≫ 

Vojna, ekonomska saradnja Moskve i Beograda, pravoslavna crkvena kriza: Putin o 3 ključna momenta u odnosu Srbije i Rusije

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin govoreći za srpske medije uoči posete uverava da se naša zemlja u velikoj meri može osloniti Rusiju. On je objasnio i kakva su njegova viđenja Srbije u velikim verskim, političkim i ekonomskim zbivanjima i promenama

  • 8

U situaciji kada se pojedine države regiona naoružavaju i formira se takozvana "vojska Kosova" može li Srbija da računa na podršku Rusije oko daljeg jačanja odbrambenih potencijala, imajući u vidu našu neutralnost i činjenicu da smo okruženi državama članicama NATO-a?

Visoko cenimo čvrstu neutralnost srpskog rukovodstva kursu za očuvanje neutralnosti zemlje. Istovremeno već mnogo godina pomažemo jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehičku saradnju. Neću da krijem da smo bili iznenađeni priličnom pasivnom reakcijom EU u vezi sa odlukom kosovskog "parlamenta" o transfoemaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u pravu vojsku.

Jer očigledno da su Srbi koji žive u ovo pokrajini doživeli kao pretnju po svoju bezbednost. A inače taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu. Teško da je u interesu EU zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama, koje grubo krše međunarodno pravo, pogotovo ako Brisel računa na to da i dalje ispunjava svoje obaveze posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine.

Više puta smo govorili da smatramo da je kurs na proširenje NATO-a nasleđe Hladnog rata, kao i to da je pogrešna i destruktivna vojno-politička strategija. Danas Alijansa pokušava da pojača svoje prisustvo na Balkanu. Ali time samo obnavlja linije podele  na evropskom kontinentu, grubo krši princip nedeljivosti bezbednosti. Sve ovo, na kraju krajeva vodi ne do jačanja stabilnosti, već do smanjenja poverenje i rasta napetosti u Evropi.

Kakve su perspektive ekonomske saradnje Moskve i Beograda u slučaju ulaska Srbije u Evropsku uniju? I kako to može da se odrazi na ruske investicije u srpsku privredu?

Foto: Tanjug/A

Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo. Za razliku od zapadnih partnera ne pokušavamo da stavimo Srbiju pred veštački izbor: ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropskom unijom. Integracioni procesi u našem globalnom svetu se dinamično razvijaju, obuhvatajući nove zemlje i udruženja, stvarajući prespektivne konfiguracije.

Zato smo i ubeđeni da težnja Srbije ka evropskoj integraicji, kao i članstvo Rusije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, nisu prepreke za unapređenje naše raznovrsne saradnje. Važno je da Rusija i Srbija imaju nameru da nastave sa jačanjem saradnje u sferi privrede i investicija. Tome treba da da doprinos sporazum o slobodnoj trgovini između Evrozaijske ekonomske unije i Srbije koji je sada  u pripremi.

Nova runda pregovora održana je u Beogradu sasvim nedavno, 10. i 11. januara. Računamo da će ovj dokument biti potpisan do kraja ove godine i da će da otvori kvalitativno nove mogućnosti za povećanje efikasnosti produkltivnosti zajedničkog rada u ekonomskoj oblasti.

Ruski predsednik govorio je o crkvenoj krizi u Ukrajini. Podsetio da je 15. decembra 2018. godine sazvan takozvani "sabor ujedinjenja" na kom je proglašeno stvaranje Pravoslavne crkve Ukrajine pa je 6. januar 2019. godine Patrijarh Vartolomej potpisao ukaz o njenoj autokefalnosti.

- To je bio pokušaj legalizacije ukrajinskih raskolničkih opština pod jurisdikcijom Istanbula, što predstavlja grubo kršenje pravoslavnih kanona. Tu se uopšte ne radi o duhovnom životu, u pitanju je opasno i neodgovorno politikanstvo. Rukovodstvo Ukrajine spremno je da žrtvuje međukonfesionalnu slogu u zemlji zarad izborne kampanje. Rusija nema nameru da se meša u crkvene procese, ali vidimo kakvu opasnost i za pravoslavlje u celom svetu predstavljaju takvi eksperimenti i grubo mešanje države u versku delatnost.

Intervju sa ruskim predsednikom u celosti možete da pročitate u štampanim izdanjima "Politike" i "Večernjih novosti".

VIDEO: Ovo su sve Putinove posete Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. januar 2019 | 05:34

    Baza.Rusima dati bazu.

  • mihailovic

    16. januar 2019 | 01:48

    PUTIN: "Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo " --------------Ako se malo bolje analizira izjava g.Putina on je rekao "srpsko rukovodstvo" a ne NAROD SRBIJE.

  • Aca

    16. januar 2019 | 00:35

    Ziveo ljudino bar 100 godina!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA