≫ 

Spremni da nastavimo dijalog kad Priština ukine takse: Vučić posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU u vili "Mir" (FOTO) (VIDEO)

Sastanak s ambasadorima EU pred posetu Putina - sličajnost

  • 11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šefom delegacije EU ambasadorom Semom Fabricijem.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti svoj evropski put i uneti novu energiju u taj proces, te pokazati ljudima stvarnu perspektivu, ne samo evropskog puta, već i članstva, bez obzira kada ono usledi.

Vučić je, nakon sastanka sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima 23 zemlje članice EU i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, koji je trajao dva sata, rekao da je razgovarano o evropskom putu Srbije.

On se zahvalio zemljama članicama na podršci koju pružaju Srbiji.

Podvukao je da je EU naš nažnačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom ostvarujemo oko 67 odsto naš robne razmene, a ako dodamo u to i zemlje koje su na putu u Uniju - taj udeo iznosi više od 80 procenata.

Takođe, kako je dodao, najveći deo investicija dobijamo iz EU, I nadamo se da će nivo investicija u budućnosti biti na još višem nivou.

Preneo je da je sem lepih stvari razgovarano i o tome šta Srbija treba da uradi.

Prema njegovim rečima, dve su stvari veoma važne, a prva je, pošto anticivilzacijske takse koje je uvela Priština budu ukinute, da se nastavi dijalog.

- Uprkos činjenici da to nije politički popularno, niti se dopada našem narodu, rekao sam da smo spremni da nastavimo razgovor u najboljoj mogućoj meri sa željom da problema jer bi solucija značilo sigurniju budućnsot za nas, našu decu i našu zemlju u celini - naglasio je Vučić.

On je preneo da je u fokusu EU vladavina prava i da je dobijeno mnogo različiti h stvari koej treba da uradimo.

- I u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, borbu za slobodu medija, u mnogim drugima važnim pitanjima poput nezavisnosti pravosuđa. Istakao bih da je nama naročito važno da pravosuđe bude nezavisno - dodao je on.

Vučić je naveo i donošenje pojedinih antikorupcijskih zakona, I zakon o antikorupcijskoj agenciji, ispunjavanju GRECO preporuka.

- Mnogo toga je pred vladom, ali i parlamentom, koji mora da ima još značajniju ulogu - kazao je Vučić dodajući da je neophodno i da dođe do još izraženijeg iznošenja stavova supravnika na političkoj pozornici.

Ukazao je da je razgovarano i o svim regionalnim pitanjima i rekao da je tu naša politika u potpunosti usklađena, jer smatramo da su stabilnost, mir i dinamičan razvoj važni, te najavio da će Srbija ulagati još više napora u to da odnosi sa susedima budu dobri.

Povodom sutrašnje odluke o kvotama na kineski čelik, Vučić je kazao da je to od ogromnog značaja za nas I da je zamolio ambasadore i predstavnika EU da se donese odluka koja bi bila pogodna za Srbiju.

- Mi svoj evropski put moramo da nastavimo, unesemo novu enegriju u njega, živosti i da pokažemo ljudima stvarnu perpsketivu, ne samo evrospkog puta, već i članstva, bez obzira kada će do toga doći. Ne zavisi od nas sve. Vo što radimo radimo zbog naših građana - rekao je Vučić.

ALBANCE ZANIMAJU SAMO SAD

Vučić je rekao da Srbija očekuje da neko urazumi Prištinu da se ponaša civilizovano, te da povuče takse, ali je primetio da Albance zanima samo Vašington, a da samo usput kažu da su na putu ka EU.

- Evropska unija je po pitanju taksi davala korektne izjave, a Vašington je izneo vrlo oštar stav, i mi se zahvaljujemo Vašingtonu na tome - rekao je Vučić.

Na pitanje da li Srbija očekuje da EU, osim jasnog stava o taksama, kako je to rekao šef delegacije EU u Srbiji, upotrebi neki instrument kako bi privolela Prištinu na ukidanje taksi, Vučić je naglasio da Srbija ništa i nikoga ne uslovaljava i da je uvek bila za dijalog.

- Srbija je uvek za dijalog, nema nijedan uslov, ali u tom raspoloženju u Srbiji gde se mi osećamo jakim da možemo nekog da uslovljavamo proizlaze i neke logičke greške. Mi ništa ne uslovljavamo, nego molimo da se stvari vrate u pređašnje stanje - istakao je Vučić.

On je rekao da se danas u svetu vodi borba političkim i ekonomskim merama, ali da u normalnom, civilizovanom svetu ne postoji nešto poput taksi.

- Sklonite to kao prepreku i nastavićemo da razgovaramo, mada ne zaboravljamo da ste imali samo jednu obavezu - formiranje ZSO, a ni pipnuli to niste, niste ni zainteresovani, a mi smo ispunili sve - kaže Vučić, primetivši da i Srbija "jednim klikom može da kaže da se sve vraća u pređašnje stanje".

Suština je, kaže, da neko urazumi Prištinu da se ponaša civilizovano, kaže on i dodaje da nas ne interesuje kupovina poslušnih Albanaca, kao što to Albanci rade.

- Nas interesuje da nastavimo dijalog sa legitimnim i legalnim predstavnicima Albanaca, da vidmo da li možemo da postignemo neki dogovor ili ne možemo i, ako ne možemo, da nađemo načine da čuvamo stabilnost - zaključio je on.

EU DA IZAĐE U SUSRET SRBIJI

Predsednik Aleksandar Vučić još jednom je zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to, ističe, za našu zemlju od ogromnog značaja.

- Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji - rekao je Vučić nakon sastanka sa ambasadorima EU.

Kako je rekao, izašlo se u susret, u skladu sa sporazumom, "nategnutom" forumulacijom Sporazuma o asocijacuhu u pridruživaju, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu i izrazio nadu da i Srbija može da spada u tu kategoriju.

- Ako ne po tom osnovu, onda po drugom - rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

SASTANAK S AMBASDORIMA EU PRED POSETU PUTINA - SLUČAJNOST

Sastanak sa ambasadorima zemalja EU i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem nema nikakave veze sa predstojećom posetom predsednika Rusije Vladimira Putina našoj zemlji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, na pitanje novinara da li je tajming ta dva događaja slučajan ili ne.

Na komentar novinara da je zanimljivo da do tog sastanka dolazi samo dva dana pre posete Putina, Vučić je rekao da to nema nikakve veze sa dolaskom Putina, a za to što se odigravaju u kratkom razmaku razlog je, kaže, što je on krajem prošle godine bio u Njujorku, a usledio je katolički Božić, te je oskup pomeren za danas.

Fabrici je na isto pitanje rekao da ne bi davao značaj tim slučajnostima, pošto sa predsednikom Srbije i inače imaju redovne kontakte.

- To je deo našeg svakodnevnog rada - kazao je Fabrici.

Naveo je da su se sa Vučićem dogovorili da održe sastanak, odnosno radni ručak, još prošle godine i da je Vučić, zbog "njegove užrubane agende", tek sada imao vremena za to.

- Morali smo da odložimo i dogovorili smo se za danas. Svakog dana se u Srbiji nešto dešava - primetio je Fabrici.

SASTANAK TRAJAO DVA SATA

Sastanku u Vili "Mir" prisustvovali su ambasadori i diplomatski predstavnici 23 zemlje EU i šef Delegacije EU u Srbiji.

Sastanak u vili "Mir" - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na sastanku su bili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri za evropske integracije Jadranka Joksimović, pravde Nela Kuburović, finansije Siniša Mali, te direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA