Insajderske informacije iz Prištine: Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma između Srba i Albanaca

Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore

  • 4

Predsednik SAD Donald Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između predsednika privremenih institucija na Kosovu Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše danas prištinski list Koha ditore.

Ovome je prethodio susret predsednika Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana, kao ni pregovaračka ekipa i Vlada Kosova, dodaje Koha.

Poznavaoci tog procesa ocenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga.

- Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije - kazao je za dnevnik politolog Krenar Šalja.

Međutim, prema njegovim rečima, to ne znači da pregovaračke ekipe obe strane neće imati uticaja u procesu.

Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore.

U decembru prošle godine predsednik SAD Tramp je uputio pisma predsednicima Kosova i Srbije i istakao mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da postignu dogovor.

- Pozivam Vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite jedinstvenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma - napisao je Tramp u pismu Tačiju.

(Telegraf.rs / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan s

    10. januar 2019 | 13:13

    Siguran sam da Putin i Tramp samo o Srbiji i Kosovo razmišljaju. S tom mišlju i ustaju i ležu.

  • GP

    10. januar 2019 | 12:49

    Hajde neka neko stisne d.pe pa neka potpise priznanje KiM ili bilo sta osim autonomije i onoga sto predvidja rezolucija 1244. Ne dao mu bog!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA