≫ 

Dramatično u Briselu! Otkazano obraćanje Mogerini i Haradinaja (FOTO) (VIDEO)

Prethodno je Haradinaj i formalno odbio predlog EU

  • 68

Prema informacijama Tanjuga otkazana je konferencija za novinare najavljena po završetku sastanka delegacije Prištine i EU.

Zasad nije poznat razlog otkazivanja konferencije.

Mogerini dolazi na sastanak - Foto: European Union

U međuvremenu je u prištinskoj štampi obelodanjeno da je premijer privremenih pokrajinskih institucija Ramuš Haradinaj i formalno odbio predlog visoke predstavnice EU Federike Mogerini, komesara Johanesa Hana i komesarke Sesilije Malstrom, kojim bi bio rešen problem uvećanih taksi.

Delegacija Prištine u Briselu - Foto: European Union

Evropski zvaničnici ponudili su Prištini da se u CEFTA vode kao Kosovo sa zvezdicom, umesto Unmik kao što je bilo do sada.

- Prošlo je to vreme kada je Priština mogla da se uslovljava - poručio je Haradinaj zvaničnicima EU.

Sam sastanak je počeo bez formalnih pozdrava i rukovanja u sasvim suženom sastavu i potom je nastavljena sednica Saveta u prisustvu svih učesnika.

VIDEO: Sastanak delegacija Prištine i EU

Zvaničnici Evropske komisije su najavili da će o ishodu zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo biti izdato saopštenje.

Dopisnik RTK iz Brisela je preneo da je do otkazivanja došlo zbog atmosfere tokom susreta i zbog negativnog odgovora kosovske strane na zahteve EU da ukine taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH.

Mogerini na sastanku - Foto: European Union

RTK javlja da je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić kazala da je to dogovor obeju strana, što je u izjavi za RTK odbacio Haradinaj rekavši da o razlozima otkazivanja konferencije treba pitati kancelariju Mogerini.

Haradinaj je rekao da kosovska strana ima legitimne zahteve, pre svega, one koji se odnose na proces liberalizacije viza, dok je govoreći o zahtevima EU za ukidanje odluke o taksama za robu iz Srbije i BiH i ponude Brisela da posreduje u tome rekao da je kasno za pronalaženje polovičnih rešenja.

Haradinaj uoči sastanka - Foto: European Union

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.

VIDEO: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA