≫ 

Osumnjičeni za najbrutalnije zločine nad Srbima i stranački preletač: Sve o glavnim pregovaračima Prištine u dijalogu sa Beogradom

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je u Prištini neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK

  • 21

Vladajuća većina u parlamentu tzv. Kosova i opoziciona SDP, Špenda Ahmetija, usvojili su u subotu Rezoluciju o nastavku dijaloga sa Beogradom. Tim dokumentom je predviđeno da Ahmeti bude jedan od dva šefa prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, pored prethodno predloženog potpredsednika vlade Fatmira Ljimaja. Upravo, Ljimaj je jedno je od najozloglašenijih lica terorističke OVK, dok je Ahmeti poznat kao stranački preletač.

KO JE FATMIR LJIMAJ?

Ljimaj, čiji je nadimak "komandant Čelik" je član desetočlane grupe koja je oslobođena optužbe da su 1998. godine počinili zločin nad civilima i pripadnicima srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke, kada je na desetine osoba ubijeno i masakrirano, a njihovi leševi bačeni u krečanu da bi se prikrili tragovi zločina.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu Dika Martija, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa dreničke grupe Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lopušnik.

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, ali je oslobođen posle procesa održanog u senci zastrašivanja svedoka.

Inače, slučaj Klečka i ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom, dva su najbrutalnija masakra koje je OVK počinila nad Srbima na Kosovu. Oba ova predmeta su "u zoni interesovanja" Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Ljimaj posle odluke suda, kojom je oslobođen optužbi - Foto: AP/Tanjug

Takođe, pre godinu i po Vrhovni sud samoproglašene države Kosovo odbacio je zahtev specijalnog tužioca da bude poništena prvostepena presuda, kojom su desetorica bivših pripadnika OVK oslobođena za taj zločin.

Ljimaj je posle rata osnovao DPK zajedno sa Hašimom Tačijem. Iz Haga se na Kosovo vratio veoma popularan

Ipak, izgubio je u trci za gradonačelnika Prištine, 2007. godine, od Ise Mustafe iz DSK.

Kada je DPK dobila izbore krajem 2007, postao je ministar za saobraćaj.

Zbog optužbi dok je vršio dužnost u Ministarstvu saobraćaja i industrije, deset godina je gonjen od strane Tužilaštva i istražitelja. Proglašen je nevinim.

U međuvremenu, napustio je Tačija i napravio partiju NISMA.

Trenutno je zamenik premijera u Vladi tzv. Kosova u kojoj njegova stranka drži još tri važna ministarstva. Njegova partija ima šest poslanika u pokrajinskom parlamentu.

KO JE ŠPEND AHMETI?

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti ima veći staž po političkim partijama nego Ljimaj.

Ahmeti je postao javna ličnost posle povratka sa studija sa Harvarda, dok je 2011. osnovao političku partiju zajedno sa Iljirom Dedom. Ali, sa FER-om nije uspeo da pređe cenzus.

Promovisan je kao liberal, podržava slobodnu tržišnu ekonomiju i individualne slobode.

Posle neuspeha sa FER-om, Ahmeti je odlučio da ode u krilo Aljbina Kurtija gde je dobio poziciju potpredsednika stranke. Sa sobom je poveo takoreći čitav FER. Ali ne i Iljira Dedu, koji se kasnije učlanio u Samoopredeljenje da bi kasnije napustio ovu stranku pre Ahmetija.

Ahmeti - Foto: Wikipedia /Kristina Millona

Ahmeti je postigao najveći uspeh kada je 2013. dobio trku za gradonačelnika Prištine u borbi sa Isom Mustafom.

Pobedio je za manje od 300 glasova i na poslednjim izborima za gradonačelnika glavnog grada.

Odmah posle pobede u Prištini, Ahmeti je počeo da se distancira od Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija.

Uspeo je da podeli stranku koju je osnovao Kurti i otišao je u SDP Kaćuše Jašari. Kao i u prvom prelazu i tada je poveo jedan deo onih koji podržavali njega i Kurtija u SDP.

Sa 12 poslanika, Ahmeti je odlučio da podrži Vladu tzv. Kosova u dijalogu. Odlučio je da ne podrži zahtev DSK i Samoopredeljenja za nove izbore.

NEMA ALBANSKOG POLITIČARA NA KIM BEZ RATNE PROŠLOSTI

Upitan o odluci da novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom bude Ljimaj, potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je u Prištini neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK.

Igor Simić - Foto: Marko Jovanović

On je takođe rekao da je juče video predlog koji je u Prištini premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj predstavio ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, ali i specijalnoj predstavnici EU Nataliji Apsotolovoj.

- Verujete, ne da je to lista želja kosovskih Albanaca, to je lista želja kojima se želi aposlutno poniziti srpski narod i država Srbija, ali i porobiti srpsko stanovništvo na ovim prostorima - naveo je Simić, a preneo Tanjug.

VIDEO: Šiptari slave tzv. vojsku Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    17. decembar 2018 | 15:32

    Naravno da su svim politicarima iz Pristine okrvaljene ruke!

  • joco

    17. decembar 2018 | 15:18

    Oni su svi veliki zlikovci

  • Lena

    17. decembar 2018 | 15:18

    Dokle vise misle tako?! Njima nije mesto za pregovarackim stolom vec iza resetaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA