Dačić izabran za predsednika SPS: Ako ste me izabrali, morate da me slušate, moramo da se obračunamo sa mangupima (FOTO) (VIDEO)

Ovo je njegov četvrti mandant

  • 7

Na 10. Kongresu Socijalističke partije Srbije više od 2.700 delegata je izabralo Ivicu Dačića za predsednika partije, čime je on dobio četvrti mandant.

Uvodnu reč uzeo je lider socijalista Ivica Dačić, inače jedini kandidat za predsednika socijalista.

On je istakao da je Kosovo i Metohija najteže pitanje Srbije, da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani, ali da je naša zemlja uspela da preokrene situaciju i da nijedno rešenje, pa čak ni diskusija o rešenju za Kosovo ne može da se dešava bez znanja i učešća Srbije.

- Čvrsto stojimo na tome da Srbija ne može bti ponižena i može prihvatiti samo pravedni kompromis - rekao je Dačić.

Nema te sile, kaže, koja će Srbiju naterati po cenu gubitka nacionalih i državnih interesa da uđe u EU, a da gubi Kosovo.

- To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije - rekao je on.

Dačić je rekao da kao predsednik partije može da kaže da nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik i da se time ponose.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prema njegovim rečima, nalazimo se u kritičnom trenutku, u kojem je na našoj generaciji da reši ovo vekovno pitanje, solucijom koja će doneti dugotrajni mir i stabilnost budućim pokoljenjima.

Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani.

- Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi, ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši“, kazao je Dačić.

Upitao je šta će biti sledeće posle taksi, formiranja vojske, i naglasio da se Srbija bori za KiM i za sve Srbe koji tamo žive, a u tome, istakao je Dačić, imamo samo sebe.

- Moramo biti svesni toga. Srbija je sopstveni trudom uspela da preokrene čitav proces oko KiM, koji je vodio ka cementiranju nezavisnosti i uključenje Kosova u međunarodne organizacije. Taj trend je zaustavljen. Za sada je 12 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države. Kosovo nije primljeno u UNESKO, nije primljeno u Interpol -podsetio je on.

Rekao je da mu je predsednik Srbije zamerio što se previše radovao pobedi u Interpolu i rekao da je razmišljao da bi bio tužan da smo izguboli i da ne može da bude tužan kada smo pobedili.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ukazao je da je u UNESKO najpre 92 zemlje glasalo za prijem Kosova, a tri godine kasnije, nedavno - 76.

- 50 zemalja je bilo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju i to je ono što ekstremnim snagama u svetu i Prištini smeta. Njima smeta to što ne mogu da dobiju sve što su godinama i decenijama ranije radili kršeći međunarodno pravo, optužujcuhi Srbij da je kriva za navodno etničko čisćenje i genocid. Srpski narod je najveća žrtva genocida u Hrvatskoj, BiH i na KiM - naglasio je on.

Principijelni stav SPS i vlade Srbije je, kako je podvukao, da nikada nećemo priznati nezavsinost Kosova. 

On je istakao da su dva važna dokumenta potpisana u vreme SPS - Rezolucija SB UN 12 44, kao jedini međunarodni pravni dokument koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i Dejtonski sporazum, koji je ustanovio Republiku Srpsku i, ističe, najveće je dostighnuće srpskog naroda u 20. veku.

Poručio je da je obaveza Srbije, od koje niko ne može da je odvrati, da sarađuje i sa RS i sa predstavnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim prostorima.

- Pošto je Srbija bila garant Dejtonskog sporazuma, velika podrška i samo to - Srbija će uvek biti uz RS. Ona je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Lider socijalista je ponovio da socijalisti nisu nestali, naprotiv, stoje, kaže, postojano na žalost neprijatelja, iako su im, kako kaže, pripisivane sve nevolje naroda i države.

- Na početku 21. veka socijalisti su bili otpisani. Bili smo izloženi progonima, klevetama, pripisivane su nam sve nevolje naroda i države, ali socijalisti nisu iskorenjeni, mi stojimo postojano - rekao je Dačić u Sava centru.

On je naveo da od početka SPS stoji na dva stuba politike - društvene pravde i bezuslovne ljubavi prema srpskom narodu u svim zemljama u kojima živi.

Dačić je, kao kandidat za predsednika stranke, poručio delegatima da ga biraju, ne zbog njegovih političkih ambicija, koje je, kaže, ostvario, već ako misle da im je potreban i ako je koristan za partiju.

- Ako me birate, onda morate i da me slušate - rekao je Dačić socijalistima.

On je rekao da vladajućoj koaliciji ne preti nikakva opozicija, jer, kako kaže, "ne možete se osvrtati na svakog komarca koji vas ujede".

- Najveći problem jesu mangupi u našim redovima. To moramo da eliminišemo, da bi partija bila bolja. Moramo da učinimo sve da se što bolje predstavimo građanima - rekao je Dačić.

Socijalizam danas, kaže, podrazumeva: stan, posao, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i penziju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dačić je naveo da koalicija sa SNS ima dva temeljna principa, jedan je da brane nacionalne i državne interese, a drugi kako bi se pravednije raspodelio društveni proizvod budući da nisu iz istog ideloškog korpusa.

- To nije bilo moguće bez jake ekonomije. Složili smo se da je stabilizujemo i da napravimo veći društveni rast - rekao je Dacicć.

Kaže da je ubeđen u ispravnost odluke da SPS gradi strateško partnerstvo sa SNS kako bi Srbiju izvukli iz krize i usmerili ka liderstvu u ovom delu Evrope.

- Ne želim da budem predsednik socijalista utopista već onih koji će imati podršku među građanima jer daju odgovore na teška pitanja - poručio je Dačić.

Kako je rekao, socijalisti će i dalje ostati sidro stabilnosti iz čvrst oslonac kroz burna vremena.

- Spavao sam na podu kao ilegalac u studentskom domu i postao premijer, ministar spoljnih i unutrašnjih poslova, a to je sve bilo moguće samo u socijalizmu”, rekao je Dačić i dodao da srpski socijalisti u 21. veku "stoje postojano" na stazi koju su utabali najbolji ljudi u novijoj istoriji i nadahnuti idealima koji spajaju najbolje ljude celog čovečanstva.

- Niko u Srbiji nema takvo nasleđe, niti tave stručne i posevćene ljude za svaki zadatak i posao. Socijalisti su najstariji politički brend, ne postoji snaga u narodu sa dubljim korenima - rekao je on i dodao da SPS jeste nastao 1990. godine, ali i napomenuo da imaju korene u komunističkom pokretu.

On je ranije rekao da predsednik stranke mora da joj doprinosi, te da ako smanjuje politički kapacitet stranke, jer nije popularan, mora da snosi posledice.

- U politici je kao u svakom drugom poslu, kada ne budete u stanju da dobro radite posao, menjaće vas. Onaj ko je na čelu stranke mora da doprinosi, a moj rejting veći je od rejtinga stranke - kaže Dačić i dodaje da on daje vetar u leđa stranci.

Dačić je rekao i da trenutno postoji veliki pad popularnosti stranaka i politike kao profesije, te da nije lako učestvovati na političkoj sceni kada se ima velika stranka kao što je SNS, a pogotovu u situaciji kao što je slučaj sa SPS-om, koji nije opoziciona stranka.

- Mi smo jedna od retkih stranaka koja ima ideologiju, razlikujemo se od SNS-a, koji su umerena desnica. Za njih je ekonomija prioritetna, a kod nas je bitno kakav je način raspodele društvenog bogatstva, položaj radnika, socijalna politika - naveo je Dačić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na kongres su sa malim zakašnjenjem stigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Grčke Aleksis Cipras.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da smo mi Srbi zadovoljni samo ako dobijemo maksimalno, pa i po pitanju Kosova i Metohije, ali, istakao je, to neće biti moguće, ma ko vladao.

- Danas da pitam moje i vaše članove i funkcionere koje je to rešenje, koji je kompromis sa kojim bi bili zadovoljni, ni od koga neću čuti odgovor. Mi Srbi smo zadovoljni samo ako dobijemo maksimalno - kazao je on.

Rekao je da je zahvalan SPS-u što su vredno radili i zajedno sa SNS radili na tome da pozicija Srbije bude nešto čvršća, jača, da možemo za više da se borimo i više da izborimo za srpski narod i na KiM.

Kada je Ivica Dačić krenuo u razgovore sa Albancima, kaže, ništa nismo imali:

- Pustite priče mnogih vaših i mojih da je sve bilo naše. Ništa nije bilo naše. Postavili su granicu između centralne Srbije i Kosova na Jarinju i Brnjaku. Sve su im dali. Dali su im presudu Međunarodnog suda pravde 2010. da njihova deklaracija nije bila ilegalni akt. To je najveća sramota koju smo sebi počinili. I danas je to jedina stvar oko koje se trude naši eksperti, a ne možemo da obranimo -  rekao je Vučić.

To, kaže, možemo da "zahvalimo" nekim neodgovornim tipovima u politici.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Pitajte Dačića šta su mu govorili dok su bili u koaliciji - ''hvala Bogu da smo se toga ratosiljali''. Ni na šta nisu mislili, ali su danas u stanju da nam drže pridike. A situacija je sada neuporedivo teža. Mi, međutim, nemamo problem da obavljamo teške stvari - poručio je Vučić.

On je ispričao da je pre pet, šest godina Dačić došao kod njega i rekao mu da ih neki iz vlade varaju da se Srbija bliži bankrotstvu.

Kada im je zatim predočio da će za prevazilaženje takve situacije morati da se povuku bolni potez, donesu najteže odluke i krene u reforme, očekivao je, kaže, da će Dačih i predsednik JS Dragan Marković Palma odbiti i da će reći da će zbog toga izgubiti poverenje naroda.

- Rekli su - ''ako ne postoji drugo rešenje, idemo u to, izguraćemo''. I šta god ko mislio, brojevi govore precizno - poručio je Vučić.

Kako je rekao, u vreme kada su o tome razgovarali javni dug je bio 79 dsoto BDP-a, a od 1. januara, biće manji od 50 odsto, tada je nezaposlenost bila 25,9 odsto, a danas je 11,3 odsto...

- To smo uradili za budućost, za našu decu. Uspeli smo da tri godine zaredom imamo suficit u budžetu, kao rezultat svega što smo radili 2013. i 2014. godine i tek će se videti rezultat onoga što se radi danas, a toga ne bi bilo bez razumevanja SPS, njihove odgovornosti i ozbiljnog pristupa - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Podsetio je da je on pre nekoliko godina bio za koaliciju sa socijalistima, iako SNS-u SPS matematički nije bio potreban, ali da politika nikada nije matematika i da je znao da bez njih ne mogu i ne smeju da idu političke promene.

- Politika nikada nije matematika, u policiti morate da se saglasite sa ljudima i da gurate politiku snažno - rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na odnos Srbije i RS i istakao da smo prešli korake od sedam milja u međusobnim odnosima, koji nikada nisu bili bolji.

- Znam da ćete uvek više voleti Slobodana Miloševića nego mene, možda i više nego Dačića, ali rezultati su danas bolji nego tada, pa i po tom pitanju - rekao je Vučić.

Naveo je da je uvek pokazivao poštovanje prema SPS i sivma iz te partije, da se nikada ni sa kim od njih nije "obručunavao", jer poštuje izbor građana i izbor ljudi iz SPS-a i nema problem da o tome javno i otvoreno govori.

Poručio je da su pred nama godine koje neće biti lake, ali da će ekonomija da napreduje, da će penzioneri imati veće panije, a radnici veće plate.

Ukazao je i da su nam problemi odnosi u regionu i svetu i da su nam zato potrebni prijatelji, poput grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, ali i drugih, svih, kaže, koji u saradnji sa Srbijom vide budućnost naše zemlje.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je da Grčka i Srbija dele veliki deo istorije pošto su se zajedno borile protiv nacizma i fažišma i da Grčka i sada podržava našu zemlju u rešavanju svih nacionalnih pitanja.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Srbiji i Beogradu i kao predstavnik prve partije političke levice koja je došla na vlast u Grčkoj. Svaki put kada sam u Srbiji osećam vrlo prijateljsku klimu, kao da sam kod kuće - rekao je Cipras koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem došao na kongres socijalista.

Cipras je istakao da je grčki narod uvek pomagao Srbe u teškim trenucima.

- Delimo veliki deo zajedničke istorije, uvek smo bili na istoj strani istorije , zajedno se borili i prlivali krv i suprostavljali nacizmu i fažizmu - kazao je on dodajući da se se dva naroda zajedno borila i za principe slobode, ravnopravnosti i pravde.

Naglasio je da je grčki narod bio uz Srbiju i u vremenu kada su velike sile pokušale da je izoluju i tokom bombardovanja.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kada ste pokušavali da odbranite svoju zemlju i kasnije, kada ste pokušali da je ponovo izgradite, naglasio je Cipras.

- Želim da vas uverim da je Grčka zemlja koja poštuje međunarodno pravo i pravdu. I u vašim pokušajima Grčka će uvek biti uz vas da vam pruža podršku i pomoć da nastavite u tome - poručio je on.

Takođe kaže da Srbija i Grčka žele umesto zidova da podižu mostove komunikacije na Balkanu.

Kada je reč o socijalizmu, Cipras je rekao da nijedna borba nije bila uzaludna kada je reč o velikim principima.

Prisutnima su se obratili lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković naglasio je da koalicija SPS - JS zajedno sa SNS daje dobre rezultate i nastaviće da se bori protiv bele kuge i za socijalnu pravdu.

- Naravno uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, mi smo sada vratili sve ono što nekada nije bilo, a to je borba protiv bele kuge, da porodice dobijaju novčanu pomoć, zatim socijalnu pravdu, otvaranje novih radnih mesta i drugo. Poboljšana je i međunarodna saradnja sa celim svetom", rekao je Marković i dodao da nisu pogrešili što su ušli u koaliciju sa SNS.

Kada je na kongres socijalista došao predsednik Vučić, za vreme njegovog obraćanja, Marković je rekao da je počastvovan što je imao priliku da najavi dolazak najboljeg predsednika svih vremena kojeg je Srbija ikad imala.

- On (Vučić) brine za svakog čoveka u Srbiji - naglasio je Marković, ali i dodao da isto tako Srbija nikada nije imala tako dobrog ministra spoljnih poslova kao što je Ivica Dačić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Takođe, Marković ističe da je Srbija došla u poziciju da je Vučića pozvao predsednik SAD Donald Tramp da ode u SAD i zamolio da reši problem između Srba i Albanaca.

Marković je govoreći o protestima opozicije rekao da njima nije stalo do građana i Srbije već samo do vlasti.

Istakao je da se, dok je Srbiji najteže i kada se naša zemlja istinom i pravdom bori protiv celog sveta, opozicija ne pita zašto su kosovski Albanci uveli takse na proizvode iz Srbije i formirali vojsku.

Predsednik SNSD i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Republika Srpska zahvalna Srbiji za podršku koja je najkonkretnija i najbolja od kada postoji RS i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to tako.

- Konačno sam razumeo zašto mi iz RS ponekad više volimo Srbiju nego vi ovde - jer, želimo njen uspeh, da bude jaka I moćna. Nama preostaje samo da vas volimo. Vi, ponekad suočeni sa problemima svakodnevnice, možda i zaboravite ponešto, a mi nikad ne zaboravimo Srbiju i uvek smo okrenuti vama - rekao je Dodik na 10. Kongresu SPS. Kako je dodao, veruje da RS i srpski narod zavređuju i imaju pažnju Srbije.

Srbija je žrtvovala u nekim vremenima svoju stabilnost i bila nam podrška, Srbija je ta koja je bitno uticala da se formira RS, davala podršku sve vreme, rekao je Dodik.

- Mi to nismo I nećemo zaboraviti, zato vam vraćamo ljubavlju koju imamo - rekao je on.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naveo je da raspad bivše zemlje nije bio pravedan za srpski narod.

- Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što želimo, izloženi smo značjanom pritisku međunarodnog faktora, koji je devastirao Dejtonski sporazumu u delu naših prava i u u stalnoj smo borbi da se izborimo za ono što smo stekli tim sporazumom - ističe Dodik.

Ostajemo posvećeni stabilnosti i miru, ne tražimo više od onoga što nam je garantovano Ustavom i zato nam je podrška Srbije potrebna i zato je i dobijamo, zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    22. decembar 2018 | 16:56

    Koferce i zlatne ribice ...

  • Petar.ns.66

    22. decembar 2018 | 13:57

    Vrlo demokratski.jedan kandidat.kakva partija takva demokratija.hahaha

  • Aca

    22. decembar 2018 | 12:59

    Dacicu legendo samo jako pametan vredan i uspesan!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA