≫ 

Bili smo na ivici fizičkog sukoba: Vučić otkrio detalje pregovora sa Tačijem i očekivanja od SAD (FOTO)

Predsednik Srbije BIO JE gost specijalne emisije posvećene svim aktuelnim temama u zemlji

  • 58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost specijalne emisije na TV Pink, posvećene svim aktuelnim temama i gorućim pitanjima.

Neka od pitanja, pored statusa Kosova i Metohije, bila su i obračun države sa kriminalom, odnosno uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela koja uključuju i doživotnu kaznu zatvora, zatim mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, stanje u opoziciji, kao i predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Domaćin emisije bila je Irena Vukotić, kojoj je ovo prvi put da je vodila intervju sa predsednikom Srbije, zbog čega je iskoristila priliku da mu postavi i neka privatna pitanja.

Pritnskrin: TV Pink

MERE SRBIJE PROTIV KRIMINALA

Ljudi su gladni pravde, treba nam više pravde, a čime ćemo za to da se borimo ako ne strožijim kaznama, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Gostujući u programu Pink televizije i komentarišući izmene zakona odnosno poostravanje kaznene politike, Vučić je naveo da on ne zna ko su "krupne ribe", ali da misli da je važno da napravimo sistemske mere i da smanjimo stopu kriminaliteta u našoj zemlji.

Kod nas su vesti iz crne hronike uvek na naslovnim stranama, ali svejedno, naše je da to smanjimo na minimum i da uradimo ozbiljne stvari, rekao je Vucic.

Kako kaže, svi pronalaze nacine kako da izvrgu zakon ruglu i na bilo koji nacin umanje kazne kriminalcima.

- Ono što mi hoćemo, jeste da kažemo da ne mogu da proizvode drogu. Budemo li dozvolili da nam droga pojede škole gotovi smo i džabe nam reforme. Donosimo drakonske kazne i zakone - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da neki možda ne razumeju mere koje Srbija želi da preuzme i možda bi neki želeli da drže predavanja na ovu temu, jer su "stručnjaci", zato Srbija želi da prepiše kazne iz zemalja Evrope.

Vučić je rekao da su sudovi u vreme prethodne vlasti za trgovinu narkoticima izrekli čak 61,11 odsto uslovnih kazni. Na komentar novinara da pojedine sudije kažu da nije originalan i da su i prethodnici pokušali isto da poostre kaznenu politiku, kao i da se pokazalo da to ne smanjuje broj krivičnih dela, Vučić je zapitao o kome se radi, a na odgovor da je reč, na primer, o sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću, uzvratio:

- Kako ste ga pogodili odmah? Ne možete nikog drugog ni da čitate, pošto ne silazi sa Šolakovih i Ðilasovih medija. Bogom dan da soli pamet, a prvo svrati do nekih ambasada da mu oni kažu šta da misli o tome. Pa se on onda pojavi da nam objasni sta misli o tome - primetio je Vučić.

Istakao je da je sit toga da mora da odćuti takvima koji nam stalno drže neka predavanja.

- Kad su to povećavali kazne, kada su za trgovinu droge 61,11 odsto od osuđujućih presuda bile uslovne osude, pa kada su to onda povećavali kazne? - zapitao je Vučić.

On je ukazao da je isto tako advokat Boprivoje Borojević, ibače član stranke Vuka Jeremića rekao da je ovih dana u velikoj akciji policije uhapšeni Filip Korać "nevin i fin" čovek.

- Nema ko ne zna ko je Korać. Što ne kažete kako mu idu telohranitelji po gradu. Mi ih hapsimo, pa ih puštaju, iako šetaju heklerima. Šta će im hekleri, sve pošteni svet - kazao je on.

Vučić je kazao da je Korać onaj joji je organizovao dovođenje Hrvata na stadion Partizana.

- Oni koji su skinuti goli, od kojih su neki već ubijeni. Ta banda mafijaša i narko dilera došla je da zavodi red po nalogu Koraća, za kojeg ovi znaju da nije kriv. Što je dovodio te ljude? Da postavi svoju mrežu narko dilera. Što to radite kada ste pošteni - poručio je on.

Pritnskrin: TV Pink

Rekao je da opozicija hvali mafijaše, da pričaju kako znaju da su to fina gospoda, jer hoće pare mafijaša.

- Ne znam ko su sve krupne ribe, ali ono što mislim da je važno, to je da mi napravimo sistemske mere i da smanjimo stopu kriminaliteta, koja je u poslednje vreme značajno umanjena, ali nedovoljno - rekao je Vučić.

Donosimo drakonske kazne, a ako neko ne razume, pa očekuje da pitamo jednu, drugu, treću ambasadu, mi ćemo da prepisujemo kazne kao u tim zemljama, rekao je on.

- Prvi put kada te uhvate da diluješ drogu, ideš pet godina u zatvor. A dugi put kad ga uhvate, nema više kazne od pet, već sedam ipo godina minimum, nema više uslovne. A za treću, deset godina - najavio je predsednik.

Na zlonamerne komentare da su se na ulice vratile devedesete, on odgovara:

- Jel znate koja godina je bila najgora po pitanju kriminala? 2001. godina, i 2002, kao i 2003, kada je ubijen i premijer. Ali to nikom nije odgovaralo da se pominje, hteli su samo da satanizuju Miloševića - naglasio je Vučić.

Oni, kaže, žele da žive u 90-tim, jer ne umeju da funkcionišu u promenjenom svetu, u kakvom mi danas živimo, ali da on neće dozvoliti da kriminal vlada kao tih godina i decenija.

Prema njegovim podacima 2001. bilo je 215 krivičnih dela ubiustva, a 2017."svega" 72.  Nešto lošija, dodao je, bila je prošla godina sa 96 ili 97 ubustava.

Dodao je da je za silovanje blaga politika kažnjavanja, 3 godine zatvora, ali da će i tu biti veće i drakonske kazne.

- Pet do 15 godina! Tolike ce kazne biti, pa da vidimo da li ce neko pokušati da siluje i da misli da ce da se izvuče - kaže Vučić, dodajući da je oni koji su za njega rekli da "nije originalan", trebalo da te mere već uvedu i preuzmu.

- Ja rizikujem sve, oni ništa - rekao je Vučić i ponovio da je politika stranaka bivšeg režima zapravo politika povratka u 90-te.

O INICIJATIVI IGORA JURIĆA

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Vučić rekao da želi da ohrabri Igora Jurića, koji se borio za uvođenje doživotne robije za ubice dece, a ne za ili protiv vlasti, ističući da današnji napadi na njega pokazuju da deo političke elite u Srbiji uopšte nije bio zainteteresovan za dobrobit dece, već samo kako mogu nešto, pa i Jurića, da iskoriste da napadnu Vučića ili njegove saradnike.

- Taj čovek se mesecima borio, nekada mi se dopadalo, nekada ne ono što je radio, ali šta da kažete čoveku koji je izgubio dete na najtragičniji način? Šta drugo da radite, osim da se posvetite tome da se to nikome više ne desi. I on je to izgurao. I ne zanima me šta će reći Savet Evrope ili bilo ko drugi, preči su mi životi naše dece - rekao je Vučić za Pink.

On, međutim, navodi da su danas svi skočili na Jurića zato što hvali odluku koja je doneta.

- Pa, on se za to borio, ne za to da na vlasti bude Vučić ili Petar Petrović, nego da deca budu zaštićena i to je prošlo. Ali, ne, ti si zlikovac, valjda je dobar samo onaj koji će da kaže nešto protiv države ili mene - ističe Vučić.

Kako kaže, to pokazuje da deo političke elite uopšte nije bilo briga za decu i narko dilere, već da to "iskoriste da napadnu mene ili saradnike".

On je Juriću poručio da se i dalje bavi zaštitom dece.

- Biće tu još predloga, neki će proći, neki ne. Želim da ga ohrabrim i da se ne sekira, rezultati se hvale i pamte, a ne oni što su agresiju i primitivizam stavili na vrh svog političkog delovanja - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

OLIVERA IVANOVIĆA SAM POMAGAO

Povodom nerazjašnjenog ubistva Olivera Ivanovića, Aleksandra Stankovića Mutavog i Dalibora Despotovića, on kaže da imaju operativne dokaze za poslednju dvojicu.

On je podsetio da su Marko Jakšić i Rada Trajković od 2005. o Oliveru Ivanoviću govorili sve najgore, a danas su se naprasnbo pretvorili u njegove poštovaoce, primetio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Optužuju, kaže, i Nebojšu Čovica da je zajedno sa njim učestvovao u nekim spornim pilot projektima, kao i da je želeo da razbije manjinu od 80.000 Srba južno od Ibra.

- To je govorila Rada Trajković, ne Vučić - rekao je i dodao da je da su Ivanovića optuživali da je za to za šta su ga lažno optuživali imao podršku Beograda.

- Predsednik Zajednice srpskih opština Marko Jakšić optužio je nosioca Srpske liste Olivera Ivanovića i Koordinacioni centar da ruše jedinstvo kosovskih Srba. I kaže da je samo državni savet ovlašćen za pregovore, a ne drugi, pogotovo ne Ivanović koji ima podršku tri promila Srba... A, Jakšić danas objašnjava da je Ivanović bio svesrpski lider sa 100 odsto podrške, a da su ga zlikovci iz Beograda ubili - rekao je Vučić.

- Olivera sam poznavao dosta dugo, od pre 2000. godine. On je obavljao važne funkcije uvek, vodio je te grupe "Čuvara mostova" severno od Ibra, imao je autoritet i integritet, ali nije bio uvek najomiljeniji. A, najsmešnije mi je kada oni koji su o njemu govorili najgore, danas o njemu govore najlepše - obelodanio je on.

- Nemojte da lažete narod da je Olivera ubio Vučić, ja sam poslao svog starijeg sina da ga sačeka iz zatvora. Trudio sam se da toj porodici pomognem u tom postupku. Ja sam tog čoveka pomagao na razne načine, varao sam i albanske zakone da bi ta pomoć stigla - dodao je Vučić.

On kaže da se ubistvo desilo u danu kada su raspisani beogradski izbori.

-  Zar neko misli da je nekome u Beogradu odgovaralo da se to desi...Kažite mi kome bi to odgovaralo, sem ako je u pitanju neki totalni ludak", zapitao je.

Oliver Ivanović je, kaže, izašao na izbore i ubedljivo izgubio, i nikakvih problema nije bilo.

Istakao je da je Beogradu veoma važno da se rasvetli to ubistvo, a dodao je, ključna je činjenica da Beograd nema nikakve ingerencije i da naši organi nisu mogli da obave uviđaj, jer, kako kaže, nisu dobili pristup.

- Mi sve vreme bauljamo u magli. Tražili smo satelitske snimke, ali nisu hteli da nam daju. Mi svakako radimo, ali oni su nas optužili od prvog trenutka. Zatim je krenuo žestok pritisak spolja - nastavio je.

Predsednik je rekao i da je Oliver samo jedanput bio kod njega, a da njegova supruga nije bila sa njim.

Vučić je podsetio da su političari bivšeg režima imali 12 godina na vlasti, a da nisu zaključili ubistvo Ćuruvije.

- Ali, sve vreme ste direktno pričali da je Vučić naredio da ubiju Olivera, bednici i ološu najgori, sram vas bilo, ja sam tom čoveku pomagao više nego svi vi zajedno i neću da kažem ni kako sam to činio, jer sam varao i albanske zakone da bi ta pomoć stigla - rekao je Vučić.

A onda zapitao: Je l'' normalno da slušam te gluposti i sada će još da maltretiraju i njegovu ženu...

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

I to radi taj Veselinović, i on će sad kao malo da se povuče iz tog nekog predsedništva, a on to sve radi po nalogu Ðilasa, rekao je Vučić, podsetivši da je taj isti Veselinović nudio premijerki Crnca, a sada Mileni (ženi Ivanovića) zamera da je "žena đavo".

- A onda se javio i drugi junak, onaj Sergej Trifunović, koji kaže da je ona kao laka žena i ko zna šta je u njenoj glavi - pomenuo je, te zaključio da ti ljudi s cojstvom nemaju nikakve veze i samo bi da žive tuđe živote, a "Mileni ne praštaju što je sedam meseci nakon tragedije nastavila da živi i negde je igrala... takvi bi sve sebi oprostili, ali to isto drugima ne bi".

Kako je naveo, čudi ga da je tek sada rekla da se oseća da je targetirana, i ona i sin, odnosno da se čudi da je toliko izdržala te pritiske.

- Oni bi za nju rekli da je divna samo ako bi rekla da je Vučić ubica. Ona za razliku od njih sve zna - i kakvi su oni i kakav sam ja - primetio je.

Kaže i da je ona upoznata sa istragom, te da zna da je izjavljivala da i ona sama vodi istragu, ali, kako je naveo, ozbiljnu istragu vodi samo država.

Zamerio je ljudima iz prethodne vlasti, a koji ga sada kritikuju, što nisu otrkliri ubice novinara Milana Pantića, što nisu ni istragu poveli u slučaju ubistva Ranka Panića, te je primetio da "oni hoće samo kao nekrofili da se dočepaju vlasti".

Naveo je i da su u slučaju novinara iz Grocke otkriveni i izvršioni i nalogodavac, da se još traga za onim ko je sve to osmislio.

- Kad su upali u njegov iznajmljeni stan, rekao sam da sve govori u prilog tome da je u pitanju porovalnik, ali da se izvinjavam unapred ako grešim, i ispostavilo da je bio provalnik i on je uhapšen - naveo je Vučić.

Ali, dodaje, oni sada ćute, jer voleli bi da nikoga nismo uhapsili, a da onda oni kukaju i budu žrtve.

Kazao je i da su napadaci na Borka Stefanovića uhapšeni, a da je on mnogo teže batine dobio 2008, pa niko nije preduzeo ništa.

- Dakle, sve smo pohapsili, a oni nikoga nisu nikada nikoga uhapsili, već samo hoće da prete...i to može jer smo mi pristojni ljudi, u stvari većina ljudi u Srbiji su veoma pristojni - kazao je, a kritičarima poručio da mogu da šetaju, da psuju, iznose svoje mišljenje, izmišljaju, "sve to može, jedino što ne može je nasilje".

Printskrin: TV Pink

DOLAZAK PUTINA I ORDEN ALEKSANDRA NEVSKOG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, da je naša saradnja sa Rusijom važna za budućnost.

On je najavio da će tokom posete Putina biti potpisan 21 sporazum.

On je kazao da za razliku od onih koji mrze Ruse, pa uvek kažu da su rusofili jer vole rusku književnost, ne razume taj pristup, jer njegov posao nije da priča o književnosti.

- Moj posao je da vodim politku i gledam da li ćemo mi Srbi imati gas -dodao je Vučić.

Ukazao je da se danas videlo, kada je otvarana fabrika u Leskovcu, da gas teče na oko 2,3 kilometara odale, i da južno od Leskovca nemamo gasovod.

Vučić je rekao da se naslušao kako će doći u Srbiju gas iz gasovoda TAP i TANAP, ali da mu je lično predsednik Azerbejdžana Alijev rekao da tu nema dovoljno azerbejdžanskog gasa za Srbiju pošto deo ide za Albanije i Italiju.

- Moramo cevovode i gasovode da napravimo, i da vidimo odakle ćemo nabavljati gas. Naslušao sam se priča iz sveta da će nam gas dolaziti iz gasovoda TAP i TANAP. Kada sam bio kod predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i pitao za gas preko TANAP-a on mi je rekao da nema gasa za nas. Kada dođu sa zapada stalno govore da uzimamo gas od TAP i TANAP-a samo da ne bismo uzeli ruski gas, iako u tim gasovodima nema gasa - objasnio je on.

Vučić je kazao da onda dođu neki sa Zapada i kažu mu da uzme od TAP i TANAP-a i gasovoda Ist med, samo da ne bi uzeli ruski gas.

Naveo je da nam zbog rasta industrije raste potrošnja gasa i da će u narednih pet godina iznositi pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, dok sada iznosi tri.

Printskrin: TV Pink

Vučić je istakao i da zato ne želi da uzima duplo skuplji gas iz političkih razloga da bi ga tapšali po ramenu i da je njemu posao da obezbedi građanima najeftiniji gas.

Naveo je da je zato najbolje kada Turski tok stigne do Bugarske da ta zemlja ga dovuče do naše granice i onda mi da ga preuzmemo preko gasnog interkonektora.

- Nemam nikakav ideološki problem. Dajte vi drugi jeftini gas, jedva čekam, ali ga još nisam video - dodao je Vučić.

Ukazao je da, što se LNG gasa sa Krka tiče, za šta vrše pritisak na njega da uzimamo odatle gas, naglasio je da je duplo skuplji i da neće zarad političke cene da ga kupuje.

- Najeftiniji je gas trenutko kod Rusa. Kada Rusi dovedu Ruski tok do Bugarske, mi ćemo platiti da dovedu do nas. Zato je Putinova poseta važna. Nemam nikakav ideološki problem. Za razliku od drugih moj posao je Srbija I građani. Dajte drugi jeftiniji gas, ali ga još nisam video - rekao je on.

Vučić je kazao da pita što da plati toliku cenu za gas, a da mu onda govore da mora da razjme geopolitičke odnose i da ga odmah zaboli glava kada tako nešto čuje.

Ukazao je da sa Rusima radimo odlično i železnicu, i da je uveren da ćemo izgraditi i novi dispečerski centar.

- U Rusiji ima najmanje železničkih nesreća. Zbog toga nam je važan dispečerski centar - rekao je on.

Vučić je ukazao da smo imali samo jednu tragediju od kada je izgrađen autoput Čačak - Ljig, a ranijih godina imali najmanje pet.

Zbog toga, podvukao je, važno je da unaprđujemo našu infrastrukturu.

Najavio je da ćemo sa Rusijom imati i saradnju univerziteta.

Posebno je pohvalio ministra Nenada Popovića, istakavši da se pokazao kao bitan čvek u saradnji sa ruskim privrednicima i ruskom državom.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Na pitanje o ordenu, on je rekao:

- Pašić je to dobio 1914. i kralje Aleksandar karađorđević je kao regent pre njega dobio. Znači mi mnogo, ali ostaviću nešto da kažem i za Putina. To je stvar koja vas obavezuje i u budućnosti, ali pokazuje da sam uspeo da sačuvam nezavisnost Srbije i to Putin zna da vrednuje - rekao je Vučić uz nadu da će njegova deca i unuci biti ponosni na njega.

Uloga Putina u rešavanju kosovskog čvora je u tome da nas je Rusija podržavala u Interpolu i u Unesku, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

- On nije čovek koji je satkan od mitova, što ne znači da mu nije stalo do tradicije. Jednom prilikom pogazio sam sve protkole i uspeo da mu donesem ikonu, jedini put kada sam bio kod njega kući,  a on je zatim ustao i i pokazao i poverenje i poštovanje i svoj pravoslavni duh. Postavio je ikonu na zid, tri puta se prekrstio, i onda smo razgovarali o pravoslavlju - rekao je Vučić i kaže da otvorena razgovara sa njim o svemu.

Dodao je da Putin izvanredno svira klavir i da ga je te noći pozvao da gledaju zajedno hokej - noćnu ligu.

Vučić je šaljivo dodao da ne zna ni klizaljke da navuče i da se ne razume u hokej.

Kaže, takođe, da su tako otvoreno razgovarali i po pitanju KiM i da bi ga Putin pitao šta bi više želeo, na primer - "ovo je za tebe rizično, a bolje za zemlju" i slično.

Kada pita da li smo na evropskom putu, ja kažem jesmo, a da li smo zadovoljni, i nisam i jesam, rekao je Vučić.

On dodaje da i u Rusiji ima kampanje protiv njega s ciljem da Srbija bude samo neko ko će da sluša, kao što ima i u Evropi i Americi.

- Putin poštuje nezavisnost Srbije i hvala mu na tome. I na tome što je shvatio kakvim pritiscima je bila izložena da se okrene protiv Rusije, da prihvati put u NATO i da učestvuje u raznoraznim kampanjama protiv Rusije - a Srbija nikada to nije uradila - rekao je on.

Podsetio je i da je Putin nosilac našeg najvišeg ordena i to zasluženo.

Naveo je da ima dosta razloga za to, ali posebno je istakao 2015. godinu, kada je Putin sprečio usvajanje Rezolucije u SB UN, prema kojoj bi Srbi bili proglašeni za genocidan narod, za šta nisu bili proglašeni ni Nemci za vreme Drugog svetskog rata.

- Molili smo ga i ja i Tomislav Nikolić, i njega i Lavrova i Čurkina. Putin je to sprečio i beskrajno mu hvala na tome - naveo je on.

Vučić je rekao i da je dobio počasni doktorat instituta MGIMO, navodeći da je iz regiona to dobio samo još jedan čovek - iz Slovenije.

- Oni te titiule i priznanja ne razbacuju. Inače mi sve to ne bi značilo puno, ali u ovom slučaju mi znači. Počastvovan sam i nadam se da će i moji unuci biti ponosni - zaključi je Vučić.

Foto: European Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

U susretima sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju, otkrio je da pričaju na engleskom.

- Njegov engleski se dosta popravio, a srpski koristimo samo kada se svađamo, kada naiđemo na neki problem - otkrio je Vučić a zatim dodao da je pored verbalnog, jednom umalo došlo do fizičkog sukoba u kome su učestvovali Ivica Dačić i tadašnji prištinski ministar pravde, pa je morao i on da interveniše i da se umeša.

- To se brzo završilo - rekao je Vučić kroz smeh i uz komentar da u Briselu ne sme da dođe do fizičkih sukoba, već da je to mesto gde treba da dođe do sudara ideja, vizija i budućnosti.

O PRIČAMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

On  rekao je da ga razne priče i pisanja u medijima, uključujući i društvene mreže, za šta kaže da su uglavnom budalaštine, ne pogađaju, ali da to pokazuje dokle su neki spremni da idu.

Vučić je na pitanje o tome da kruže priče da će Srbija morati da se odrekne saradnje sa Rusijom ako želi u EU i da li je svestan toga, kaže:

- A šta to mene briga? Mene zanima šta kaže naš narod. Neće meni strane ambasade da određuju... Veoma sam ponosan što je Srbija nezavisna u donošenju odluka -rekao je on.

On dodaje da se nada da će to, nezavisnost u odlučivanju, uz izuztetno uspešne mere fiskalne konsolidacije, biti tekovina koja će biti zapamćena.

Vučić rekao je večeras da EU sutra odlučuje o kvotama za kineski čelik, te da je molio čelnike Unije da da kvotu Srbiju dovoljnu za proizvodnju u Železari.

- Ako ste izuzeli Norvešku i Kamerun, izuzmite i Srbiju - poruka je, rekao je Vučić gostujući na Pinku.

On je najavio da premijerka Srbije Ana Brnabić sutra putuje, s tim u vezi u Brisel, a da je on ranije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, kao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

- Za par meseci Železara će biti prva fabrika u Srbiji, sa najjačom proizvodnjom, ako EU ne uvede smanjenje kvote za kineske proizvođače, što bi bila katastrofa za nas. Molio sam Merkel i Junkera da to ne urade, jer ako to učine, ode sve u propast - kazao je Vučić.

Ukazao je da smo mi mali proizvođači u Evropi sa svega 1,5 odsto udela.

- Pustite malu Srbiju da živi - poručio je on EU.

Printskrin: TV Pink

Povodom tvrdnji da je novogodišnji vatromet plaćen 800.000, kaže:

- Rekli su da je 50.000 evra za celu godinu. To je tako bilo u njihovo vreme, kad su most otvarali. Ovaj sinoć kaže - Vučić bacio bombu u dvorište svog profesora dok je bio u četničkoj omladini, a ja sam ušao u Radikalnu stranku 1993. godine, a tada nije bilo četničkog pokreta. Kad počnete da lažete to onda više nikakvog smisla nema, možete da izmišljate šta hoćete. Ovo samo pominjem da bi ste videli dokle može da se ide - rekao je Vučić.

Slično je prokomentarisao priče da je za vreme poplava bilo 1.000 mrtvih.

- To je lagao Ðorđe Vukadinović, a sve što tvrde, tvrde da znaju 100 odsto provereno - primećuje on.

Na pitanje da li je u Americi angažovao lobistu, on kaže da je to uradio Vuk Jeremić i to - državnim parama.

- A država je od toga dobila nezavisno Kosovo", kaže on.

Primećuje da je lobiranje normalna stvar, da je normalno da to radimo, ali da je danas naša pozicija nešto bolja nego što je bila i da možemo da razgovaramo i sa ljudima koji imaju uticaj, kao što su Bolton, Pompeo ili Džered Kušner.

- Mene baš briga, ali ovo koristim kao polugu da pokažem dokle se može ići u neistinama - zaključio je on.

KAD SAD PRITISNE PRIŠTINU BIĆE REZULTATA

Povodom zahteva SAD da Priština hitno ukine takse nametnute Srbiji ili će biti sanksionisana, istakao da će, kada SAD snažno reaguju I pokažu svoj uticaj, biti i rezultata.

- Kada SAD snažno reaguju i primene svoj uticaj na Prištinu rezultata će biti, verujte mi na reč. Ovo je snažna reakcija SAD da bi Priština mogla da ne reaguje - rekao je Vučić gostujući večeras na Pinku.

Predsednik Srbije je ukazao da su nametnute uvećane takse na robu iz Srbije zaustavile dijalog i istakao da je zamrznuti konflit sa Prištinom najgore moguće rešenje, jer, kako je rekao, kada dođe do odmrzavanja, svi ćemo potonuti.

Vučić je primetio da građani Srbije nisu naviknuti na istinu o Kosovu, već volimo, kaže, da se pričaju bajke.

- I tako pričamo bajke, uživamo u tome … Ja nisam bajkopisac, moj posao je realan, ozbiljan i odgovoran - rekao je Vučić.

Zapitao je šta bi se dogodilo kada “oni krenu u akciju protiv našeg naroda”, te podsetio da je on na sebe preuzeo rizik I stavio do znanja da će Srbija štiti svoj narod.

- Da li ste spremni da vi vaše dete pošajete u rat - zapito je Vučić i ne plaši se, kaže, da to pita.

- Nikoga se ne plašim, samo kažem - rekao je i ukazao da je nama potreban mir, ali da taj mir ne dolazi od sebe.

Mir, kazao je, mora da bude rezultat kompromisa i sporazuma, a ako to nećemo, teško ćemo taj mir očuvati.

To, ističe, ljudi moraju da razumeju.

Sit je, kaže, laži i prevara.

- Znam da Srbi ne žele nikakav sporazum sa Albancima, jer sada je mnogo bolja situacija, a Srbi vole da kada je situacija dobro pokažu mišiće - naveo je.

Ne želeći da priča o Albancima, Vučić tvrdi da Srbi ne razumeju da je naša šansa u tome da ekonomski napredujemo i razvijamo se i da ćemo tak tada imati uticaja u regionu.

- Očigledno je da ja to ne mogu nikome da objasnim, ali govorim to da ostane zapisano u istoriji. Da ostane zapisano da to nije moja krivica - kazao je i istakao da se povodi za popularnim već za realnim I ozbiljnim.

Najlakše je, konstatuje, biti protiv svega.

- Kriv sam što sam se drznuo da kažem razgraničenje sa Prištinom da se konačno zna šta je naše, a šta njihovo - kazao je Vučić i ponovio da nikakav sporazum sa Prištinom ne postoji, da smo, kako je rekao, 100 hiljada godina daleko od sporazuma.

- Na tome treba da radimo, ali ne možemo jer imamo takse, nemamo ZSO. Pogledajte kakva je nervoza u prištinski krugovima, ali oni su spremni da se bore.. A, da li smo mi”, zapitao je predsednik.

Kazao je da nije slučajno rekao da više neće biti Oluje I Bljeska protiv srpskog naroda I da neće dozvoliti da Srbi budu proterivani sa Kosova, kao što je to bio slučaj 2004.

- Rešenje jeste u sporazumu. Jednom mora da dođe do njega. Jer, mi sada idemo u suprotnom smeru - rekao je i istakao da se na tome radi, ali I da problemi postoje.

Stalno kaže sluša kako neki govore kako je “Vučić sve već dogovorio i mora da pristane”

- Ne moram baš ništa i ništa se nisam dogovorio, ali znam šta su potrebe našeg naroda i naše zemlje - poručio je Vučić.

MENJAĆEMO STVARI UNUTAR PARTIJE: NEKIM LJUDIMA ĆEMO SE ZAHVALITI

On je izjavio da je vreme da se na skupštini stranke zahvale nekim ljudima iz partije.

Vučić je rekao da se odnedavno u kasnim popodnevnim satima uključuje u sednice opštinskih i okružnih odbora stranke i istakao da je SNS stranka naroda.

- Zato neki koji glume elitu govore - njima, kada dolaze u Beograd, treba da date 5 litara mleka... Nemojte da potcenjujete svoj narod. Ako neko i uzima pet litara ili 5 kilograma nečega, to nisu oni, već neki drugi. Nemojte da potcenjujete, to su dobri ljudi - rekao je Vučić.

Naveo je da SNS i jeste ubedljvo najveća politička snaga zato što je iznikla iz naroda.

- A, da li ima ljudi koji se ponašaju kao što su se ponašali funkcioneri Ðilasove i Jeremićeve partije, pošto su oni svi iz iste DS...? Ja u svojoj stranci kažem - samo nemojte nikada da postanete kao oni. A, da li imamo takvih ljudi - imamo i vreme je na skupštini sranke da se tim ljudima zahvalimo - rekao je Vučić.

Kako kaže, vidi da mnogi kojima su se zahvalili, ni ne zaslužuju poverenje naroda.

- Svi ljudi misle da zaslužuju da budu selektori i političari. Nije to pitanje šta ljudi misle, već je pitanje objektivne procene. Postoje rezultati rada, nivo angažovanja, poštenje, predanost i posvećenost poslu. U skladu sa tim, menjaćemo stvari i unutar partije - rekao je Vučić.

NA ŠTA JE PONOSAN?

On je rekao da je ponosan na mnoge stvari koje je uradio, pre svega za napredak Srbije.

Vučić se odgovarajući na pitanje na šta će biti ponosan kada se bude povukao sa vlasti, najpre našalio rekavši "možda ću da se povučem, a možda će da me skinu narednih dana, kako kažu", a potom rekao da je mnogo toga čime se ponosi.

Od napornog i teškog rada, kaže, do javnog duga ispod 50 odsto BDP.

- Ponosan sam na to što imamo uređene i javne finansije, što sam zaslužan okoliko malo koliko je bilo moguće da dovodim fabrike, a otvorili smo više od 100. Ponosan sam na železaru, na RTB Bor", rekao je on.

Vučić je kazao da je samo oko železare imao više od 300 sastanaka u celom svetu, boreći se za Srbiju.

- Ponosan sam što je Srbija nezavisna i suverena zemlja, što smo imali bezbroj demonstracija a da niko njije privođen, tučen, za razliku od njih koji su na nas slali specijalce i posebne brigade - kazao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    15. januar 2019 | 06:58

    Jedno sam shvatio. Bunio sam se protiv broza. Protestvovao protiv Slobodana. Uvek je profitirao jos gori. Djindjic je pokusao da izvrda, i platio glavom. Ovoj vlasti , kao i svakoj ima sta da se zameri. Ali ne i sto im ovi zameraju. Svojim nebulozama, ponasanjem, delima, unistili su veru u neku zdravu opoziciju.

  • Mirjana

    15. januar 2019 | 11:17

    Albanci su u svakom trenutku spremni za provokaciju i nasilje.

  • Nence

    15. januar 2019 | 11:15

    Poesta Putina nam je od velikog znacaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA