≫ 

Dačić: Niko ne može da kaže da ćemo rešiti Kosovo i Metohiju sledeće godine

- Evropski pregovarači su već izvesno vreme po strani, oni će imati izbore u maju, a posle toga još nekoliko meseci će proći dok naprave Komisiju i izaberu naslednika Federike Mogerini - naveo je ministar spoljnih poslova

  • 1

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nijedan ozbiljan političar ne može da kaže da će se u narednoj godini rešiti pitanja Kosova, ali je sigurno "da ćemo se time intenzivno baviti" i smatra da će biti, verovatno, drugačiji format u dijalogu Beograda i Prištine.

- Niko ne može da kaže rešićemo Kosovo i Metohiju iduće godine, bar niko od ozbiljnih političara i kod nas i u svetu. Što se mene tiče, ja bih voleo da već sutra imamo dogovor i rešenje, ali to nije realno, mnogo još kockica treba da se sklopi - rekao je Dačić za novi Nedeljnik, na pitanje da li očekuje da se u narednoj godini reši pitanje Kosova.

Dačić je rekao da je sigurno "da ćemo se u 2019. godini time intenzivno baviti i verovatno u drugačijem formatu nego do sada".

- Evropski pregovarači su već izvesno vreme po strani, oni će imati izbore u maju, a posle toga još nekoliko meseci će proći dok naprave Komisiju i izaberu naslednika Federike Mogerini - naveo je Dačić.

On je rekao da "Sjedinjene Države žele da popune taj vakuum i to je dobro za ceo proces, jer mi ne želimo da se gubi vreme".

Foto: Sluzba za saradnju sa medijima predsednika Republike

- Zato i ohrabruje pismo Donalda Trampa predsedniku Vučiću, kao dobar znak da je i Americi stalo da se dijalog nastavi, da se ne izgubi taj zamajac, kao što se mnogo puta dešavalo u poslednjih pet-šest godina, uvek zaslugom Prištine - rekao je Dačić.

On je istakao da bi po njegovom mišljenju bilo korisno da se uz SAD, u proces uključe i druge velike zemlje, poput Rusije i Kine, jer bi to obezbedilo široke međunarodne garancije za sve što bude dogovoreno.

Prema njegovim rečima, "to bi značilo pun medjunarodni legitimitet za sve što bude dogovoreno oko Kosova i Metohije, a pre svega osiguralo bi da dogovor bude dugog veka, što je Srbiji i te kako u interesu".

- Ideja o razgraničenju Srba i Albanaca jeste jedina na stolu, ali ona mora biti praćena i nizom drugih dogovora. Mi ne odustajemo od najviših prava za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, od zaštite srpske baštine, od velike imovine koju Srbija ima na Kosovu i Metohiji, i to svi dobro znaju - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA