≫ 

Ovakav ultimatum Srbija nije dobila ni od Austrougarske! Otkrivamo spisak Haradinajevih zahteva za "obavezujući sporazum" sa Beogradom (FOTO)

Detalji do tog dokumenta nisu do sada bili poznati javnosti. Telegraf je imao uvid u pomenuti predlog sporazuma

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj ambasadorima Kvinte predstavio je dan, uoči formiranja "Vojske Kosova", odnosno 13. decembra, prvi nacrt "sveobuhvatnog zakonski obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije". Detalji do tog dokumenta nisu do sada bili poznati javnosti. Telegraf je imao uvid u pomenuti predlog sporazuma, koji je najblaženo rečeno gori nego ultimatum Austrougarske Kraljevini Srbiji uoči početka Prvog svetskog rata.

Osim već ranije poznatog stava da Srbija treba da prizna tzv. državu Kosovo, Haradinaj je na sastanku sa ambasadorima izneo i nove zahteve:

- Srbija treba da plati tz. Kosovu odštetu zato što su Albanci trpeli gubitke, jer su pod lošim rukovodstvom Srbije i oni bili pod sankcijama u periodu 1992-1999. godine;

- Da srpske škole ne budu deo srpskog obrazovnog sistema, već kosovskog, uz mogućnost učenja po srpskom program ali tek nakon što to odobri tzv. kosovsko Ministarstvo prosvete;

-Srbija treba da omogući tzv. Kosovu članstvo u svim međunarodnim organizacijama UN, ENTSO, INTERPOL, UNESCO i ostalo:

- Imovina SPC na KiM treba da bude kosovska kulturna baština;

- Da Srbija Kosovu nadoknadi ekonomske gubitke u period od 1989-1999. godine;

- Da kosovski istražitelji mogu nesmetano na teritoriji Srbije da sporovde istrage protiv pripadnika MUP-a i Vojske Srbije koji su “počinili zločine tokom rata na Kosovu”.

Sastanak Haradinaja i ambasadora Kvinte - Foto: kryeministri-ks.net

Ovim planom Ramusa Haradinaja koji je, kako poznavaoci prilika na Kosovu tvrde, sastavio lično Avni Arifi, savetnik i šef njegovog kabineta, a koji je na mestu pregovarača za tehnički dijalog zamenio Editu Tahiri, Srbija je stavljena pred ultimatum.

Ovo je predlog koji je na iznenađenje mnogih ostao tajna, a iz njegovog sadržaja se jasno vidi i zašto posle ovog sastanka ambasadori Kvinte nisu dali izjavu medijima.

Jedini trag ovog sastanka su fotografije Haradinaja koje je on objavio na svom Fejskbuk profilu, uz šturi komentar.

Foto: kryeministri-ks.net

Naime, on je napisao da je dokument predat svim nosiocima institucija i predstavnicima svih političkih subjekata, kao i da će se u narednim danima i nedeljama razgovarati o tom nacrtu dokumenta sa svim stranama.

- Na sastanku s ambasadorima šef tehničkog dijaloga Avni Arifi predstavio je poglavlja koja će za nas sadržati glavne principe sporazuma, koji će otvoriti put normalizaciji između Kosova i Srbije - napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

Kako je naveo, o tom će se dokumentu diskutovati sa svim stranama u kosovskom društvu "kako bi se ostvario konačni dokument u kome će biti obuhvaćena ekspertiza svih".

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili svoju "vojsku" takozvane države Kosovo

I.S (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir

    17. decembar 2018 | 10:44

    Ok sasvim razumljivi zahtjevi siptarskih terorista... A evo i nasih: 1. Kosovo i Metohija je AP drzave Srbije, svako ko nema srpski pasos bice protjeran iz zemlje. 2. Oni koji ostanu, prihvatice zakone ove zemlje! 3. Imate rok od 30 dana da potpisete. E sad mozemo da pregovaramo, da ne uletimo dole i posutamo vas do Draca.

  • Trn

    17. decembar 2018 | 14:52

    A, muzička želja????

  • Duda

    17. decembar 2018 | 11:00

    Haradinaj iznosi spisak želja to je njegovo pravo.Mora on da zna da Srbija nije Deda Mraz koi će mu uspunjavati želje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA