Zbog neophodnih glasova, Haradinaj hoće da smeni Rikala: Ponovo provocira i sa taksama

Ja sam u situaciji da moram poštovati političke zahteve koje dolaze od partije koja daje doprinos za proces glasanja budžeta i slično - rekao je Haradinaj

  • 37

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je moguće da dođe do smene ministra poljoprivrede iz Srpske liste Nenada Rikala, što je jedan od pet uslova opozicione Socijaldemokratske partije da podrži predlog budžeta Vlade tzv. Kosova za 2019.

Njihovi glasovi su neophodni za usvajanje budžeta, budući da poslanici Srpske liste u Skupštini deluju kao opozicija od kako je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, preneo je RSE.

Ministri Srpske liste su u ostavci od marta 2018.godine, kada je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

- Ja sam u situaciji da moram poštovati političke zahteve koje dolaze od partije koja daje doprinos za proces glasanja budžeta i slično - rekao je Haradinaj posle sednice svog kabineta.

Sednica Vlade tzv. Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

Socijaldemokratska partija smatra da je poljoprivreda sektor od prioriteta za koji treba veći budžet, da je potrebna funkcionalizacija ovog sektora, ali i „pravi ljudi na čelu, dok Rikalo nije prava osoba da bude na čelu tog sektora“.

Haradinaj je rekao da je Vlada u konsultacijama sa parlamentarnim grupama o budžetu i da situacija „trenutno izgleda dobro“.

Dodao je da inače ima dobro iskustvo sa svim ministrima Srpske liste, da su bili dobre kolege u poslu, ali veruje da ih „Beograd gura u neku političku poziciju koja nije laka za njih.“

- Oni veruju da su žrtva ovde na Kosovu, zbog politike Beograda. Ja ću ih maksimalno poštovati - rekao je Haradinaj.

Nenad Rikalo - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ponovio da stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije neće biti ukinute dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, prenela je KTV.

Haradinaj tvrdi da zahtevi Beograda i Brisela za ukidanje uvećanih taksi neće uticati na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ponovo je pozvao opozicione partije - Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredejenje da se priključe timu za nastavak dijaloga i svojom ulogom u tom timu ga, kako je rekao, ojačaju u svakom pogledu.

Haradinaj je naveo da Vlada Kosova nije obaveštena od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu o predstojećim ispitivanjima i da nema nikakve informacije o pisanju medija o navodnim avionima koji prevoze osobe koje su pozvane na ispitivanje.

Dodao je i da Vlada nema nikakvu ulogu u tome.

- Ali, imamo zakonsko ovlašćenje da podržimo porodice i pravno i finansijski odbranu, ako se to zatraži - naveo je Haradinaj.

(Telegraf.rs/Fonet/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrea

    11. januar 2019 | 19:40

    Nikako da shvate da je dijalog jedino moguc ako prekinu sa provokacijama i pocnu da se ponasaju u skladu sa sporazumom.

  • Ka10

    11. januar 2019 | 17:21

    Jesu li nasli Tacija,Dali none u Hagu?

  • caca

    11. januar 2019 | 19:09

    Haradinaj nezna sta znaci posten rad,samo zna za muvanje,lazi,ucene,provokacije,prljavstine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA