≫ 

Tači računa na Trampovu "pomoć" u vezi sa Kosovom, iz Brisela poručio: Naredne nedelje ključne za dijalog, ne možemo izgubiti ovaj "slučaj"

Hašim Tači je uoči početka sastanka podsetio da je Tramp rekao kako će Amerika biti uključena u dijalog radi postizanja istorijskog sporazuma Beograda i Prištine

  • 13

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas u Briselu da se nada da će naredne nedelje i meseci biti ključni u pronalaženju konačnog rešenja u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tači je rekao da snažno veruje u obećanje američkog predsednika Donalda Trampa da će podržati i pomoći dijalog sa Srbijom.

Podsetio je da je Tramp rekao da će Amerika biti uključena u dijalog radi postizanja istorijskog sporazuma Beograda i Prištine.

- Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj, inače, možemo platiti visoku cenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva, moramo biti ozbiljni i donositi ozbiljne odluke - rekao je Tači uoči današnjeg sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa predsednicima i premijerima zemalja Zapadnog Balkana i Kosova.

Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj, inače, možemo platiti visoku cenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva-Printsrkin: Facebook/Hashim Thaçi

- Poruka predsednika (Trampa) je da Albanci treba da budu jedinstveni u postizanju konačnog dogovora, koji podrazumeva uzajamno priznane, promenu Rezolucije 1244 i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama - rekao je Tači.

Tači je rekao i da podržava "pregovarački tim" izglasan u kosovskom parlamentu, te da očekuje da će i rad tog tima biti timski.

- Ideje vlade i premijera Haradinaja su dobrodošle - rekao je Tači i dodao da od kako je dobijeno pismo Trampa "Kosovo lakše diše" jer, kako je rekao, sada ima zvaničnu potvrdu predsednika SAD "da su sa nama i da će nas podržati".

Tači je rekao da veruje da će se čak i najuticajnija opoziciona DSK uključiti u ovaj proces i pomoći svojim idejama.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Tači je rekao da je to nešto što ne može pobedi, ali da zavisi od vremenskog okvira.

- Veoma je važno da smo izvršili sve procese i sada je to dna državama članicama da odluče - kazao je Tači.

VIDEO: Svaka čast! Srbin sa Kosova "očitao bukvicu" vojniku KFOR-a

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ognjen

    19. decembar 2018 | 15:22

    I mi imamo veliku podrsku Rusije pa cemo se terati.

  • Milos

    19. decembar 2018 | 15:40

    Srbija se nece predati.

  • Konstantin

    19. decembar 2018 | 14:59

    Tramp nije toliko naklon Pristini, kao neki njegovi prethodnici. Sve je moguce, ne treba Taci toliko da bude siguran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA