≫ 

Briselska rampa za Prištinu! Nećete napraviti nijedan korak ka EU ukoliko ne ukinete takse Srbiji i BiH

Evropske integracije zasnovane su na regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju - ističu iz samog vrha administracije u okviru procesa pridruživanja

  • 3

Priština neće moći da napravi više nijedan korak ka EU ukoliko ne ukine nerezonske takse prema Srbiji i BiH, tvrde dobro obavešteni izvori iz Evropske komisije, prenose "Novosti", i ističu da su nelogičnim carinama narušeni stubovi na kojima počiva ceo proces približavanja.

- Evropske integracije zasnovane su na regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju. Sva tri principa su ugrožena odlukom na kojoj istrajavaju kosovske vlasti - ističe naš sagovornik iz samog vrha administracije u okviru procesa pridruživanja.

Takođe, pitanje viza, koje je od velikog značaja za Prištinu, zadire u ovom stadijumu u nadležnost Evropskog saveta i zemalja članica, a ne Evropske komisije. Ali sve to zajedno ne daje prostora za dalji napredak u integracijama, i EU će, kako saznajemo, uzeti u obzir celokupnu situaciju nastalu insistiranjem na visokim carinama.

- U vezi s tarifama naš stav je jasan. Odluka vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto je jasna povreda Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova - naglasila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Printksin: Tanjug

Da Brisel upozorava Prištinu, potvrdio je i kopredsedavajući kosovske delegacije Špend Ahmeti, koji je istakao da je Mogerinijeva zatražila 8. januara, tokom sastanka s kosovskim pregovaračkim timom, ukidanje taksi od sto odsto, kao i okončanje dijaloga sa Beogradom do juna.

U vezi s nastavkom dijaloga, izvor "Novosti" ističe da EU očekuje odgovor na predlog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana da se organizuje sastanak između Brisela, Beograda i Prištine, na kome bi trebalo da se iznađe rešenje za sporne takse u kontekstu dijaloga koji olakšava Federika Mogerini.

- Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze iz posvećenosti dijalogu, s obzirom na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretnih izgleda za njihove aspiracije prema EU i koristi za građane - poručila je diplomatskim jezikom Kocijančičeva.

Visoka predstavnica je nedavno primila novi prištinski tim za pregovore, ali cilj Brisela je, kako ističu naši izvori, da se što pre održi runda razgovora na najvišem nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih institucija iz Prištine Hašima Tačija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mike

    14. januar 2019 | 10:47

    Koliko im je trebalo da nesto urade na tom pitanju.A reakcija na vojsku pa ujedinjejnje sa albanijom,izgleda da cekaju posledice pa da nesto urade za svoju neposlusnu decu koju su priznali da su svoji....neznaju oni jos sa kim imaju posla,a to najbolje zna bivsa jugosalvija i srbija i crna gora i na kraju srbija.

  • Desha

    14. januar 2019 | 11:09

    I opet Srbija da poradi na....bla bla....Ma dokle bre više? Odkačite ih više,Putin dolazi,pa nek se misle i jedni i drugi i treći!

  • Dane

    14. januar 2019 | 12:16

    Evo sada su dobili l viznu liberizaciju putuju u hag bez viza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA