≫ 

Kako Evropa gleda na Putinovu posetu Srbiji? Dolazak predsednika Rusije u fokusu sastanka Brnabić i predstavnika EU u Strazburu

EU zna da Srbija ima tradicionalno bliske veze sa Rusijom, pa ih poseta predsednika Rusije ne brine - izjavila je Ana Brnabić

  • 20

Evropska unija nema bojazan od posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, kaže premijerka Ana Brnabić i poručuje da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa svima.

Brnabić je rekla da se juče prilikom posete Strazburu susrela sa predstavnicima EU među kojima je bio i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister i da je jedna od tema sa njima bila i poseta predsednika Putina Srbiji.

- Mislim da EU nema neku bojazan od ove posete. Oni znaju da imamo tradicionalno bliske veze sa Rusijom, takođe i da te veze nisu samo tradicinalno bliske u smislu kulture već i da su ekonomske - rekla je Brnabić i naglasila da je saradnja sa Rusijom važna, između ostalog, zbog sigurnosti u snabdevanju gasom.

- Jedan od rezulata ove posete je da ćemo imati veću sigurnost snabdevanja gasom, nadam se takođe i investricionoj odluci da ćemo da širimo gasno skladište Banatski dvor što je bitno zbog te sigurnosti - dodala je Brnabić.

Evropska unija nema bojazan od posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu-Foto: Slobodan Miljević

One koji se, kako kaže, eventualno brinu zbog posete Putina podseća da je prošle godine u ovo vreme u Srbiji boravio japanski premijer. To je, kaže, pokazatelj koliko su za srpsku ekonomiju i politiku važni dobri odnosi sa svima.

PREDUZELI SMO SVE DA ZAŠTITIMO SRBIJU I ŽELEZARU

Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je predsednica Vlade Srbije i dodala da nije zabrinuta za našu železaru zbog mera koje treba da uvede Evropska komisija.

- To nije borba EU protiv Srbije, ni protiv Kine - istakla je premijerka.

Brnabić je prenela novinarima da je juče u Strazburu, gde trenutno zaseda EK, imala radni sastanak sa komesarkom za trgovinu, Sesilijom Malstrom.

- U prethodnom periodu sam o ovome pričala sa predsednikom EK Žan Klod Junkerom, šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, te sa evropskim komesarom Johanesom Hanom - izjavila je ona.

Premijerka Ana Brnabić imala je sastanak sa Federikom Mogerini u vezi sa merama koje treba da uvede Evropska komisija-Foto: European Union

- Mislim da postoji dosta nerazumevanja oko ove stvari. Oko ovoga razgovaramo sa EK već više od četiri meseci. Tim koji je angažovan oko toga je najozbiljniji tim i proizveo je analize koje smo predstavili EK, te imamo i nezavisne studije koje su analizirale našu industriju u odnosu na predložene mere. Preduzeli smo sve da zaštitimo Srbiju i nasu železaru - naglasila je ona.

Objasnila je da je EU u jednu ruku bila naterana na ove mere, koji nisu ni protiv Srbije, ni Zapadnog Balkana, a ni protiv Kine, i podvukla da se ne radi o borbi EU protiv Kine.

Podsetila je da su SAD prve uvele protekcionističke mere prema EU upravo za tržiste čelika, koje je najosetljivije za EU jer je to osnova na kojoj je nastala EU, pa je Evropska komisija morala da uzvrati protekcionističkom merom.

- Pazićemo da u bilo kom trenutku, kada SAD ukinu protekcionističke mere prema EU, da i EU povuce ove mere. Ta mera, ako se donese odluka, će biti od 4. februara na snazi. U ovom trenutku mislim da je železara potpuno sigurna - ukazala je ona i dodala da će mere morati da idu i pema Srbiji i kao prema svim zemljama koje su van EU, osim onih zemalja koje su izričito prema pravilima Svetske trgovinske oganizacije isključene.

Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju-Foto: Slobodan Miljević

- Dakle, sve ostale zemlje će dobiti kvote - objasnila je ona.

Rekla je da je EU uzela u obzir sve naše analize, a prema njenim rečima, iz tih mera za nas će biti relevatne tri proizvodne kategorije.

- Za jednu kategoriju nećemo imati nikakve kvote, već globalnu za EU, a za druge dve ćemo najverovatnije imati kvote, koje ćemo moći automatski da podignemo. Te mere jesu i nisu ok za našu železaru. Vazno je da cemo moci da ih podignemo ako ih bude i da uđemo u globalnu kvotu za druge dve kategorije vec od aprila - objasnila je dalje.

Brnabić je kazala da je u razgovorima sa EK dogovorila i klauzulu, koja kaže da mi u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti i ako dokažemo tu zabrinutost podacima možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvote.

Kazala je da je u stalnoj komunikaciji sa partnerima Hestilom i da se sledeće nedelje sastaje sa njima.

- Imamo pored ovoga politicke garancije da Srbija neće biti bilo kako negativno pogođena ovim kvotama. To je i u okviru naseg ugovora o Stabilizaciji i pridruzivanju, zato sto je taj Ugovor upravo o nasoj ekonomskoj stabilizaciji, da bismo postigli ekonomski rast da postanemo clanica EU - objasnila je.

- Svakako će biti teže nego pre ovoga, zahtevaće veći i politički angažman Srbije da stalno pratimo situaciju u železari i izvoz u EU, ali nisam zabrinuta u ovom trenutku - podvukla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA