Priština odrešila kesu za "Vojsku Kosova": Detaljan plan ulaganja iz godinu u godinu za nabavku oružja

Očekuje se da će transformacija KBS biti sprovedena kroz nekoliko faza i da će trajati od 7 do 10 godina

  • 29
Vojska kosova, Kosovo Foto: Tanjug/AP

Skupština tzv. Kosova je u petak usvojila tri zakona, koji omogućavaju da Kosovske bezbednosne snage budu transformisane u vojnu silu, uključujući odgovornost odbrane, ali bez promene imena. Očekuje se da će transformacija KBS biti sprovedena kroz nekoliko faza i da će trajati od 7 do 10 godina. U Prištini kažu da je sadašnji budžet dovoljan da započne pomenuti proces.

Ibrahim Šalja, direktor Odeljenja za odnose s javnošću u tzv. Ministarstvu za Kosovske bezbednosne snage , izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će doći do postepenog povećanja budžeta KBS-a.

- To znači da srazmerno ekonomskoj moći zemlje, sredstva za nove Kosovske bezbednosne snage treba povećati. Sadašnji budžet za 2018. iznosi 53 miliona eura i predviđa se da se svake godine dodaje 5 miliona eura. Za 2019. iznosiće 58 miliona evra. Do 2020. godine - 61 milion, dok će za 2021. godinu budžet biti 66 miliona evra. To znači postepeno povećanje od 5 miliona evra godišnje . Međutim, taj plan ne može da bude fleksibilan, u zavisnosti od uslova bezbednosti u zemlji i regionu, a svakako države, Ministarstvo odbrane i KBS će imati prioritet u određenim okolnostima - kaže Šalja.

Pripadnik KBS - Foto: Tanjug/AP

Predstavnici privremenih institucija u Prištini kažu da već ima dovoljno finansijske osnove da se krene sa transformacijom KSB-a.

Plator Avdiu, analitičar u Kosovskom centru za sigurnosne studije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da uzimajući u obzir budžet tzv. Kosova, iznos izdvajanja za "Vojsku Kosova" dovoljan.

- S obzirom da će novi mandat KSB biti izgradnja zaštitnih kapaciteta, budžet koji će se na godišnjem nivou povećavati za 5 miliona ne znači da će uvek ostati isti, jer se ta cifra, sa progresivnim povećanjem budžeta Kosova može povećati . Tako da ne mislim da to može predstavljati veliki problem - kaže Avdiu.

Kosovske bezbednosne snage su za sada opremljene sa lakim naoružanjem.

Vozila koja su stigla iz SAD - Printskrin: Kosova Press

Šalja kaže da će u zavisnosti od razvoja i budžeta "Vojske Kosova" biti opremljena sa oružjem. Prošle nedelje su im stigla 24 vojna vozila "hamvi" iz Sjedinjenih Američkih Država.

- KBS u narednim godinama će biti opremljene sa svim oružjem, koje je potrebno da se izvrše zadaci koji proizilaze iz nove misije - rekao je ranije rekao u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Kadri Kastrati, bivši komandant KSB-a.

KBS trenutno imaju 2.500 članova i 800 rezervista, kaže Šalja, dodajući da će se ovaj broj posle promene mandata udvostručiti. Predviđeno je da"Vojska Kosova" ima 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervista.

Tači sa pripadnicima KBS - Foto: Tanjug/AP

Podršku transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga nije pružio NATO, ali je Priština imala podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Prema Međunarodnom institutu mira u Stokholmu (SIPRI), zemlje u regionu različito troše za pitanja odbrane: Crna Gora je u 2017. godini za vojsku potrošila više od 63 miliona evra, Makedoniji više od 97 miliona, Albanija više od 134 miliona evra, dok je Srbija potrošila najviše - preko 614 miliona evra.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs/Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    17. decembar 2018 | 00:25

    PREDSEDNIK SRBIJE DA DA IZJAVU U UN SLEDECEG SADRZAJA : “”” JA PREDSEDNIK SRBIJE PROGLASAVAM NATO EU VOJNU OKUPACIJU JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE I ZAHTEVAM OD UN DA NATO EU OKUPACIONE VOJNE SNAGE BUDU TRENUTNO ZAMENJENE RUSKO KINESKIM VOJNIM SNAGAMA UN R1244 VRACAM POD INGERENCIJOM UN A NE EU,DIJALOG SA ALBANSKIM TERORISTIMA JE ZAVRSEN..””””” VOJNI SAVEZ SA RUSIJOM RUSKE VOJNE BAZE U RASKI BEOGRADU I NISU, ODMAH! AKO PREDSEDNIK SRBIJE NEPROGLASI U UN VOJNU OKUPACIJU JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE,DA SRBIJA MASOVNIM PROTESTIMA PRISILE VLADU SRBIJE DA PODNESU SVI NEOPOZIVU OSTAVKU,DA SE STANE NA PUT VELEIZDAJI SRBIJE KOJA TRAJE OD ZLOCINACKOG SVRGAVANJA SLOBODANA MILOSEVICA ! NECEMO U SRBIJI MONTIRANE IZBORE SATELITA OKUPATORA JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE,..

  • Drina

    16. decembar 2018 | 21:30

    Postaju ozbiljna kriminalno zlocinacka grupa, cutite li sad EU!

  • Sale

    16. decembar 2018 | 21:54

    Pitajte sutanovca ,,,sto rasklinka vojsku i sve sprpi stoje vojno ,i sad imaju obraza zuti da vekecu ,nek se pokriju usima dase zavucu u misju rupu da cute

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA