Ana Brnabić u razgovoru sa Sesilijom Malmstrom: Ukoliko takse privremenih institucija u Prištini budu ostale do kraja godine Srbija gubi milione (FOTO)

Procenjeno je da je srpska privreda samo u novembru bila uskraćena za plasman robe u vrednosti od čak 25.7 miliona evra

  • 21

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Briselu sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

Premijerka Brnabić je u razgovoru sa komesarkom Malmstrom istakla da su takse od 100 odsto, koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u suprotnosti sa evropskim vrednostima i predstavljaju direktno kršenje CEFTA sporazuma i podrivaju regionalnu stabilnost. Srbija sa druge strane, želi stabilan region u koji će dolaziti investitori i iz kog mladi neće odlaziti.

Procenjeno je da je srpska privreda samo u novembru bila uskraćena za plasman robe u vrednosti od čak 25.7 miliona evra zbog taksi privremenih institucija u Prištini i da će, ukoliko te mere ostanu na snazi do kraja godine, ta suma iznositi čak 65.5 miliona evra.

Komesarka Malmstrom izrazila je zabrinutost zbog mera Prištine i ponovila nedvosmilen stav EU da su takse od 100 odsto pogrešne i moraju biti povučene, kao i da je jasno da uvedene mere nemaju ekonomsku pozadinu već politički kontekst.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Briselu sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom Foto: Vlada Srbije

Malmstrom se zahvalila predsednici Vlade i Srbiji, kao najvećoj zemlji u regionu, na konstruktivnom pristupu i insistiranju da se do rešenja dođe isključivo dijalogom.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, izrazila je i zahvalnost Evropskoj uniji na pažnji koju poklanja inicijativama pokrenutim pod okriljem Berlinskog procesa. Predsednica Vlade istakla je da je Srbija u potpunosti okrenuta regionalnoj saradnji na svim poljima, uključujući i trgovinu, koja će pomoći ne samo ekonomskom prosperitetu već i boljoj povezanosti regiona, pogotovo mladih.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, na kraju posete sastaće se sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

VIDEO: Brnabić: CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA