Region očekuju krupne odluke, Han poručio: Čekam odgovor Prištine o taksama, otvaranje novih poglavlja i rešenja spora oko imena Makedonije

Han je novinarima u Briselu ponovio ponudu da se o trgovinskim barijerama pregovara u zasebnom formatu

  • 5

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han rekao je danas da se nada da će ovih dana stići odgovor sa Kosova u vezi sa taksama koje je Priština uvela i istakao da polazi od toga da će ove godine biti otvorena dalja poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom i Crnom Gorom.

Han je, u Briselu, novinarima, ponovio ponudu da se o trgovinskim barijerama pregovara u zasebnom formatu.

Naglasio je da se za takse mora pronaći rešenje.

- Nadam se odgovoru sa Kosova ovih dana. Polazim od toga da će tokom ove godine biti otvorena dalja poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom - rekao je Han.

Nadam se odgovoru sa Kosova ovih dana, polazim od toga da će tokom ove godine biti otvorena dalja poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom, rekao je Johanes Han-Foto: Tanjug/AP

Istakao je i da očekuje još ove ili sledeće nedelje finalnu odluku o rešenju spora oko imena Makedonije.

- Time bi se završio proces u Makedoniji i onda bi Grčka morala da primeni odgovarajuće odluke, koje će omogućiti prijem Skoplja u NATO. Želeo bih da taj proces bude završen do kraja februara. Tada bi konačno bio rešen jedan od dugogodišnjih konflikata - poručio je Han.

Za mart je najavio dalje konferencije o Siriji u Briselu, a u maju desetogodišnjicu istočnog partnestva, te u julu u poljskom Poznanu samit o Zapadnom Balkanu.

Od izbora za Evropski parlament Han ne očekuje nikakve radikalne promene.

Ukazao je da će doći do povećanja "militantnih antievropljana", ali ne u broju koji može izazvati strepnje, a za većinu će, prema njegovim rečima, biti potrebna ubuduće treća frakcija.

Što se EU tiče Han se zalaže za ukidanje prava na veto u spoljnoj politici, kao i za uvođenje donošenje odluka kvalifikovanom većinom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    9. januar 2019 | 17:04

    ukidanje taksi,OVK ROSU i OVK vojska do tada NIKAKAV DIJALOG SA OVK TERORISTIMA! U UN A NE U BRISELU RESAVATI PITANJE OKONCANJA NATO EU OKUPACIJE JUZNE SRBIJE

  • Nikolas

    9. januar 2019 | 16:56

    VIDI SE DA BRISEL NEMA MOC RESAVANJA PITANJA KOSOVA I METOHIJE I DA NE ZELI DA IZVRSI PRITISAK NA PRISTINU !! SAMO AMERI,RUSIJA I KINA MOGU RESITI TAJ PROBLEM U SAVETU BEZBEDNOSTI!!! OVO U BRISELU JE SAMO SOU PROGRAM KOJI NEMA REZULTATA!!

  • X

    9. januar 2019 | 16:56

    Nikome ti nista ne mozes, zato, budi 'ladan !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA