Beograd zaoštrio odnose sa Podgoricom, Zagrebom i Prištinom: Đukanović tvrdi da Crna Gora ne donosi antisrpske odluke

Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori - kaže predsednik Crne Gore

  • 6

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je u poslednjih godinu došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom, kao i da vlasti Crne Gore ne donose antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu.

Đukanović je u intervjuu u emisiji "Živa istina" na crnogorskom Javnom servisu, ocenio takođe da nije dobar pristup pojedinih zemalja Unije da Zapadni Balkan u paketu uđe u EU, prenosi RTCG.

- Ako se opredelimo za takav pristup, onda favorizujemo poslednjeg. Čini mi se da taj pristup ipak nije odneo prevagu u politici EU - kazao je Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, EU je već izvesno korigovala sopstveni model i tempo proširenja.

- Crna Gora je otvorila 32 poglavlja, a Srbija 16 i ako EU bude dosledna u tom novom pristupu, to znači da bi mi četiri godine trebalo da čekamo Srbiju. Ne mislim da je to racionalno - poručio je Đukanović.

Đukanović u Parizu - FOTO TANJUG/ KABINET PREDSEDNIKA CRNE GORE/ SASA MATIC

On je naveo da ga ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori, za koje je izneo tvrdnju da, umesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu.

- Verujem da je posredi nasedanje Beograda na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava i da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i finansiranje aktivnosti koje su otvoreno usmerene na destrukciju države Crne Gore - smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu došlo je do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

- Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori. Jedan deo javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu. Mi ne donosimo antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu - poručio je Đukanović i dodao da ne može da razume čemu kvarenje odnosa Srbije sa susedima.

Predsednici Srbije i Crne Gore - Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Đukanović je, govoreći o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da nije zaboravio da je Amfilohije u vreme referenduma o nezavisnosti 2006, uprkos potpuno različitim stavovima, odigrao konstruktivnu ulogu i doprineo da se jedno važno pitanje reši na miran način.

Ipak, crnogorski predsednik je ulogu koju SPC igra prema Crnoj Gori nazvao izrazito destruktivnom, koja je čak i nezavisna od državne politike Srbije.

- SPC vrlo istrajno podriva crnogorsku nezavisnost. Smatram da treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i država će se time baviti i ima odgovornost za to - poručio je Đukanović.

Na pitanje zašto je samo četvorici srpskih "šovinista" zabranjen ulazak u Crnu Goru, a nije patrijarhu SPC Irineju i lideru Dveri Bošku Obradoviću koji su "davali mnogo gore izjave prema Crnoj Gori", Đukanović je kazao da, u principu, nije pristalica takvih mera, zato što se marginalcima daje publicitet mnogo veći nego što ga imaju i zaslužuju.

- Šta bi značili neki Mirović i Raković da im nije zabranjen ulaz u Crnu Goru? Najveća briga jednoga od njih je da li će mu Crna Gora prihvatiti posmrtne ostatke - da li mi uopšte treba da se bavimo time - rekao je Đukanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    22. decembar 2018 | 13:06

    Pa normalno je da zaostrimo odnose kad ste smradovi i prodane duse!!!!sta ce te nam vi uopste?????

  • Sve su to

    23. decembar 2018 | 02:10

    Neprijatelji srpskoga naroda

  • Dis

    22. decembar 2018 | 16:20

    Da se ja pitam bez odnosa sa njima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA