu u Kotraži 

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži, u opštini Lučani, gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces.

Foto: SNS

- Najbliži saradnik Boška Obradovića, Borko Puškić, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva Dveri iz Prijepolja, zajedno sa 15 batinaša iz Čačka i Prijepolja, upao je jutros na biračko mesto 25 u Kotraži, gde je udario vratima i povredio građanku koja je stajala u redu za glasanje, a nakon toga udario i odgurnuo građanina na istom biračkom mestu - piše u saopštenju.

SNS je pozvala nadležne državne organe da reaguju i hitno privedu pravdi "sve Ðilasove batinaše koji tuku žene, čak i na biračkom mestu, i na najbrutalniji način uznemiravaju sve građane", i da o tome obaveste javnost.

Prema informacijama CRTE, zbog ovih tenzija morala je da interveniše i policija.

11.35 - Za sada sve regularno!

Predsednik Opštinske izborne komisije Jovan Kovačević rekao je da su sva biračka mesta u opštini Lučani otvorena na vreme u 7 časova i glasanje za sada protiče bez probema.

On je agenciji Beta kazao da lokalne izbore u Lučanima prati i pet akreditovanih udruženja sa oko 200 posmatrača.

10.00 - CRTA: Do sada glasalo 2.049 građana

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je danas da je na biračka mesta lokalnim izborima u Lučanima do 10 časova na glasanje izašlo ukupno 2.049 građana, što je 12.4 odsto od ukupnog broja birača, a zabeleženo je nekoliko nepravilnosti.

Na 43 biračka mesta u Lučanima Crtinim posmatračima dozvoljen je pristup i posmatranje izbornog dana, birališta su otvorena bez većih kašnjenja, izuzev zakašnjenja do pola sata zabeleženog na pet biračkih mesta, dodaje se u saopštenju i navodi da su nepravilnosti uočene na 10 biračkih mesta.

- Vreća sa izbornim materijalom nije bila zatvorena prilikom prijema na jednom biračkom mestu. Na četiri biračka mesta kontrolni list nije bio ubačen na početku glasanja u praznu kutiju prilikom glasanja prvog birača, dok na otvaranju četiri biračka mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Na biračkom mestu Kotreža zabeležene su veće tenzije pa je intervenisala i policija - navodi se u saopštenju.

Među manjim izbornim nepravilnostima izdvajaju se biračka mesta koja nisu bila pripremljena u skladu sa propisanim procedurama, što su posmatrači Crte utvrdili na tri mesta.

CRTA navodi da je tek svako peto biračko mesto u Lučanima dostupno za osobe sa invaliditetom.

U četiri lokalne samouprave - Lučanima, Kladovu, Doljevcu i Kuli danas se održavaju lokalni izbori, na kojima učestvuje osam izbornih lista-Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Osam izbornih lista u Lučanima su: "Aleksandar Vučić - zato što volimo Lučane i Dragačevo", "Milan Krkobabić - Partija ujedinjenih penzionera", POKS, "Savez za Srbiju - Savez za Dragačevo - Milan Radičević - Srpski pokret Dveri - Demokratska stranka - Narodna stranka -Zajedno za Srbiju - Zdrava Srbija - Levica Srbije - Pokret za preokret - Sloga - Otadžbina".

Za ulazak u Skupštinu opštinu Lučana bore se i liste "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", Socijalistička partija Srbije - Bolja Srbija, "Grupa građana Jedan tim - Ivica Vukićević" i "Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".

Pravo glasa ima 16.483 birača.

Osam izbornih lista je i u Kuli i to "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Kulu", "Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić", "POKS - Marko Košutić", "Ruska stranka - Dušan Hajduković - Kekini principi, "Pokret socijalista Aleksadnar Vulin", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "PUPS - Milan Krkobabić - I Kula je Srbija" i Grupa građana "Kritična masa".

Na tim izborima, pravo glasa ima oko 36.000 građana. 

Prema informacijama opštinske izborne komisije sva birališta su otvorena na vreme, izborni proces se za sada odvija bez problema.

Na lokalne izbore u nedelju će i građani Kladova, gde pravo glasa ima nešto više od 22.300 građana.

Prijavljene su četiri izborne liste: SNS-a, SPS-a, PUPS-a i SRS.

U Doljevcu će se građani, njih 14.700 sa pravom glasa, opredeljivati se između izbornih lista - SNS-a, SPS-a, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, SRS-a i Grupe građana "Za demokratski Doljevac". Na području opštine otvoreno je 37 biračkih mesta.

Vanredni lokalni izbori u Doljevcu raspisani su nakon što je predsednik opštine Goran Ljubić Medjarac (SNS) podneo ostavku na tu funkciju.

On je podnošenje ostavke obrazložio "prozivkama opozicije" i željom da "proveri izbornu volju gradjana".

U dosadašnjem sazivu Skupštine opštine, SNS je sa 28 odbornika imao apsolutnu većinu.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA