≫ 

Bez ukidanja taksi, dijalog ostaje zamrznut: Ljajić o odlukama Prištine

Jedino ostaje pritisak iz Evrope i Vašingtona da se takse povuku - kaže Ljajić

  • 3
Rasim Ljajić Foto: Marko Jovanović

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da nije moguće predvideti dalje poteze Prištine i da li će oni povući dodatne takse na srpsku robu, ali da u međunarodnim krugovima postoji jasan konsenzus da su takse neprihvatljive i da moraju biti povučene.

U protivnom, naveo je Ljajić, ceo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ostaje zamrznut.

- Ove ekonomske mere su ''par ekselans'' političke mere, one su zamrzle dijalog - kaže Ljajić i ističe da bi se dijalog između Beograda i Prištine nastavio, situacija mora da se vrati na period pre uspostavljanja prvih taksi od 10 odsto.

Ljajić je gostujući na Pinku rekao da je "teško predviđati iracionalne poteze nekih ljudi", te da kada su prvi put uvedene takse od 10 odsto, i naši ali i privrednici sa KiM su očekivali da će one trajati 10 do 15 dana.

Ljajić - Foto: Marko Jovanović

A zatim, dodao je, Priština je podigla takse na 100 posto.

- Ko može da kaže šta će se desiti - upitao je Ljjić.

- Mi na dnevnoj bazi pratimo štetu. Za prvi mesec je bila 34, 6 miliona manjka robe koja je plasirana na KiM u odnosu na isti period prošle godine - naveo je ministar.

Praktično je, kaže, trgovina stala, osim međunarodnih brendova koji su izuzeti.

- Prete i da će njih staviti na taj spisak. Jedino ostaje pritisak iz Evrope i Vašingtona da se takse povuku - kaže Ljajić.

VIDEO: Ubili su trgovinu i zarobili Srbe na KiM

(telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GrofMonte

    26. decembar 2018 | 13:34

    Pa nista onda Ljajicu, nece biti dialoga bar ne za neko duze vreme

  • mihailovic

    26. decembar 2018 | 16:47

    Bez ukidanja taksi,albanske OVK ROSU policije i OVK vojske nema dijalog sa albanskim OVK teroristima i Nato EU okupatorom Proglasiti okupaciju juzne Srbije Kosovo i Metohije,vojni savez sa Rusijom i Ruske vojne baze po celoj Srbiji u u UN jedino raditi na uspostavu Ustavnog teritorijalnog suvereniteta Srbije nad juznom Srbijom Kosovo i Metohije !

  • haj

    26. decembar 2018 | 14:57

    Bolje da bide pregovarajnja nema ukidajnja saknkcija samo dogovorom moze dase postigne nesto nemoj srbija da ceka dace albanci ukinut taksu be dogovora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA