Savez za Srbiju: Nećemo na izbore pod ovakvim okolnostima

Predstavnici SzS su se, na konferenciji za medije, požalili na izborne uslove u Lučanima

  • 15

Savez za Srbiju (SZS) ocenio je danas da su lokalni izbori u Lučanima pokazali kako nema uslova za poštene izbore i da opozicija pod ovakvim okolnostima neće učestvovati na izborima.

- Mi pod ovim uslovima nećemo da učestvujemo na izborima - rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

On je ocenio da će 2019. godine ili doći do sporazuma o Kosovu za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće, naglašavajući da do sporazuma ne može doći bez republičkog izbornog procesa.

Jeremić je naglasio da bez učešća opozicije parlamentu sporazum o Kosovu neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se "završila ta stvar oko Kosova, na način na koji je to ova vlast obećala".

On je ocenio da će tada "aktivno stanje biti neodrživo" i moraće da dođe do promene okolnosti.

Predsedavajući SZS Nebojša Zelenović istako je na konferenciji za novinare da SZS neće priznati nijedne izbore dok se ne ispune uslovi za poštene izbore koje je taj savez tražio. Savez je naveo svoj plan da fer izbore traži protestima i pozvao građane da opet izađu u što većem broju na protest u subotu.

Zelenović je naveo kako je SZS posle izbora u Lučanima napravio "belu knjigu" izbornih neregularnosti, koja sadrži finansijske malverzacije, kao i opise političkih zloupotreba i pritisaka i da će ta lista biti upućena svim nadležnim telima, parlamentu EU i stranim ambasadama.

Predstavnici SzS (arhivka fotografija) - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je rekao da je za lokalne izbore u Lučanima trošen novac iz budžetske rezerve državne kase, da je potrošen novac u iznosu tri budžeta opštine Lučani i da je novac trošio "lično (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić".

Zelenović je rekao da je zaposlenima u javnim preduzećima prećeno, da im je zabranjivano da idu na političke skupove, osim na skupove Srpske napredne stranke (SNS) i da im je prećeno da će - ako ne poštuju te zabrane, oni ili njihovi članovi porodica dobiti otkaz.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je kampanja u Lučanima bila vrhunac strahovlade SNS i da je SZS na tim izborima učestvovao da bi dokumentovao i predstavio kompletne izborne neregularnosti i "vrhunac diktature i totalitarizma" vlasti.

On je dodao da bez ispunjenja zahteva da se prestane sa nasiljem, da se otkriju nalogodavci ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i Levice Srbije Borka Stefanovića i oslobođenja medija, pre svega Radio-televizije Srbije (RTS) nema izbora.

Predsednik Dveri je rekao da opozicija traži i smenu državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović koja je u vreme izbora bila u Lučanima "jer je nedopustivo da mafija ima državnog sekretara u Vladi Srbije".

Obradović je dodao da je tokom izbora u toj opštini bio suspendovan Zakon o policiji, pošto Hrkalović nema ovlašćenja da preuzme upravljanje policijskom stanicom, te da je policija bila pod "paralelnim strukturama naprednjačke vlasti".

On je rekao i da je u Lučanima bilo mnogo nepravilnosti, pre svega zbog džipova bez tablica i ukazao da - iako policija, navodno, nije mogla da pronađe te džipove - jedan je bio parkiran ispred policijske stanice Lučani, što je dokumentovano fotografijom, a potom pronađen u centru Niša.

Obradović je rekao da su članovi SZS podnosili prgovore na sam dan izbora, da su neregularnosti prijavljivali i policiji koja nije želela da reaguje, a da će zbog toga podneti i krivične prijave.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista

    18. decembar 2018 | 15:06

    Stalno slušam od ovog recikliranog DOS-a o nekim uslovima za izlazak na izbore i nije mi jasno šta podrazumevaju ti uslovi. Da li treba silom naterati ljude da glasaju za njih ili da se Vučiću zabrani kandidatura? Ako su Pink i Informer Vučićeva glasila onda su N1, Danas, Nin, ceo SBB... glasila new DOS-a.

  • Kristina

    18. decembar 2018 | 14:57

    Ovi opet traze neke izgovore za njihove slabosti.

  • Mila

    18. decembar 2018 | 14:32

    Opozicija je pukla, nema podrsku naroda, pa sada lupetaju gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA