26

Novi udar sa Baltika na Srbiju! Ako hoćete u EU, znate šta je uslov

Pojedinim članicama smeta i razvijena vojno-tehnička saradnja Srbije i Rusijem, zajedničke vojne vežbe, a zameraju čak i saradnju srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i ruske Federalne službe bezbednosti

Srbija, EU, Evropska unija, Litvanija, Letonija, Estonija
Foto-ilustracija: pixabay.com

Nekoliko država članica EU ne dozvoljava Srbiji da dobije izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, na koji se čeka više od četiri godine, a postoje informacije da je Litvanija predložila izradu novog, kaže Igor Novaković iz nevladinog Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Novaković u izjavi Tanjugu kaže da ne bi trebalo pisati novi izveštaj, jer bi to oduzelo previše vremena, već revidirati postojeći, koji je završen još 2014. godine.

- Pisanje novog izveštaja bi podrazumevalo verovatno i novi eksplonatorni i bilateralni skrining, što u principu nema smisla. Bilo bi najbolje revidirati postojeći tekst i to se verovatno može uraditi za kratko vreme, dok bi novi bilateralni i eksplanatorni skrinig uzeli malo više vremena nego što treba - kaže Novaković.

Izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o skriningu, odnosno procesu analitičkog pregleda zakonodavstva, još 2014. godine poslat je državama članicama na revidiranje i odobrenje.

Sedište EU - Foto: Tanjug/AP

Međutim, nekoliko država, među kojima i Litvanija, ne dozvoljavaju Srbiji da dobije taj izveštaj, koji je prvi korak na putu ka otvaranju Poglavlja 31.

Novaković je podsetio da je u julu ove godine mađarski ministar spoljih poslova Peter Sijarto rekao da bi Litvanija trebalo da iznese svoje mišljenje u vezi sa skriningom za Poglavlje 31, kako bi dalje mogla da se nastavi procedura.

Novaković kaže da su razlozi zbog kojih Litvanija blokira izveštaj brojni i da sežu još u 2011. godinu, ali da je glavni razlog određeno nepoverenje prema spoljnoj politici Srbije kad je reč o Rusiji.

Objašnjava da su trenutno glavni deo Poglavlja 31 spoljnopolitičke deklaracije i mere sa kojima se Srbija ne usaglašava, a pre svega one koje se tiču Rusije i konflikta u Ukrajini.

- Sigurno je da naša administracija u Ministarstvu spoljnih poslova i pregovaračkom timu zalaže za to da nema potebe da se pravi problem na osnovu izveštaja o skriningu i da je potrebno uspostaviti zvaničan, vidljivi dijalog, a nužan preduslov za to je izveštaj - rekao je Novaković.

Dodaje da će samo otvaranje poglavlja trajati određeno vreme zbog procedure, ali da je prethodno neophodno da Srbija dobije izveštaj o skriningu.

Nakon toga će obe strane predstaviti svoju pregovaračku poziciju, a onda će se krenuti u otvaranje poglavlja.

Inače, kako prenose "Večernje novosti", saradnja Srbije i Rusije i činjenica da Beograd nije uveo sankcije Moskvi, trn su u oku najvećim zagovornicima embarga Kremlju u okviru EU, a to su Poljska i bivše sovjetske republike koje su danas u Uniji - Litvanija, Estonija i Letonija.

Kremlj - Foto: Pixabay.com

Kako se navodi, u diplomatskim krugovima u Briselu govori se i da Nemačka, iako nema tvrd stav kao baltičke zemlje i Poljaci, takođe ne gleda blagonaklono na nizak nivo usaglašenosti Srbije sa odlukama i deklaracijama Brisela koje se tiču Rusije.

Tačnije, Srbija se nije pridružila nijednoj od devet deklaracija koje se direktno ili indirektno tiču Moskve, a koje je Brisel usvojio u prvoj polovini godine, a od ukupno 32 spoljnopolitička dokumenta u kojima je traženo usaglašavanje, Srbija je odbila čak 18.

Pojedinim članicama smeta i razvijena vojno-tehnička saradnja Srbije i Rusijem, zajedničke vojne vežbe, a zameraju čak i saradnju srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i ruske Federalne službe bezbednosti.

BRISEL, ZA SADA, NE PIŠE NOVI IZVEŠTAJ

Brisel nije doneo odluku da se izradi novi Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, budući da takvu odluku nije potvrdilo svih 28 članica EU, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je, na pitanje Tanjuga da li je Litvanija predložila izradu novog Izveštaja o skrinigu, rekla da nije pompezna vest da bi nacrt Izveštaja o skriningu za Poglavlje 31 trebalo ažurirati, iz, kako kaže, jednostavnog razloga, budući da se podaci u njemu odnose na period do kraja 2014. godine.

- Donošenje potpuno novog izveštaja zahtevalo bi kompleksnu proceduru i novi pravni osnov, budući da je skrining svih poglavlja, a lično sam prisustvovala eksplanatornom skriningu jula 2014. godine, u pregovoračkom procesu okončan u martu 2015. godine - rekla je Joksimović.

Joksimović - FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Navodeći da je sve to stvar forme, Joksimović kaže da je suština da Srbija u pristupu pitanjima bezbednosti vodi računa o svojoj bezednosti, a svojim ponašanjem i aktvnostima doprinosi bezbednosti regiona i same EU.

Dodaje da je Srbija, kao jedna od najvećih država u jugoistočnoj Evropi, pružila značajan doprinos borbi protiv terorizma, upravljanju izazovima migranstske krize, te evropskoj bezbednosti izvan evropskog kontinenta zajedničkim učešćem u misijama i operacijama EU.

- Takođe, potpuno je jasno iz Pregovaračkog okvira EU sa Srbijom da je potpuno usaglašavanje naše sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU neophodno postići do trenutka punopravnog članstva - zaključila je Joksimović.

Nekoliko država članica EU ne dozvoljava Srbiji da dobije izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, na koji se čeka više od četiri godine, a postoje informacije da je Litvanija, najviše zbog odnosa Srbije sa Rusijom, predložila izradu novog.

VIDEO: Da li će vojska EU biti reinkarnacija armije Austrougarske?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: EU, Evropska unija, Litvanija, Otvaranje poglavlja, Poglavlje 31, Poljska, Rusija, Sankcije Rusiji, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (26)
Poređaj komentare:
 • С
  Срби Србима

  НЕ еу!

 • D
  Djoka

  SAY NO TO EU !!!

 • Z
  Zak

  Znaci oni mogu imati odnose sa Amerikom koja nije clanica EU a mi ne mozemo sa nasim prijateljima nisu nam ni potrebni.

Đukanović nije mogao da spreči bombardovanje Jugoslavije, ali uspeo je da spase Crnu Goru: DPS se oglasila povodom godišnjice NATO agresije

Dve neočekivane stvari uoči današnje sednice Predsedništva SNS (FOTO) (VIDEO)

Dačić potvrdio: Paragvaj ostaje pri stavu o nepriznavanju Kosova

Francuz izneo najmračnije činjenice o Kosovu, pa pitao: Kako usred Evrope možemo da tolerišemo da se događa nešto što liči na aparthejd?

"Vojska Kosova" započela vežbu kodnog naziva "Jastreb 03": Aktiviran 3. bataljon za brze reakcije

Svi pamte 24. mart, ali na današnji dan Srbija je 4 puta promenila svoju sudbinu

"To što je nama uradio NATO 1999. godine, mi smo učinili u Srebrenici": Jovanović tvrdi da ni danas ne shvatamo pouke bombardovanja

Smena Mikićeve dokaz da su Haradinaju potrebni "podobni Srbi": Iz Srpske liste reagovali na otpuštanje zamenice ministra pravde u Prištini

Pogrdni grafit na prostorijama SNS na Novom Beogradu (FOTO)

SzS zamera Patrijarhu da se stavio na stranu vlasti

Mogerini završila svoju misiju: Nastavak dijaloga ni na vidiku, proleće izgubljeno za sporazum?

Šta je Donald Tramp govorio o NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine (VIDEO)

Predstavnici protesta "1 od 5 miliona" predali zahteve upravi RTV Vojvodine

Teroristi smeta istina! Haradinaj smenio Srpkinju zbog njenih reči o NATO agresiji (FOTO)

Tači priznao da je od NATO-a unapred dobio datum početka bombardovanja: Otkrio gde se krio 24. marta 1999.

Status kvo nije opcija! Odmah ukinite takse: Oštra poruka EU Prištini

Haradinaj postavio nemoguć uslov za povratak srpske robe na tržište Kosova i Metohije

Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima na dnevnom redu: Danas sednica Predsedništva SNS

Odlučili smo da odavde nema nazad! Rakić: Najveća nam je podrška Vučićeva poruka da neće dozvoliti proterivanje Srba

Neka kažu da li želi izbore ili moju glavu: Vučićeva poruka liderima opozicije

Dok se sa bine obraćao zastavniku Vučkoviću, predsednik Vučić zaplakao (VIDEO)

Srbija je danas 10 puta jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. godine! Vučić poručio da Srbiju niko neće moći da pokori (FOTO)

"Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti ako nas ne bude bilo": U Nišu održana državna manifestacija u čast sećanja na NATO agresiju (FOTO) (VIDEO)

DSS postavio spomenik "Aleksandar Vučić, poslednja NATO raketa", ministri ekspresno odgovorili: Kada je trebalo, niste preduzeli ništa

Zabrana ulaska na KiM mladim sportistima je bezumni čin Albanaca: Đurić reagovao na najnovije provokacije Prištine

Na 20. godišnjicu agresije na SR Jugoslaviju iz NATO poručili: Evo zbog čega smo vas bombardovali

"Početak NATO agresije bio je jedan od najsrećnijih dana u mom životu": Pacoli ovim komentarom zapalio društvene mreže (FOTO)

Putinov "Hirurg" sa Noćnim vukovima odao poštu žrtvama NATO bombardovanja: "Sećanje na 78 dana pakla na zemlji" (FOTO) (VIDEO)

Kosnet: SAD su sprečile humanitarnu katastrofu na KiM, "gospodaru Kosova" ni to nije dovoljno, pominje "genocidni teror"

"Možemo oprostiti, ali najgnusniji zločin 20. veka nikada nećemo zaboraviti": Na Kosovu odata pošta nastradalima u NATO agresiji (FOTO) (VIDEO)

Vučić: Rezultati Putinove posete su dalekosežni (FOTO)

Ubistvo male Milice Rakić oslikava svu bezumnost rata: Sećamo se najmlađih žrtava NATO bombardovanja (FOTO)

Šešelj na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije zapalio zastavu Alijanse (FOTO) (VIDEO)

Palma bi da kazni nalogodavce i izvršioce NATO agresije: Da odgovaraju za ratni zločin

Jovanović o govoru Malinovića: Protest zloupotrebljen za nacionalističko ludilo! Bojana Maljević poručila: Slažem se sa Čedom

Oglasile se ambasade zemalja članica NATO: Diplomate potpisale zajedničku izjavu saučešća povodom 20. godišnjice bombardovanja

Gde su danas glavni političari koji su vodili državu kad je krenulo bombardovanje: Njih 25 je donelo odluku o ratnom stanju u SRJ

Bezbednosna situacija na KiM složena, jedna varnica može da napravi katastrofu: Stefanovićevo upozorenje čitavom regionu

Drašković obelodanio šta nije znao o periodu NATO agresije: Da je prva verzija Dejtonskog sporazuma potpisana, rat bi bio izbegnut. Ali Milošević i Tači su rekli - ne

Čule su se sirene, pa je usledila poruka: Pažnja, pažnja vazdušna opasnost! Pale su prve bombe: 20 godina od bombardovanja SR Jugoslavije (FOTO) (VIDEO)

Haradinajev šamar žrtvama NATO agresije: Bombardovanje Jugoslavije Priština "slavi kao oslobođenje" (FOTO)

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona": Građani šetali pod parolom "Isti zahtevi - nema povlačenja" (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima