Važno je da se od velikog broja zemalja čuje osuda poteza Prištine: Dačić ocenio nastup Srbije na SB UN

Dačić je u emisiji RTS "Oko" rekao da će većina zemalja reći da odluka Prištine nije u skladu sa Rezolucijom 1244

  • 24

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, uveren je da će većina članica SB UN večeras osuditi odluku Prištine o transformaciji KBS u tzv. Vojsku. 

Dačić je u emisiji RTS "Oko" rekao da će većina zemalja reći da odluka Prištine nije u skladu sa Rezolucijom 1244, ili da nije pravo vreme, ili da nije dobar način na koji je ta odluka doneta.

Ministar je ocenio da je to veoma važno s obzirom na to da je SB UN najšire telo te međunarodne organizacije, koje je donelo tu rezoluciju. Veoma je dobro, rekao je, to što je sednica otvorena i što će ceo svet moći da čuje njen tok.

Jer, odlukom Prištine direktno je prekršena Rezolucija 1244, koja predviđa zaustavljanje rata i uspostavljanje mira, zatim demilitarizaciju OVK, kao i da je Kfor jedina oružana snaga.

- Ovde sada raspravljaju oni koji poštuju tu rezoluciju i neke zapadne zemlje koje taj dokument ne poštuju - kazao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsetio je da u ovoj rezoluciji nema nijedne tačke koja predviđa da Priština ima pravo da formira oružane snage.

- To znači da su oni ne samo izašli iz okvira Rezolucije 1244, već i iz nekih dogovora koje smo imali sa Prištinom tokom dijaloga, a izlazi iz okvira tzv. Kosovskog ustava - rekao je Dačić.

Ministar je, međutim, ukazao da ne treba očekivati da će biti doneta neka konkretna odluka.

MIROSLAV LAZANSKI

Miroslav Lazanski smatra da je večerašnji govor predsednika Aleksandra Vučića na sednici SB UN bio pravno utemeljen i dobro strukturiran i da je naveo sve dokumente po kojima Kosovo ne može da ima vojsku i šta je sve prekršeno.

- Isterao ih je na čistac, bez padanja u emocije, što, verujem, nije bilo lako, ali vidim da Tači nije imao čime da odgovori - kaže Lazanski u emisiji "Oko" komentarišući poruke koje su se čule na sednici Saveta bezbednosti.

Miroslav Lazanski Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On smatra da je Tačijev govor pun opštih mesta, koristio je ime Slobodana Miloševića, vrlo lukavo, znajući koliko je njegovo ime satanizovano na Zapadu.

Takođe, smatra da je i pominjanje Ahtisarijevog plana takođe van pameti jer taj plan nikada nije prihvaćen, a odluka MSP koju je pominjao, uključujući i ime autora pitanja (V. Jeremića) nije pravno obavezujuća.

Neverovatno je da iz Ministarstva spoljnih poslova može da izađe jedno takvo pitanje, konstatovao je Lazanski, misleći na pitanje upućeno Međunarodnom sudu pravde.

- Prvo smo tražili da sa političkog pređemo na pravni teren, pa smo dobili mišljenje MSP, pa smo onda rekli hajde sada opet da se vratimo sa pravnog na politički teren. To je neozbiljno - ocenio je on.

Kako kaže Lazanski, Tači je govorio da se u jednom danu vratilo million Albanaca, ne govoreći međutim, šta je bilo sa 200.000 Srba.

Hašim Tači Prinstkrin: UN Web TV

- Govor pun ''plemenitih želja'', nešto kao govor muške majke Tereze, nije zasnovan na argumentima - ističe Lazanski.

IVO VISKOVIĆ

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković izdvojio je dva najvažnija akcenta sa početka sednice SB UN o Kosovu - pokušaj da se natera SB da reaguje i Tačijev pokušaj da izazove neku vrstu simpatija kod članova SB UN.

- Najvažniji akcenat iz onoga što se moglo čuti na početku sednice SB UN o Kosovu je pokušaj da se upozna SB o situaciji na KIM, mada su oni dobro obavešteni i od njih se očekuje da reaguju. Sa druge strane pokušaj (Hašima) Tačija da izazove neku vrstu simpatija kod njih, bez ikakvog osvrtanja na nedavne događaje i šta će biti u budućnosti - rekao je Visković gostujući na RTS-u.

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković Printskrin: YouTube/Milijana Baletic

On je ocenio da je to pogrešan pristup, jer u SB su države koje imaju svoje stavove o tome i jer "oni nisu mala deca".

Visković je dodao da Tači pokušava da dokaže da su oni suverena država i da imaju pravo da imaju vojsku.

- To je zapravo ono što mi osporavamo - da su oni suverena država, bez obzira koliko ih je država priznalo - zaključio je Visković.

VIDEO: Albanci pokazali da im nikada nije bilo stalo do dijaloga

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    18. decembar 2018 | 09:27

    Zapad i Amerika podrzavaju ovo veliko zlo Balkana u vidu kvazi drzave i njene vojske

  • Sonja

    18. decembar 2018 | 09:51

    Mnoge nas zemlje podrzavaju a nama to znaci u ovoj teskoj situaciji.

  • Ina

    18. decembar 2018 | 09:42

    Evropska Unija treba da vidi s kim ima posla i sad pritisne prištinske političare i da ih urazumi. Srbija je uvek za politiku mira i razuma i za nastavak dijaloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA