SAD preuzimaju palicu u dijalogu Beograda i Prištine: Šta u Kongresu kažu o pregovaračkom procesu?

Kosovo je bilo deo problema, zbog nespremnosti da pokušaju da nađu kompromis i dugoročno rešenje zarad mira u regionu - rekao kongresmen Po

  • 29

Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa Ted Po izjavio je da će SAD biti više uključene u dijalog Srbije i Kosova i možda pomeriti EU na neku drugu ulogu.

- Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanju ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu - rekao je Po za Glas Amerike.

On je rekao da misli da SAD mogu da pomognu da podstaknu ne samo Srbiju već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju već godinama.

- Kosovo je bilo deo problema, zbog nespremnosti da pokušaju da nađu kompromis i dugoročno rešenje zarad mira u regionu - rekao je Po koji krajem godine odlazi u penziju, a u novom sazivu Kongresa, u januaru, na položaju u kokusu zameniće ga republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers.

Ted Po - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Stajvers je za Glas Amerike rekao da je ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i da mu je drago da će SAD raditi na tome da proba da podstakne dijalog.

- Ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve - kazao je Stajvers.

On je rekao da će za njega vojna saradnja biti jedan od prioriteta, ali i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini.

Kako je naveo, sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija.

- Voleo bih da vidim da ljudi bolje saradjuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate - rekao je Stajvers.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    20. decembar 2018 | 10:56

    Sad će da nas oprave... Kako god jedan od retkih razumnih poteza Trampa. Kako je delovalo da smo prepušteni sami sebi ovo je možda i najbolje što je trenutno moglo da se desi bez obzira što je SAD subjektivna po ovom pitanju.

  • Ljiljana K.

    20. decembar 2018 | 13:59

    Šta će oni da potpišu kad ništa što potpišu ne poštuju? Neka najpre ispoštuju Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244.

  • RICINUS

    20. decembar 2018 | 09:29

    Gde god amerika i engleska rešava probleme u svetu to su ratovi bolest beda....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA