≫ 

SPC se oglasila saopštenjem zbog formiranja "Vojske Kosova": Ovo je njen stav o odluci predsednika Vučića

Pozivamo verni narod SPC i sve građane Republike Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji - piše u saopštenju

  • 18

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut, te ocenila da nema dileme da je formiranje vojske usmereno protiv srpskog naroda i pravoslavnih svetinja.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- U ove dane kada se pripremamo da dočekamo praznik Rođenja Bogomladenca Hrista, praznik ljubavi i mira, želeći mir i dobro svima ljudima, sa velikim uznemirenjem smo primili vest da su neprijatelji mira, ponovnim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava, doneli odluku o formiranju vojske kosovsko-metohijskih Albanaca.

Za Srpsku Pravoslavnu Crkvu nema dileme da je ta vojska usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Kosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom. Znamo i to da je formiranje te vojske usmereno i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje neprijatelji Crkve Božje nameravaju da unište ili da ih bar preotmu.

Isto tako znamo da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca.

Srpski arhijereji - foto: SPC

Iz tog razloga, zbog dobra oba naroda, Srpska Pravoslavna Crkva se neodstupno moli i zalaže za mir i za miran saživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci.

Srpska Pravoslavna Crkva podržava odgovoran stav najviših državnih organa Republike Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje i da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenjâ i stradanjâ.

Srpska Pravoslavna Crkva u potpunosti podržava odluku Predsednika Srbije, g. Aleksandra Vučića, da Republika Srbija zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut. Takve garancije snažno krepe naš narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen.

Pozivamo verni narod Srpske Pravoslavne Crkve i sve građane Republike Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

Saopštenje je potpisao patrijarh srpski Irinej.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Osovina srpstva

    18. decembar 2018 | 13:46

    Crkva je vekovima glas razuma u srpskom narodu.

  • Ivana

    18. decembar 2018 | 13:29

    Drago mi je sto je SPC podrzala predsednika Vucica u borbi za Srbiju i srpski narod.

  • aca

    18. decembar 2018 | 13:22

    Vazno je da SPC u ovom trenutku pruza podrsku i predsedniku i vladi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA