Hrvatska da se izvini Srbima za genocid! Dačić oštro odgovorio Zagrebu i najavio koliko ambasadora se vraća kući

Dačić ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živelo 1991. godine

  • 6

Izvinite se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vreme NDH, pa onda možete da delite lekcije drugima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagujući na optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da svojim kritikama na račun premijera Andreja Plenkovića "otežava pomirenje".

Dačić za "Politiku" ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živelo 1991. godine.

Kaže i da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje proteranih, "ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, proterali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak".

- I, kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gde su živeli - kaže Dačić i dodaje da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umesto onoga u čemu se ne slažemo.

Dačić u Ministarstvu spoljnih poslova - FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak izjavu šefa srpske diplomatije u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Dačić je dan ranije u izjavi za beogradske "Večernje novosti" nazvao "bestidnom" izjavu premijera Plenkovića na božićnom prijemu u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, i upitao "da li on misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz "Oluje".

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju "izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje", prenela je Hina.

NAJMANJE TREĆINA AMBASADORA SE VRAĆA KUĆI

Najmanje trećina ambasadora Srbije tokom ove godine biće zamenjena novim kadrovima, kaže za "Blic" ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- U ovoj godini biće zamenjeni oni kojima je istekao mandat. Da li će baš svi biti opozvani ili ćemo za neke ambasadore odlučiti koji još da ostanu, tek treba da se dogovorimo. O tome ću razgovarati sa predsednikom Vučićem. Svakako u trećini ambasada se mogu očekivati novi kadrovi - rekao je Dačić.

Ambasada Srbije u Francuskoj - Foto: paris.mfa.gov.rs

Srbija ima 69 ambasada, a u 27 država diplomatama je istekao mandat, navodi list. Takođe, rok službe se završio i ambasadorima pri UN i NATO.

Kako se navodi, mandat je okončan i ambasadorima u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Angoli, Argentini, Albaniji, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Holandiji, Cnoj Gori, Českoj, Švajcarskoj, Makedoniji, Maroku, Tunisu.

U pojedinim od ovih amabasada diplomate su već dva mandata što je slučaj sa Moskvom i Tiranom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    10. januar 2019 | 10:20

    A jel moze nekako da se sa Hrvatskom prekinu sve politicke veze? Nit me zanima sta rade i kazu,a i oni da nam malo sjasu sa vrata!!!

  • Тодорић

    10. januar 2019 | 09:41

    И Немачка.

  • Slobodan MIKAVICA

    26. januar 2019 | 20:26

    Najbolja je kad Palenkovic kaze : Srbi su instrumentovali Jasenovac. A ja bih mu mogao poslati jedno genijalno sjedcanstvo, nazalost na francuskom jeziku, ali prebogata fotosima samih ustasa koji su snimali sta su radili sa Srbima.Knjiga se zove Skriveni genocide( Genocide oculte) pisana od italijanskog autora koji je na ovom knjigom branio svoju doktorsku tezu. Vjerujte mi ja sam je kupio ali nikad nisam mogao da je procitam do kraja. Zlocini, nevidjenikoji, prevazilaze sve ljudske norme.Kako rece jedan izraelski autor sve je radjeno rucno za trazliku od Nijemaca koji su to radili vise industriski.Ponavljam nesme se dozvoitida nam Hrvati daju lekcije,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA