Kritično u KBC Kosovska Mitrovica: Nedostaju lekovi i hrana, rad maksimalno otežan

Direktor KBC-a Milan Ivanović naveo da svakog dana tu leži između 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja

  • 42

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, jedna od ustanova najviše pogođena prištinskim taksama na robu iz centralne Srbije, radi u otežanim uslovima, nedostaju lekovi, hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu, rekao je danas direktor KBC-a Milan Ivanović.

Situacija nije ni malo laka, jer je KBC u Kosovskoj Mitrovici praktično najznačajnija zdravstvena ustanova u kojoj se leče Srbi, u njemu se radi 75 odsto stacionarnih usluga na KiM, rekao je Ivanović.

On je naveo da svakog dana tu leži između 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja.

Ivanović je za RTS rekao da je to jedina stacionarna ustanova na KiM koja nije sanirana.

- Sve ostale ustanove i bolnice, a ima ih 23 u kojima rade Albanci i gde se leče, sanirane su od strane međunarodne zajednice", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, radi se u otežanim uslovima, i osim problema sa snabdevanjem ne samo lekovima, postoji problem dolaska pacijenata sa prostora južne srpske pokrajine.

Foto: kbckm.rs

Zbog nebezbednosti ljudi nerado napuštaju svoje domove, enklave, pa se često javljaju u odmaklom stadijumu bolesti kada je lečenje znatno teže, pojasnio je Ivanović.

- U ovom trenutku nedostaju lekovi, ali ne samo oni, već i ostale potrepštine kao što su hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu - naglasio je Ivanović.

Kako je naveo, najosetljivije je snabdevanje lekovima.

- U nizu prethodnih godina, Priština je pokušavala na sve moguće načine da oteža život naših građana posebno naših pacijenata i da stvori katastrofalne uslove za život i za lečenje. To se planski organizovalo da bi se izazvalo i etničko čišćenje Srba sa ovog prostora, posebno iz severnog dela - rekao je Ivanović.

Ukoliko se situacija produži dugoročno, Ivanović kaže da postoji humanitarna kriza u nestašici pojedinih antibiotika, anestetika, citostatika.

- Ako se nastavi situacija s blokadom i drakonskim sankcijama, ovo može prerasti nemogućnost lečenja naših pacijenata. Za sada uspevamo da adekvatno zbrinemo uz pomoć ministarstva (zdravlja Srbije) i naše države i da teškoće savladamo u kratkoročnom periodu - zaključio je Ivanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joka79

    16. decembar 2018 | 14:40

    Genocid, teror, rasizam, nacionalizam izgleda da EU danas tolerise.

  • Branko

    16. decembar 2018 | 14:39

    Svetske zdravstvene organizacije cute kao da se ovo njih ne tice. Pa zasta onda postoje?

  • Ina

    16. decembar 2018 | 14:56

    Medjunarodna zajednico reaguj i spreci ovu katastrofu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA