Sporazum Beograda i Prištine treba svima da donese osećaj pobede, to je i najveći izazov: Tači o budućnosti dijaloga

On, međutim, nije odgovorio na direktno pitanje da li će sporazumom sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije ili će pripasti Srbiji

  • 73

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, čije konture još ne postoje, svim stranama treba da donese osećaj pobede - ne samo Kosovu već i Srbiji i međunarodnoj zajednici.

Tači je u intervjuu za prištinsku "Epoku e re" ponovio da je ključna tačka tog sporazuma priznanje kosovske nezavisnosti od Beograda i "stolica" za Prištinu u UN.

Dodao je da tim dokumentom treba da budu, kako kaže, definisana i sva druga "otvorena pitanja između dve zemlje".

- Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobednički u ovom procesu, ne samo na Kosovu već i u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici. Ja sam tražio da se u ovaj proces uključi Preševska dolina i da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu - naveo je Tači.

On, međutim, nije odgovorio na direktno pitanje da li će sporazumom sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije ili će pripasti Srbiji.

- Cilj sporazuma je da bude konačan i Kosovu i regionu treba da donese trajni mir i stabilnost. Bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu - naveo je Tači.

Foto: European Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

Prema njegovim rečima, najizazovnija tačka sporazuma da se "obe strane osećaju pobednički".

Ocenivši da će postizanje sporazuma s Beogradom biti jedno od naznačajnijih pitanja u ovoj godini, Tači kaže da je s tim u vezi vidljiv “novi zamah” i u međunarodnoj zajednici da se reše otvorena pitanja između “zemalja Balkana”.

Nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, koji je nakon dve decenije doneo rešenje za spor oko imena Makedonije, u fokusu je sporazum između Beograda i Prištine.

Nakon što je, kako kaže, međunarodna zajednca postala jasnija u svojim porukama, Tači očekuje da će i opozicione stranke uskoro preuzeti ulogu koja im pripada u “ovom istorijskom procesu za Kosovo”.

- Kontura sporazuma nema - kaže Tači, koji je ponovo ocenio ohrabrujućim pismo američkog predsednika Donalda Trampa, koji je, podseća, rekao da bi sporazum trebalo potpisati do proleća.

- Štaviše, u pismu piše kako bi bilo tragično da propustimo ovu priliku, jer ko zna kada će nam se ukazati nova - naveo je Tači i dodao da smatra da stoga Trampovo pismo treba shvatiti ozbiljno i delovati u skladu s njim.

U slučaju nepostizanja sporazuma, kaže, evropska budućnost Beograda i Prištine bila bi dovedena u pitanje i nijedan investitor ne bi ulagao ni u Srbiji ni na Kosovu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. januar 2019 | 15:02

    Tači jedno priča , a drugo radi, njemu nikada ne moze da se veruje, a na sve načine pokušava da zaoštri odnose sa nama.

  • Ivana

    2. januar 2019 | 17:43

    Mi kao narod treba da se borimo da Srbi u ovoj priči izađu kao pobednici.

  • Sanja

    2. januar 2019 | 16:20

    Taciju ne treba nista verovati. Njegov cilj je da proteras sve Srbe sa Kosova ali to mi nece poci za rukom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA