Danas vode "Vojsku Kosova", a na duši imaju bar 1.000 ratnih zločina

Beriša bio član štaba operativne zone Ðukadin, zone kojom je, kaže, komandovao klan Ramuša Haradinaja, gde je bio i Ramušev brat Daut

  • 31

Nema nikave dileme da su kosovski ministar Rustem Beriša i komandant takozvane vojske Kosova Rahman Rama odgovorni bar po komandnoj odgovornosti za užasne počinjene zločine na KiM, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je na TV Pink rekao da su oni odgovorni za najmanje 1.000 zločina koje je identifikovala Radna grupa za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM.

Naveo je da je Beriša bio član štaba operativne zone Ðukadin, zone kojom je, kaže, komandovao klan Ramuša Haradinaja, gde je bio i Ramušev brat Daut.

Rustem Beriša - Printskrin: Youtube/Indeksonline

Drecun, koji je i predsednik Radne grupe za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zlocina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM, rekao da je Beriša takođe bio komandat dve brigade, od kojih je jedna, koju je osnovao, napala našu karaulu Košare.

- U toj zoni bilo je nekoliko specijalnih jedinica koje su bile isključivo za prljave poslove, za ubustva ne samo Srba već i Albanaca. Crna ruka, tigrovi, mudžahedinska jedinica je takođe bila tamo. Mi smo kao radna grupa identifikovali skoro 1.000 kidnapovanja, mučenja, zatvaranja, silovanja, brutalnih ubistava u toj zoni - kaže Drecun.

Ako je, kaže, najmanje bilo 1.000 zločina koje je identifikovala radna grupa Beriša snosi itekao odgovornost za sve to takođe i Rahman Rama, komandat operativne zone Šalja, koji je, kao i Beriša, bio umešan i u kriminal.

- Rama je bio komandat gotovo identične zone u kosovskom zaštitnom korpusu koji je NATO stvorio. Umesto da demilitarizuje, odnosno raspusti, rasformira, razoruža terorištičku OVK, oni su ih ostavili da dovrše etničko čišćenje. Sada bi trebalo da se nađu na optužnicima, ako ništa više bar po komandnoj odgovornosti - rekao je Drecun.

Rahman Rama - Printskrin: Youtube/RTK

Očigledno, navodi, kod albanskih političara sazreva svest da neće baš svi moći da izbegnu da se nađu na optuznzicama.

- Ako ne bude političkog pritiska moralo bi da se nađu i oni koji su bili u vrhu te zočinačke hijerarhije OVK. Ali, kakva će biti situacija ako se podignu optužnice sa specijalizovanim sudskim većima, to niko ne može da zna, šta će biti sa svedocima i to je pitanje da li će mehanizam zaštite biti poboljsan sada za razliku od Haškog tribunala - kaže Drecun.

Drecun - Printskrin: Telegraf

Nema dileme, ističe, da specijalno tužilaštvo ipak radi i želi da pokrene te optužnice, te upozorava da će uskoro doći trenutak kada će biti doneta tužilačka odluka da li da se podignu optužnice ili da se odustane od njih verovatno zbog nedovoljnog broja dokaza i nekvalitetnih dokaza.

- Zato mi činimo sve da pribavimo određene dokaze i dokumentaciju i pomognemo specijalizovanom tužilaštvu da podigne te optužnice. To je naš dug, civilizacijski odnos prema žrtvama bez obzira na njhovu nacionalnost. Moramo da probamo da uradimo sve što možemo da ne bismo propustili jednu od poslednjih prilika da ti zločcinci odgovaraju - kaže Drecun.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili "vojsku" takozvane države Kosovo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA